"ŞİİR ÜLKESİ" ÜZERİNE

Elimde aylık bir şiir dergisi var; Şiir Ülkesi.

Dergiyi, şair ve yazar dostum Gazanfer Eryüksel'den aldım incelemek için. Derginin ilk sayısı Ocak 1996'da, ikinci sayısı da Şubat ayında çıkmış. İkinci sayıda Eryüksel'in de bir yazısı var.

Derginin birinci sayısının sayfalan arasında kısa bir gezinti yapmak ve okurlara dergiyi tanıtmak istiyorum.

Dergi, büyük boy birinci hamur kağıda basılmış, sekiz sayfadan oluşmakta. Adından da anlaşılacağı üzere bir şiir dergisi. İçeriği oldukça nitelikli şiirlerden ve şiir üzerine yazılmış yazılardan oluşuyor. Yayın yönetmenliğini Bedrettin Aykın'ın yaptığı derginin ilk yazısı da Bedrettin Aykın'ın.

"Şiir Ülkesine doğru yola çıkarken" başlıklı yazısında derginin çıkış nedenlerini şöyle açıklıyor Aykın:

"Tüm insancıl değerlerin alt üst olduğu, paraya endekslendiği, yazınsal üretimlerin metaya dönüştürüldüğü, hızlı bir çürümenin yaşamı kuşattığı toplumumuzda "Şiir Ülkesi", bu yozlaşmadan incinen duyarlıklar için bir tür sığınak ve bir karşı duruş olarak çıkıyor..."

Ve şöyle sonluyor yazısını:

"... Amatör bir ruh ve amatör bir coşkuyla çıkıyoruz. Ama Şiir Ülkesi hiçbir zaman amatör bir dergi olmayacaktır. Ancak bir prestij dergisi olması, Şiir Ülkesi'nin sınır kapılarının genç kalemlere kapalı olduğu anlamını taşımaz. Çünkü dergilerin bir görevi de, gençlerin şiirinin önündeki engelleri kaldırmak ve yol açmaktır."

Ataol Behramoğlu ise; Pariste bulunduğu yıllarda kızı Barış’ın ilkokul 1. ya da 2. sınıfta yazdığı bir şiir üzerine 10 yıl sonra çözümlemeler getirmiş. Şöyle bağlamış "Çocuklar ve Şiir" adlı yazısını;

"… Şiirsel duygunun ve şiir oluşturma yöntemlerinin kalıplaştığı, kireçlendiği durumlarda ve dönemlerde çocuksu içtenlik, doğallık, saflık ve sonsuz acemilik her zaman yeni çıkış noktaları oluşturabilecektir."

Ahmet Ada, "Mektup Yaz" başlıklı şiiriyle yer almış dergide. Birkaç dize alıyoruz.

Beni Sonbaharın yeniden doğuşuna götürüyorlar

Sen öyle anne kal, sevgili kal,

ağlama mektup yaz,

acıların resmini çiz,

gözlerimin karasını gönder.

"Şiir Üstüne Yazmak ya da Yazmamak" adlı yazı

Abdulkadir Budak'ın. Şöyle demiş;

Şiir yazmak heyecan verir bana; şiir üzerine düzyazıyla eğilmek ise daha çok da sıkıntı. Çok zorunlu kalmamışsam düzyazıya kolayca soyunamıyorum. Her şeyi şiirle dokumak geliyor içimden. Gerçeklerim de, düşlerim de ancak şiir yoluyla ifade edildiğinde yerini buluyor, yaşanılır oluyor sanki..."

Leyla Şahin’in "Kalbimde Bir Ölü Geyik" şiirinden de bir bölüm alıyoruz.

Gece geçilen yolları anlatabilirim

İlk ışıklarla uyanan kentleri

Yüreğini aramaya çıkmış bir rüzgar

Telaşıyla soluk bir harf

Uzuyor yüzümden geçen kışlan anlatabilirim.

"Şiire Şiir Olarak Bakmak" adlı yazısında şöyle demiş Metin Cengiz:

"Şiirde neyin nasıl işlendiğini, yan anlamları ve

derin anlama giden anlamsal örüntünün hangi şiir

sanatlarından yararlanarak gerçekleştirildiğini anlamak için bir ön yaklaşım biçim olmalıdır..."

Hayati Baki, "Şiir Gelenek ve Cemaatleşme" başlıklı yazısının 4 maddede işlemiş şiiri; Gelenek ve cemaatleşmeye kapı aralayan her türlü yapılaşmanın dışında, şairi ise; şiir bilgisinin atlasını, aydınlanma çağına denk düşen özgür ve özerk yaratma ediminde dokur.” diye tanımamış.

Ayten Mutlu, "Ülkemizde Şair Olmak" demiş yazısının başlığına. Kısa bir alıntıyla fikir vermek istiyoruz yazısından.

"Şiir, asla basit bir ileti, bildiri ya da salt bir bilgilenim sanatı değildir. Dahası bir imleme, gösterme, kodlama, dönüştürme ve gerçekliği yeniden yaratma sanatıdır. Şair hiçbir nedenle şiirin estetik boyutundan ve imgelemsel algı düzleminden ödün vermemelidir. Aksi durumda zarar gören şairin kendisi olur..."

1938-1983 yılları arasında yaşamış Engin Günce'nin tanıtıldığı bölümde, bir de şiirine yer verilmiş.

Son sayfada ise, 4 kitap tanıtım var.

Birinci yapıt, Feyza Perincek ve Nursel Duruer'in ortak çalışması; Cemal Süreya Hayatı ve şiiri. İkinci yapıt, Su mektupları; Yılmaz Arslan'ın. Pazar Resimleri, Ali Ersin Günce'nin. Son yapıtsa, Bedrettin Aykın'ın; Sevda Sureleri.

Ayrıca dergide Ali Ersin, Kirkor Yeteroğlu, Hüseyin Alemdar, Mustafa Köz, Arife Kalender Önel, Zeynep Aliye, Gültekin Emre, M. Mahzun Doğan, Bedrettin Aykın, Suca Dündar, Ahmet Necdet, Cemal Süreya, Engin Turgut, Turgay Kantürk ve Necla Saatçiler şiirleriyle yer almışlar.

Şiir Ülkesini, tüm şiirseverlere içtenlikle öneriyoruz.

Tüm okurlara nice şiirsel güzellikler dileyerek.... 1996

(SÜRECEK)