14 Mart Pazar günü saat 13.30’da TRT 2 kanalı Çin’deki Pekin kentinin imparatorluk sarayı bahçesinden görkemli bir konser kaydı yayımladı.

2018’deki kayıtta Şangay Senfoni Orkestrasını şefleri Long Yu yönetiyordu. Orkestra, kemancı Mari Samuelsen’e Max Richter’in “November” adlı keman konçertosunda; piyanist Daniil Trifonov’a Rachmaninof’un 2. piyano konçertosunda eşlik etti.

Sonra Wiener büyükler korosu ve Şangay çocuklar korosu ile Carmina Burana’yı seslendirdiler: Canlı bir tempo, başarılı solistler ve koronun birleşimi güzel bir işbirliğini sergiliyordu. Hele çocuk korosunun o saf duru tonu, uzun zaman aklımızdan çıkmayacak. Konser sonrası çaldıkları bis parçası uzak doğu ürünü, huzurlu bir yapıttı. Arp solosu yumuşacık çocuk sesleriyle sarmal olup Sarı Nehir’in bir kolu gibi akıyordu. Açık havadaki bu canlı yorumu müzikal bilgiyle kayda alan teknik ekibi de tebrik etmek gerekir.

(Evin İlyasoğlu)

Carl Orff’un dünyaca meşhur Carmina Burana konserini eski Atatürk Kültür Merkezinde iki defa izlemiş ve çok etkilenmiştim. Carmina Burana, Carl Orff'un, 1803'te Münih yakınlarındaki bir manastırda bulunan yaklaşık 200 kadar şiir ve şarkıdan derlediği bir eser

Carmina Burana’da, manastırda keşiş adayı öğrenciler tarafından yazılan bu şiirlerde, patlayıncaya kadar tıkınan, kusuncaya kadar içen, kilisenin şamdanlarını şarap almak için satan evli barklı katolik rahipler tasvir edilmekteymiş.

MUCİZE

Küçük bir kız çocuğu eczaneye girer: MUCİZE var mı amca?

-MUCİZE mi? Ne yapacaksın ki? Kötü bir cisim kardeşimin başında gittikçe büyüyor. Babamın söylediğine göre ancak bir MUCİZE onu kurtarabilirmiş. Ben de bütün paramı getirdim ki MUCİZE alayım.

Eczacı üzüntüyle: “Yavrucuğum sana yardım edemeyiz. Burada MUCİZE satmıyoruz ki.!” Kızın gözleri dolar:

-Ama kardeşim ölüyor! Lütfen ne olur bana bir MUCİZE verin. Birden arkadan bir el çocuğun başını okşar ve yumuşak bir sesle:

-Gel bakalım ne kadar paran varmış görelim. Paraları saydıktan sonra:

“Aman Allah'ım tam da kardeşine bir MUCİZE alabilecek kadar paran varmış. Çocukla biraz konuştuktan sonra:

-Şimdi beni eve götür de bakalım kardeşine bir MUCİZE bulabilecek miyiz? O adam dünyaca meşhur beyin cerrahı İranlı Profesör Madjid Samii'ydi!

İki gün sonra hiç bir ücret almadan ameliyatı gerçekleştirdi. Bir müddet sonra da çocuk iyileşti. Bu olayı Almanya The Hannover Hastanesi Dekanı ilmi bir konferansta anlatmış.

KORONA KÂBUSU TAM BİR YILINI DOLDURDU

Korona belası tam bir yıldır bütün insanlığın kâbusu olmaya devam ediyor.

Dünya tarihinde bu zamana kadar böyle bir bela görülmemiş ve yaşanmamış.

Ülkemize 65 yaş üstü vatandaşlara uygulanan dışarı çıkma yasağı tam bir işkenceye dönüştü. Hayatta bu yaşa kadar kendini korumuş akıllı, uslu, feleğin çemberinden geçmiş insanlar artık isyan etmeye başladı.

Spora çıktığımda görüyorum, herkes kilo almış. Yıllardır parkta selamlaştığım arkadaşları yüzleri maskeli olduğu için ancak yürüyüşünden tanıyabiliyorum.

Evde televizyon seyretmeyi sevmediğim için bol bol okuyor, yazıyor ve müzik dinliyorum.

Ara sıra Yaban TV ve belgesel kanalları izliyorum.

Program aralarında sunulan reklamlarda pazarlanan ürünlerin yüzde doksanı maalesef yabancı ürünler. Görüyor ve anlıyorum ki, batı yine çalışıyor, düşünüyor, üretiyor ve satıyor, doğu yine tembel tembel seyrediyor ve sefilleri oynamaya devam ediyor.

Ben yine Baaddin esprilerine sığınarak sizleri düşünmeye ve uyandırmaya çalışayım.

BAADDİN KONUŞUYOR.

1-Bir gün daha eksildi ömrümüzden. Her şey dün’de kalıyor. Adı üstünde, Dün-ya.

2-Çok şey görmüş olabilirsin ama sonradan gördüysen sıkıntı!

3-İstanbul’dan İzmir’e yeni otoyol ücreti 357 TL. Pegasus uçak bileti 158 TL.

Hayırlı olsun Türkiye..

4-Bir bankta hoca ile papaz yan yana oturuyor. Tanrı, bunlardan birine, şarap içmesini ve evlenmemesini, diğerine de şarap içmemesini ve 4 kadınla evlenmesini söyledi!

5-Avrupa Çorum’lular Derneği başkanı Selahattin Toprakçı Çorum havaalanı yapımı için Avrupa’da yaşayan Çorum’lular arasında kampanya açmayı kararlaştırdıklarını bildirmiş. Kampanyaya Çorum’un medarı iftiharı sanayicimiz Ahmet Ahlatcı 100 milyon lira bağışta bulunacakmış. (Çorum Haber gazetesi)

İstanbul sokaklarında 72.5 milletten insanlar cirit atıyor. Bu da benim canımı sıkıyor.

Orta doğudan, Balkanlardan, Orta Asya’dan,

Kavimler göçü başladı eyvah paganlardan, (Pagan= Çok tanrılı, cahil insanlar)

Yolgeçen hanına döndü güzelim Anadolu,

Hayra alâmet değil bu göç, bıktık insanlardan…(Mehmet Özata)

17 Mart 2021