YAZILIKAYA’MIZ 100. SAYIDA

15 günde bir çıkan kültür sanat dergimiz “Yazılıkaya”, bu sayısıyla başarılamaz sanılanı başardı, 100. sayıya ulaştı. Bu dört yıllık bir zaman dilimini kapsamakta olup, Çorum kültür-sanat tarihinde bir rekor sayılmaktadır. Bu 100 sayılık toplamı çok yönlü değerlendirmek mümkün ama, bu yazımızın boyutlarını aşacağından, ancak özet bir değerlendireceğiz.

10 aralık 2004’ten bu yana büyük boy ve 12 sayfa olan Dergimiz 15 günde bir çıkmaktadır. Salt Çorum’daki okurlarla buluşmakla kalmıyor, ülke genelinde birçok yazar, sanatçı ve bilim adamına da ulaşıyor dergimiz Yazılıkaya. Dergimizde yerel yazar ve şairlerin yanı sıra, ülke genelinde ün yapmış etkin ve yetkin bir çok yazarımızın da ürünleri yayınlanıyor.

Olaya bu açıdan bakıldığında, Yazılıka’ya’nın bu günkü konumuna birden bire gelmediği anlaşılmaktadır. Bunun bir öncesi var elbet. Bir derginin bu denli uzun süre yaşaması da okurların ilgisiyledir. Ayrıca, Derginin okurun eline ulaşıncaya kadar geçen sürede yazarının ve yayıncısının verdiği emeği de gözardı etmemek gerekir.

Bu emeği daha iyi değerlendirip anlayabilmek için, birinci dönem Yazılıkaya’dan söz etmeliyim sizlere. 1996 yılında yılının Mayıs’ından 1997 yılı Şubat’ı arasında 7 sayı olarak çıkan Yazılıkaya, yine Çorum Haber gazetesinin ekiydi. Birinci hamur kağıda basılı, renkli kapak içinde aylık bir dergiydi.

Yayın kurulunda, farklı yazınsal türdeki yazılarıyla her sayıda yer alan Çorum son senatörü hukukçu şair ve yazar Abdullah Ercan, Gazanfer Eryüksel, Muzaffer Gündoğar ve Şahika Özünel vardı.

Bunların dışında, yazı ve şiirleriyle katkıda bulunan ulusal bağlamdaki Çorumlu yazarlardan Teoman Aktürel, Sait Maden, Tuncer Cücenoğlu, Prof. Dr. Turan Ilgaz, Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, Sadettin Malkoç, Nihat Nikerel, Salim Savcı, Orhan Alparslan’ın yanı sıra; Ord. Prof. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun eşi Meriç Velidedeoğlu, Çorum’un eniştesi Adnan Binyazar ve Ali Dündar gibi yazarlardan da söz etmeliyim. Bunlar, Yazılıkaya’ya şiir, öykü, deneme, inceleme araştırma türündeki yazılarıyla zenginlik katıyorlardı. Yine Çorum’dan Abdulkadir Ozulu, Salih Ekinci, Erdal Eralp, Attila Alpay, Zeynep Köylü, şimdi aramızda bulunmayan rahmetli Tayyar Kerman, Mustafa Sucuoğlu, Mahmut Tunaboylu da yöresel ve ulusal bağlamdaki yazılarıyla Çorum’un sesi oluyorlardı. Uğur Pamuk, Sönmez Yanardağ ve Altan Özeskici çizgileriyle salt Çorum’da Yazılıkaya’da değil, ülke genelindeki yarışmalarda aldıkları ödüllerle de Çorum’un adını duyuruyorlardı. Necla Özeskici de desende bir büyük yetenek olduğunun muştusunu veriyordu ilk dönem Yazılıkaya’da.

Ne yazık ki birinci dönem Yazılıkaya, 7. sayıdan sonra tam sekiz yıl ara verecekti yayın yaşamına.

Bu dört yıllık bir ara verişten sonra, Abdullah Ercan’ın başkanlığında bu satırların yazarı Muzaffer Gündoğar, Gazanfer Eryüksel, Necla-Altan Özeskici ve o zamanlar Çorum’da edebiyat öğretmeni olan Ercan Ata bir araya gelerek, Çorum Haber gazetesinde 2000 yılından 2004 yılının sonuna değin, haftalık kültür sanat yaprağı çıkarmaya başladık. Haftada bir kez Abdullah Ercan Ağabeyle bir araya gelerek, hem kendi ürünlerimizi hem de kılı kırk yararcasına en nitelikli ürünleri seçip yayınladık kültür sanat yaprağında.

Ardından bu sanat yaprağı sayfaya dönüştü. Aramızdan görevleri nedeniyle ayrılıp başka illere giden arkadaşlarımızın yerlerini de yeni arkadaşlarımız doldurdu. İkinci dönem Yazılıkaya’yı çıkarmaya başlamadan önce Bahri Güven arkadaşımız da yazar olarak aramıza katılanlardandı.

Zamanla, haftada bir çıkardığımız sanat sayfası bizlere ve kültür sanat sevdalılarına yetersiz gelmeye başladı.

2004 yılının Aralık başında Çorum Haber gazetesinin kültür sanat ekibi bir araya gelerek bir dergi çıkarma kararı aldık.

(SÜRECEK)