“Bu Kent İçinde Birikmiş Çığlık” ya da “Birkaç Mavi” şiiriyle genç bir yetenek, Ayhan Bozkurt 'merhaba' demiş okurlarına Yazılıkaya'nın sayfalarından.

"Anlık Fırça Darbelerinden Sonsuza Kalan Renkler" bir söyleşi yazısı.

Şahika Çağlar Özünel, suluboya ressamı Müfit Çelik ve Füsun Öcal'la söyleşmiş.

Özünel'in;" ...Suluboya nedir?" sorusuna, Füsun Öcal:

"Edebiyatta şiir ne ise, müzikte caz ne ise suluboya da odur resimde..." diye, yanıtlarken;

Müfit Çelik de: "Şiir edebiyatın en duygulu, en ritmik, en fantastik anlatımıdır. En kulağa hoş gelenidir. Vazz ise müzikle kıpır kıpırdır, harekettir, ama aynı zamanda sükunettir, hoşluktur. 'Vazz'da doğaçlama vardır, doğaçlama olanağı vardır. Tıpkı suluboya gibi akıp giden suya hakim olmak gibi... Bir zorluk aynı zamanda, suya hakim oluyorsunuz." diye yanıtlıyor.

Ali Dündar, "Kirletilen Dilimiz ya da Ön peşinatsız Evlere Şenlik" başlıklı denemesinde, dilimizin kirletilmesine ve yanlış kullanılmasına değiniyor. Bazı örneklerle konuyu açımlayan Ali Dündar şöyle sonlandırmış yazısını;

"...Dil kirlenmesine, düşünce kirliliğine dayatılan salt dış esintilere karşı durmak yetmeyecektir. Gerçekten dil devriminden, Atatürkçü düşünceden yanaysak; kendi içimize dönmemiz, konuşurken ve yazarken kendi kendimizi denetim ve gözetim altına almamız gerekecektir."

"Eski Zamanlar Yeni Düşler Şu Uzun Gecenin Halayı" yazısı Çorum Folklorcusu Niyazi Biçerel'le ölümünden önce yapılmış bir söyleşi... Gazanfer Eryüksel, geçen yıl Çorum FM' de, "Eski Zamanlar, Yeni Düşler" adıyla bir kaç radyo programı yapmıştı. Amacı, Çorum'daki kültür, sanat, folklor ve sosyal yaşam üzerine çeşitli konularda söyleşmek ve ses bantlarını çözerek yayımlamaktı. Bu yazı da o programlardan birisinin bant çözümü.

Geçen sayıda adıyla ve şiiriyle tanıştığımız genç bir yetenek vardı; Zeynep Köylü. Bu sayıda da "Sevdalar Aşınır" adlı şiiri yer almış. Kendisini gelecek açısından umut verici buluyor, çalışmalarını sürdürmesini diliyoruz.

Mustafa Necati Sucuoğlu bu sayıdaki ilk yazısıyla, Çorum Halkoyunlarından "Çorum Halayı”nın öyküsünü ve oynanışını anlatıyor. Folklor, tiyatro ve eğitim alanın da senelerce emek vermiş olan Sucuoğlu, bu yazı dizisiyle folklor araştırmacılarına verimli bir kaynak bırakmış oluyor. Yazının süreğinde Çorum Halayı'nın notaları verilmiş.

Derginin son yazısı Mehmet Yolyapar'ın. "Çorum'un Saman Sarısı Yazlarında" başlıklı yazısıyla çocukluk günlerinin yazlarını ve güzlerini anlatmış. Yazı, özellikle yaşı kırkı aşmış olanlara geçmişin dönüşsüz ve yeniden yaşanması olanaksız günlerinden nostaljik esintiler getiriyor. Neler yok ki anılarında... Mahalle arkadaşları; çocukluk oyunları, çocuklar arasında yapılan taşlı sopalı mahalle kavgaları; orak, harman, hasat zamanı, bağ bozumu, pekmez kaynatımı vb.

4. sayıda buluşmak dilek umudumuzu diri tutarken, okurlara nice sanatsal güzellikler diliyorum.

Ağustos 1996

(SÜRECEK)