Önceki gün, gazete ve televizyonların en baş konularından biri, ülkemizin obezite açısından Avrupa’da birinci sırada gösterilmesiydi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 51 ülkede yürüttüğü obezite araştırmalarında, Türklerin yüzde 32.1’inin obez çıktığı, bu oranla Türkiye’nin Avrupa şampiyonu olduğu belirlenmişti.

Verilen çizelgelerde Türkiye’yi, yüzde 28.9’la Malta, 27.8’le İngiltere, 26.4’le Macaristan, 26.3’le de Litvanya izliyordu. Son üç sırada ise yüzde 16.6’yla Kırgızistan ve Özbekistan, 14.2’yle Tacikistan yer alıyordu.

Türkiye’nin dünya obezite sıralamasındaki yeri de 27’ncilik olarak belirtilmişti.

*

Sözcü’nün bu habere ilişkin yorumu: “Ülkedeki aşırı stres boğazımıza vurdu”…

Stres ya da başka nedenler…Tartışılmaz olan, dengeli ve sağlıklı beslenemediğimiz gerçeği…

Şeker ve kalp hastalıklarının önemli sebeplerinin başında da dengesiz beslenme geliyor…Ve belki de pek çok insan, obezite yüzünden hayata erken veda ediyor.

*

Obezite ile ilgili kitabi bilgilere bakacak olursak; günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanıyor ve obezite oluşumuna yolaçıyor. Bu da yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.

Sağlıklı bir yaşam sürdürmenin yolu, dengeli beslenmekten ve spor yaparak fazla enerjiyi yakmaktan geçiyor.

*

Peki, obezitenin tek sebebi aşırı beslenme midir? Yani oburluk mudur?

Elbette değil. Hepimiz yakın çevremizden biliriz ki, beslenmesine dikkat ettiği halde aşırı kilolardan kendisini koruyamayanlar da bir hayli fazladır.

Bu noktada konu yine geliyor, “genetiği değiştirilmiş organizmalar”a, GDO’lu gıdalara…Ve fast food beslenme alışkanlığına…

Daha ötesinde de genetik faktörlere…

*

Ama neresinden bakılırsa bakılsın, Türkiye’nin bu “Avrupa birinciliği” önemle üzerinde durulması gereken bir sorun; bir arıza, bir rahatsızlık…

Ülkenin geleceğini sağlıklı kuşaklara emanet edebilmemiz için, yaklaşık üçte birlik bu oranı, çok daha makul seviyelere çekme zorunluluğumuz var.

Sigara içilmesini sınırlayan yasakların, azımsanamayacak derecede iyi sonuçlar sağladığını görüyoruz. Sağlıklı beslenme konusunda da ulusal düzeyde bir kampanyanın zamanı gelmiş olabilir mi acaba?

Ne kadar farkındalık oluştursak, fayda faydadır.