Oruç, sıkı bir eğitim ve ekserisizdir. İnsanı hem ruhen ve hem de bedenen olgunlaştırır. Caddelerde, lokantalarda, evlerde, kafelerde insanlar açlıktan yemek yerken, oruçlular ağızlarına bir damla su bile almazlar. Bu güzel sabır, metanet ve disiplindir. Elbette ki bu mücadelenin sonu şeytan ve nefsin mağlubiyeti, ruhun, oruçlunun zaferidir. Yarabbi, iftar saatinde vakit beklemek, bir dakika bile önceden bilerek orucu bozmamak ne ulvi, yüce bir davranıştır. Elbette ki bunun aksi, bir müslüman için zillettir. Yani, üzülecek bir harekettir. Onun için hiç bir sebep yokken, kasten oruç yemek bir mümin için acı bir olaydır.

Sonra; oruç toplumsal hayatta kötülükleri, yalanı, dolanı, hileyi, hırsızlığı, soysuzluğu önleyen manevi bir güçtür. Hatta o kadar ki, eskiden kronik sarhoşlar bile Ramazan’da, üç aylarda, Cuma gün ve gecelerinde içki içmezler, saygı duyarlardı. Şimdi bu güzel geleneği sürdürenler az da olsa vardır. Dua ederiz ki, herkes bu kötü alışkanlıklardan Ramazan hürmetini, onun sebep ve himmeti ile inşaallah bunlardan tiksinir ve vaz geçerler.

Sonra; oruç açların, susuzların biçarelerin, imkansızlık içinde kıvrananların durumlarını insanlara anlatan en iyi bir uyarıcıdır.

Yüce Allah cc. hazretleri de Bakara Suresi 153. ayette, “Ey kullarım; Namazla, oruçla Allah’tan yardım isteyin.” R.SAV. de, “Oruç sabrın yarısıdır” buyururlar.

Bu dünyada en zor şey, olumsuzluklara ve güçlüklere sabretmektir. Tüm cinayetlerde, nefsani şehvetlerde, kadın cinayetlerinde, taciz ve tecavüzlerde sabredilse bu olaylar olmaz, ama sabır zor iştir. Kişiler müebbet hapse razı oluyorlar da, sabıra razı olamıyorlar. Öyle değil mi? Demek ki, sabır zor iştir. İşte oruç da bunlardan biridir.

Orucun sağlık açısından da çok büyük yararları vardır. Bunu uzman tabibler de söylemektedir. “Sümüü tesuhhü” Oruç tutunuz, sıhhat bulunuz” Hadisi Şerifi de bunun delilidir.

R.SAV.e; “Ey Allah’ın resulü, oruçla ilgili bana bir şey söyle” deyince, “Ramazan’da mutlak orucunu tut, yükümlü olduğun başka oruç yoktur. Diğer oruçlar iradidir, isteğe bağlıdır” buyurmuştur.

ORUCUN ÇEŞİTLERİ

Her ibadetin çeşitleri ve şekilleri olduğu gibi, orucun da yükümlülük bakımından çeşitleri vardır.

FARZ-ZORUNLU ORUÇ

Her müslümana, şartlarını taşırsa yani sıhhatli mukim -yolcu olmayan oruç tutmaya mani- olan bir engeli bulunmayan her müslümanın senede bir ay Ramazan’da oruç tutmaz. Kadın-erkek herkese mecburidir. Müslüman sıhhatli, engelsiz (oruca mani) olanlar kasten oruç tutmazlarsa, büyük günah işlemiş olurlar. Hasta ve yolcu olanlar ve kasten bile olsa orucu terk edenler sonra bir ay kaza ederlerse ve geciktirdikleri için tevbe ederlerse yüce Allah bağışlayabilir. Umulur ki affolunurlar.

(SÜRECEK)