Memleketimden insan manzaraları

Piknik yapmayı çok severiz. Aile boyu yetmez, konu komşuyu yanımıza alırız. Parklar, orman içinde ayrılmış alanlar dolup taşar. Arabalar, insanlar derken iğne atsan yere düşmez kalabalıklar oluşur. Geçmiş yıllarda müzik çalarların, radyoların sesi sonuna kadar açılır, en sevdiğimiz şarkıları herkese dinletirdik. Bizim gibi müzik severlerin sayesinde yanımızdakilerin sesini duymakta zorluk çekerdik. Bunların hiçbir önemi yoktu. İnsanlar oraya gülüp eğlenmeye gelmişti.

Cep telefonları sayesinde çevremizdekilere müzik dinletmeyi bırakın, konuşmayı bile unuttuk.

Hafta sonları iple çekilir. Günler öncesinden hazırlıklar başlar. Tatlılar, tuzlular dolmalar buzdolabını doldurur. Mangal, semaver derken arabaların bagajları yetersiz kalır. Gideceğimiz yerlerde ormanlık alanlardaki çeşmelerden akan suların varlığını bildiğimiz halde pet şişeler içinde temiz suları yanımıza alırız.

Piknik alanında ilk yapacağımız iş, mangal yakmaktır. Adı konulmamış bir yarış içinde mangallar yakılır. Semaverlerin dumanları tütmeye başlar. Yakacak bol, aynı zamanda bedavadır. Göz gözü görmeyen dumanların içinde yanmaya başlamış et ve tavuk kokuları birbirine karışır. Tıka basa doldurulmuş semaverlerin dumanlarını gazete yardımıyla yakmaya çalışırız. Kim demiş bizden mucit çıkmaz diye? Balkonlarda saç kurutma makinesiyle, piknik alanlarında gazete yardımıyla mangal yakmayı icat eden bizleriz!

Piknik alanında dolaşırken, yorulup mola verdiğimizde bir sigara tellendirmek gerekir. Oksijenin doğada en çok bulunduğu ormanlık alanın keyfini çıkarmalıyız. Yaz aylarında en küçük bir kıvılcımın, günlerce süren yangınlar çıkardığını adımız gibi biliriz. Bildiğimiz bir bilgiyi bize anlatmaya çalışanlar da olabilir. Başkasının işine burnunu sokmanın ne demek olduğunu çokbilmişlere uygun bir dille anlatırız.

Akşam saatleri yaklaştığında aile boyu çaba gösterip bizim olan her şeyi arabamıza taşırız. İleride bize “ilazım” olacak kuru ağaç dallarını, çam kozalaklarını boş bulduğumuz her alana doldururuz. İşimize yaramayan eşyaları, plastikleri yemek artıklarını orada bırakırız.

Bir bakışta burada insanların piknik yaptığını anlamasına özen gösteririz.

Sigara ateşi, , semaverin külleri içinde küçük bir köz parçası kalabilir. Her gün yüzlerce iş kazasının olduğu dünya üzerinde ara sıra bir piknik kazası neden olmasın?