Ticari hayatın oldukça çeşitlendiği günümüz piyasalarında birçok satış yöntemleriyle karşılaşılabilmektedir. Müşterileri için iyi bir hizmet sunmak yanında onların anlayabileceği şekillerde ve şartlarda anlaşma yapılabilmesi için bir takım belgeler düzenlenebilmektedir. Bu belgeler, fatura,
Teklifname, sözleşme fatura benzeri belgeler şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Çoğu zaman piyasada fatura benzeri belgeler düzenlenip alınabilmektedir. İşte bu belgelerden bir tanesi de halk arasında fazla bilinmeyen proforma faturalardır. Bir mal veya hizmetin hangi fiyat, bedel ve şartlarla satılabileceğini gösteren teklifname niteliğindeki ticari mektuba proforma fatura adı verilmektedir. Proforma faturalar bu şekilde tarif edilmiş olmalarına rağmen vergi kanunları yönünden düzenlenmesi gereken bir belge olup olmadığı, damga vergisine tabi olup olmadığı yönlerinden özellik arz etmektedir. Vergi Usul Kanunumuz herhangi bir maddesinde proforma faturalara ilişkin bir hükme yer vermemiştir.
FATURA, PROFORMA 
FATURA 
KARŞILAŞTIRILMASI
Yukarıda yer alan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere fatura satılan bir mal veya yapılan bir hizmeti temsil etmek üzere düzenlenmektedir. Bu özellikleriyle proforma faturadan ayrılabilmektedir. Çünkü fatura düzenlendiği anda bir mal satılmış veya hizmet yapılmış olmaktadır. Oysa yazımızın giriş kısmında da belirttiğimiz üzere proforma fatura, bir mal veya hizmetin hangi fiyat,bedel veya şartlarla satılabileceğini gösteren teklifname niteliğindeki bir mektuptur. Yani proforma fatura bir nevi mektuptur. Proforma fatura antetli kağıda yazılı fatura görünümünde ve “Proforma fatura “ibaresini taşıyan bir metinden ibaret iken fatura bir mal veya hizmetin kaça satıldığını, vergisinin ne olduğunu ve ödemenin nasıl gerçekleştiğini gösteren ispat edici bir vesikadır. Proforma faturaya dayalı muhasebe kaydı ve hasılat teşekkülü söz konusu, çünkü kanunen ticari bir belge değildir ve bir mal yada hizmet satıldığını ispat etmez. Ayrıca, herhangi bir teslim(satış) söz konusu değil ise,  faturaya dönüştürülme zorunluluğu da yoktur. 
DAMGA VERGİSİ 
AÇISINDAN 
PROFORMA FATURA 
Damga vergisi kanunumuzda proforma faturaya ilişkşin damga vergisine tabi olduğu hakkında bir hüküm yoktur. Dolayısıyla “proforma faturalar  damga vergine tabi değildir.”
İşletmeler, satış politikaları çerçevesinde, bir ön bilgilendirme, teklifname şeklindeki proforma fatura kullanmalarında vergi yasalarımız çerçevesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.