Sayın Cumhurbaşkanım,

Ekonomistler tarafından “ortaklıklar yoluyla” esnaflıktan sanayiciliğe geçişin özgün modeli olarak gösterilen, bir dönemin “Anadolu Kaplanı”, “KOBİ Başkenti” Çorum, özellikle 1990’lı yıllardan itibaren uygulanmaya başlanan “adaletsiz” teşvik sistemi nedeniyle, ne yazık ki, sanayileşmesini aynı tempoda sürdüremedi.

O dönemde, Anadolu’nun sanayileşen kentleri sıralamasında, Gaziantep, Kayseri, Denizli gibi kentlerin hemen arkasındaki grupta yer almaktayken, bugün itibariyle bu kentlerimizle arasındaki mesafe uçuruma dönüştü.

Sayın Cumhurbaşkanım,

Girişimci ruhuna ve yatırım iklimine sahip Çorum, yaşadığı bu duraksamaya rağmen, yine de bölgesinin en önemli “sanayileşme yolundaki” kentidir.

Bölgesel kalkınmanın lokomotifi olabilecek konumdadır.

Bu işlevini yerine getirebilmesi için, ulaşım altyapısının tamamlanmasına ihtiyacı vardır.

Demiryolu, Çorumluların asırlık özlemidir ve zatıalînizin himmetleriyle, Ankara-Çorum-Samsun Yüksek Hızlı Tren Projesi, öyle umut ediyoruz ki, Cumhuriyetimizin 100. yıldönümüne yetişecektir.

Havalimanı ise, Çorumluların çeyrek asırlık özlemi ve beklentisidir.

Çorum’un hava ulaşımı için “kısa vadeli bir çözüm” olarak Merzifon Askeri Havaalanı’nın sivil uçuşlara açılması konusunda en fazla çabayı gösteren de Çorumlular olmuştur.

Ancak, Çorum’un sanayileşme hamlesini sürdürebilmesi için, fiziki gerçekleşmesi % 24.37 seviyesinde olan Çorum Havalimanı inşaatının tamamlanmasına mutlak ihtiyaç vardır.

Sayın Cumhurbaşkanım,

Bölgenin sanayi, ticaret, eğitim, sağlık, turizm, kültür ve sanat merkezi olma hedefini önüne koymuş olan Çorum, 260 bin kent nüfusuyla ve özellikle “girişimcilik” adına benliğinde taşıdığı olağanüstü dinamizmiyle, önderliğini yaptığınız “Büyük Türkiye”nin 2023 vizyonuna önemli katkılar sağlayabilecek potansiyele, azim ve kararlılığa, en önemlisi ruha sahiptir.

Yeter ki, sanayileşme hamlesini sürdürebilmesi için gerekli araçlara; hava ve demiryolu ulaşımı imkânlarına sahip olabilsin.

Sayın Cumhurbaşkanım,

Kültür ve Turizm Bakanlığımızca, 2018 yılı “Troya Yılı” ilan edilmiştir.

2019 yılının da “Hattuşa Yılı” ilan edilmesi, hem Çorum’un kültür turizmi açısından hak ettiği gelişmenin önünü açacak, hem de, insanlık tarihinin ilk yazılı barış antlaşması “Kadeş”in tüm dünyaya bir kez daha duyurulmasına fırsat sağlayacaktır.

Sayın Cumhurbaşkanım,

Yarın sizi coşkuyla karşılamaya hazırlanan Çorumlular, sizden Çorum tarihine altın harflerle yazılacak müjdeyi, müjdeleri beklemektedirler.

En içten saygılarımla efendim.