O kişi, “Evet, doğru söylüyorsun Ya R.SAV.” dedi. Bunların üzerine R.SAV. Hz. Ömer’e cemaatin huzurunda “Ya Ömer, bu gelen ve bu soruları soranın kim olduğunu bildiniz mi” dedi. Hz. Ömer R.A. “Hayır. Allah ve resulü bilir” dediler. Bunun üzerine R.SAV. “O, Cebrail A.S.dir. İnsan suretinde size dininizi öğretmek için Allah tarafından gönderildi” buyurdular. (Bu Hadisi Şerif ayet gibidir. Bunun inkarı küfürdür. Çünkü bu hususta birçok ayet vardır. Bu Hadisi Şerif, Kur’an’dan sonra en sahih doğru olan (Buhari Müslim, Nesai, Tirmizi ve diğerleri bildirmişlerdir.)

Sonra, R.SAV. bu ana temel, iman ve İslam’la ilgili bunların açılımı olarak şu Hadisi Şerifleri de bildirmişlerdir ki, bunlar toplumsal yaşamın, huzurun, emniyetin, birlik ve beraberliğin temel taşlarıdır ki, onlardan bazı Hadisi Şerifler şunlardır:

-R.SAV. efendimiz buyurdular ki: “Sizlerden hiç biriniz, kendisi için istediğini, ailesi için istediğini tüm insanlar için istemedikçe olgun bir iman sahibi olamaz.” (Buhari Müslim, Nesai Müslim vs.)

-Şu üç husus kimlerde bulunursa onlar imanın tadını almışlardır.

1-Allah ve resulü (Hz. Muhammed SAV) kendisine bütün mevcudattan –anası, babası, evladı, eşi vs gibi- sevgili olmadıkça onları canımızdan çok sevmek.

2-Küfre düşmekten ateşe düşecek kadar korkmak, şirkten kaçınmak.

3-Allah sevgisi tüm sevgilerin üstünde olmak (meşhur 5 hadis kitabı)

-Allah İslam’ın dışında başka dinden razı olmaz. Çünkü Allah katında gerçek din İslam’dır. (Maide 3, Ali İmran 19) R.SAV., yine Müslümanın özellikleri ile ilgili olarak; “Müslüman şu kimsedir ki; Elinden, dilinden, kendisinden gelecek bütün kötülüklerden diğer müslümanların selamette olduğu kimselerdir. (Buhari Müslim, Tirmizi, Nesai ve diğerleri en doğru hadislerdir)

-R.SAV. “İman 70 küsür şubedir. En yücesi Allah’tan başka ilah yotur. En aşağı kısmı ise, yollarda insanlara eziyet verecek şeyleri gidermek, insanlara eziyet verecek işleri yapmamaktır” Haya, utanma duygusu da imandandır.” (Kitabül Hamde 5 kitap)

-Temmim Dari Hz. bildiryor; Din nasihattir. İnsanlara doğruyu, güzeli göstenkektir. Allah’ın kitabı, Hz. Muhammed SAV.in öğütlerini insanlara sunmaktır. Ey emmim oğlu Ali R.A. kim ki sana buğuz, kin beslerse, o münafıktır. Şaki, asidir. Hanımın –kızım- Fatıma’ya dil uzatan da öyledir. Yani ehli beyte taan edenler de öyledir, buyurdular.

-Ebu Hureyre’den R.SAV. buyurdular ki; Sizin en olgununuz imanı en güçlü, ahlakı en güzel olanınızdır. Kadınlarınıza iyi davranmanız da güzel ahlakın gereğidir.

-İslam’ın güzelliklerinden birisi de kişinin mâlâ, yani boş, faydasız sözlerden uzak olmasıdır (Tirmizi) (İbni Mace)

-Müminlerin Mescide, Camiye devam etmeleri, imanın en güzel bir göstergesi ve belgesidir. (Tirmizi)

-Allah’ın ismi anıldığı, Kur’an’ın lafzı ve manası okunup anlatıldığında kalbi ürperen, mutlu olanlar iman ehlidirler.

-Ebu Saidi Hudriden: R.SAV. buyurdu: “Sizden biriniz bir kötülük görürse onu eli ile kaldırsın, ona gücü yetmese dili ile onu kaldırsın. Ona da gücü yetmezse, kalbinden ona buğuz etsin ki bu hal imanın en zayıf halidir” buyurdu. (5 kitap)

(SÜRECEK)