İşletmenin ihtiyacı olan elemanların tedarikindeki yaklaşımları açıklamaya devam ediyorum:
3-adayların ilgisini çekmek
Her işlemde olduğu gibi; nasıl satılacak bir ürünü pazarlarken imaj, reklam ve tanıtım yapıyorsanız tedarikte de (hem de insan kaynağı tedarikinde) “tanıtım” doğru elemanı bulmak açısından önem arz eder.
Eğer tedarik şekliniz (gazete, dergi vb.) ilan yoluyla yapılacaksa arama vasıflarının iyi belirlenmesi gerekir çünkü ilgili ilana talep, ilanın yayınlandığı tüm satıhlarda okuyucu bulacak her yaş ve vasıftaki iş gücü ilana ilgi gösterecektir, aradığınız vasıfları dar ve çok kesin ifadelerle belirlerseniz müracaat da azalma, aksine çok geniş tutarsanız da:
“ne iş olsa yaparım abi” zihniyeti sahipleri ile müracaat patlaması yaşarsınız,
O halde öncelikle aradığınız vasıflar ne ise o vasıflara sahip kişilerin okuduğu veya takip ettiği medya da ilanınız yer almalıdır, yayınlanacak ilanın şekli, boyutu, kriterleri çok iyi düşünülerek hazırlanmalı ve ona göre bir medya planlaması yapılmalıdır. Bu durumun çok kötü bir örneği her gün gazetelerin personel ilanı sayfalarında sürekli yapılmaktadır. Birçok ilanda gördüğüm genel müdür ile büro personeli aynı ilan içerisin de “ortaya karışık salata” misali talep edilmekte istekliler gelsin diye beklenmektedir.
Doğal olarak Ülkemizde iş gücü fazlalığı olduğu kadar iş kıtlığı olduğu bir vakıadır ancak işin tanımının doğru yapılmaması, arayışların da rasyonel yapılmaması sonucu eleman bulunamadığı gibi birçok vasıflı iş gücü de iş bulamamaktan yakınmaktadır. Konu ile ilgili devletin kurumları da olmakla birlikte hala sorunun çözülmemiş olması işlerin doğru yapılamadığının kanıtı olarak sürmektedir.
Eğer tedarikiniz aradığınız vasıflarda eğitim veren kurum mezunlarından olacaksa işiniz biraz daha kolay diye düşünülebilir, sınıfın en başarılı, okulunu derece ile bitirmiş bir öğrenci tam da aradığınız eleman olabilir diye düşünebilirsiniz, ancak yanılırsınız Ülkedeki eğitimin kalitesi, gençlerin teorik eğitim yoğunluğu ve rekabetçi eğitim yorgunluğu dikkate alındığında derslerinde çok başarılı olan bir gencin sizin işletmenizde başarılı olacağının garantisi yoktur. Hatta Üniversitelerin her ilde olması binlerce mezun vermesi ama yine binlerce gencin kendi mesleklerinde iş bulamaması bunun sonucudur.
Diğer bir şekilde eleman temin eden firmalardan tedarik edilecek vasıfları ve kapasitesi önceden belirlenmiş işgücü teminidir. Burada işlem biraz daha kolaydır, önceden tedarikçi firma süzgecinden geçen, kapasitesi belirlenmiş, arzu ve hedefleri önceden öğrenilmiş bir elamanın işletmeye adaptasyonu nispeten diğer yöntemlerden daha kolay olacaktır, ama burada da dikkat edilmesi gereken husus aracı kurumun profesyonelliği olmalıdır.
O halde yapacağınız arayışın veya metodunun bilimsel veriler dikkate alınarak hazırlanması ve talep edilen çalışanın ilgisi çekecek;
“tamam, budur yıllardır hayalini kurduğum iş ve işyeri burasıdır”
Demesini sağlayacak imaj ve yöntemi bulmalı ve bunu hayata geçirmelisiniz.
Sonuç olarak ne şekilde eleman temin ederseniz edin önce kendi işletmeniz için en uygun vasıfları belirlemeli bu vasıflara sahip adayları tercih etmeli ama eylemlerinizi burada bırakmadan işe alınan her elemanı (hangi kademede olursa olsun) eğitmeli, eğitmeli ve eğitmelisiniz.

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.