Ah şu Adem oğulları
Sokaklarda dolaşırken hiç beklemediğin bir anda fotograf çekimi için uygun bir konu karşınıza çıkar. Saniyelerle yarışıp çekim yapabilirsen başarılısın. Yoksa böyle bir fırsat kolay kolay ele geçmeyebilir.
Her canlı, varlığını sürdürebilmek; neslini devam ettirebilmek için ömür boyu çaba gösterir. Doğal ortamlarında yaşayan bir çok canlı, günler boyu aç susuz kalabilir. Av peşinde koşarken bir başka canlının avı olabilir. Bir canlının tatlı canı, başka bir canlının sadece bir öğün yemeğine karşılık gelebilir.
Sungurlu’da ara sokaklarda dolaşırken bir köşede sokak kedisiyle karşılaştım. Karnını doyuruyordu. Bu gün şanslıydı; sokaktan geçenleri umursamıyordu. Fotograf çektiğimi fark etmişti. Onun için önemli olan başka bir kediyle karşılaşmadan yiyeceğini midesine indirmekti.
Doğada bir canlının yaşaması için başka bir canlının ölmesi gerekir. Bunlar ayrı konular. Kimi insanlar, birkaç dakikalık zevki için başkasının ömür boyu acı çekmesine sebep olabilir. Bilindiği gibi sokaklarda gelin arabaları araç konvoyu ile dolaştırılır. Birkaç kişi gelin konvoyunun önünü keser. Damattan para alır. Kısa bir süre sonra aynı kişiler ikinci kez arabasıyla aynı damadın yolunu keser. İkinci kez para alınır. Bir süre sonra aynı kişiler üçüncü kez damadın yolunu yeniden keser. Çıkan tartışmada damat yaşamını yitirir.
Birilerinin açgözlülüğü başkalarına çok acı faturalar çıkarabiliyor. Gözünü para hırsı bürümüş kişiler, insanları uyuşturucuya alıştırabiliyor. Söylentiler doğru ise, insan vücudunu parçalayıp satan çeteler varmış.
Barbar olarak nitelendirilen Afrika yerlileri avcılık yapar; çevresinde bulabildikleri yiyecekleri toplayarak geçinir. Onların avlanırken gösterdiği özeni uygar insanlar çoğu zaman göstermez. Gelişmiş ülkelerin uygar insanları sadece daha çok para kazanmayı düşünür.
Vahşi doğada yaşayan etobur canlılar asla başka bir canlı türünü yok etmez. Sadece karınlarını doyurmak için sürü içinden seçtikleri canlıyı avlayıp karınlarını doyururlar. Afrika’nın vahşi yerlileri zevk için asla bir canlıyı öldürmezler. Onlara acı çektirip zevk almazlar.
Televizyonlarda utanç duyarak izlediğimiz haberler yer alıyor. Birileri daha çok para kazanabilmek, daha çok eğlenebilmek için başta insanlar olmak üzere bütün canlılara zarar veriyor. Kimi zaman kendimiz için, kimi zaman inançlarımız için onlarca insanı kurşuna diziyoruz. İnsan öldürme sahneleri kameraya alınıp başka insanlarla paylaşılıyor.
Birileri ise bunları izleyip beğeniyor!