Sanat Yönetmenimiz Gazanfer Eryüksel, salt şiirde, müzikte değil, tiyatro alanında da yoğun biri-kimleri olan bir sanatçı arkadaşımız. "Feminist Bir Oyun Yedi Kocalı Hürmüz" başlıklı yazısında, anıların girdabına dalıp çıkarak 1-2 Haziran 1996 günleri Trabzon Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelenen Sadık Şendil'in yazıp İsmet Hürmüzlü'nün yönettiği "Yedi Kocalı Hürmüz" oyununu değerlendirmiş.

Çorum'un yetiştirdiği değerlerden şair ve yazar Abdullah Ercan, Yazılıkaya'nın 1. sayısında başlat-tığı yazısı "Sanatın Felsefi Analizi'nin 2. ve son bö-lümünü almış bu sayıya. Yazıyı şu ara başlıklarla vermiş:

Tarihsel Özdekçi Sanat Kuramı, Varlık Bilimci "Ontolojik" Sanat Kuramı, Frankfurt Okulunun Sanat Kuramı, Yapısalcı "Strüktüralist" Sanat Kuramı. Bu yazıyı oluşturabilmek için 12 kaynak yapıttan ya-rarlandığını, yazının sonundaki kaynakça listesinden öğreniyoruz. Bu da bize Abdullah Ercan'ın ne değin titiz ve çalışkan bir araştırmacı olduğunu gösteriyor.

Altan Özeskici nefis bir çevre karikatürüyle Karakare köşesinde yer alınış.

Çorum Haber köşe yazarlarından Saadettin Malkoç da bir yazısıyla yer almış bu sayıda: "Balık Yerine Prezervatif". Bir anısından yola çıkarak kaleme aldığı bu yazısı, insanı hem güldürüyor, hem de düşündürüyor.

Sönmez Yanardağ'ın aynı sayfada bir karikatürü var. Tabii bu da çevre konulu.

"Temiz Enerji" başlıklı yazı Bülent Uğur Dertsiz'in. Şöyle demiş yazısının bir yerinde:

"...Türkiye gibi kalkınması için daha fazla enerjiye ihtiyacı olan ülkelerde uzun iletişim katları boyunca büyük elektrik kayıplarının olması nedeniyle küçük hidroelektrik santrallerinin önemi ortaya çıkmaktadır..."

"Kişilik" konusunda yazdığı kısa bir yazıyla Salim Savcı da 'mer-haba' demiş Yazılıkaya'nın sayfalarından okurlarına.

A. Feridun Soyocak, "Derinçay Derin Akardı" başlıklı yazısında; Çorum'u ilk kez 1952 yılının Temmuzunda gördüğünü belirterek o günün Çorum'uyla bugünün Çorum'unu karşılaştırarak şöyle tamamlamış yazısını:

"...Sanayi atıklarının kirlettiği Derinçay'ı fabrika atıklarından kur-tarıp (...) babaannemin 'kevser suyu' diye tanıttığı berraklığına, tadına ulaşabilirsek, işte o zaman Çorumlu olmanın mutluluğunu bir kez daha duyacağım."

"Çorum'da Erozyon Sorunları ve Bugüne Dek Yapılan Çalışmalar"ı Necati Özdemir irdelemiş. Yazısının son bölümünü veriyoruz:

"...Uluslararası boyut kazanan erozyon ve ağaç-landırma konusunda ulusça gereken her türlü öz-veriyi göstermek zorundayız. Aksi takdirde, çok yakın bir gelecekte ülkemizin çölleşmesini engellemek mümkün olmayacaktır."

Çorum Ulucamii İmam-Hatibi Hasan Kestek'in yazısı "Çevre, Temizlik ve Toprak" üzerine. Yazıdan kısa bir alıntı veriyorum:

"İslam dini temizlik üzerine kurulmuştur. Cen-nete ancak temiz olanlar girebilecektir. Buradaki te-mizlik, ruh temizliği, beden temizliği ve çevre temizli-ğidir."

Zeynep Köylü, öğrendiğimiz kadarıyla genç bir şaire. Gelecek açısından umut veriyor. "Eksik Olan Şeyler Var" şiirinin son dizelerini alıyorum:

"Sildikçe annemin duvardaki resmini

Aradıkça babamın

olmayan gölgesini

Eksik şeyler var gibi

gözlere görünmeyen..."

"Çorum'a Çevre Müdürlüğü" yazısında Birol Sayın da şöyle demiş:

"...İlimizde yaşanan çevre sorunlarının çözümü amacıyla Valilik ve Belediye büyük özveriyle çalışmalarını sürdürmektedir. Ancak sorunların daha da büyük boyutlara ulaşması, Çevre Bakanlığı'nın ülkemizin 33 ilinde olduğu gibi Çorum'da da Çevre il Müdürlüğü'nü kurması gerekliliğini gündeme getirmektedir."

Yazılıkaya'nın ilk sayısı için ne dediler?" başlığı altında, ülke genelinde siyasetten sanata, sanattan basın alanına kadar her ke-simden gelen önemli ve etkin imzaların görüşlerine yer verilmiş.

Son sayfada, gelecek sayıda verilecek yazıların duyumuyla, gelecek sayının da muştusu verilmiş oluyor.

Dergiye emeği geçen herkesi kutluyor, Yazılıkaya'nın nice sayılara ulaşmasını diliyoruz.

Temmuz 1996

(SÜRECEK)