Çorum yazınına “Öyküleriyle Çorum Yöresi Ağıtları” isimli bir kitap daha katıldı…
Kitabın Yazarı Eğitimci Şair- Yazar Hasan Korkmaz.
Hasan Korkmaz’ın adını daha önce de ödüllü şiirleriyle duymuştuk.
Yazar, sözlü kültürün önemli kaynağı ağıtları özgün öyküleriyle yazın dünyasına taşıyarak, yeni bir hizmeti sunmuş.
Kitap, Kültür Ajans Yayınları tarafından “Atalay Matbaası’nda” basılmış.
Basım Tarihi: 5 Ekim 2015
Kapak Resmi: “Altmış Akıl Yetmiş Fikir Oyası”
(Foto: Prof.Dr. Taciser Onuk)
Kapak Tasarımı: Çorum kültür yaşamına önemli katkıları olan “İrfan Yiğit” tarafından hazırlanmıştır.
Kitap: Büyük Boy 312 Sayfa
Yazar, kitabını ağıtlar ve öyküleri konusunda uzun süren özenli, özverili, derin araştırmalar sonucunda oluşturmuş ve toplumsal ve bireysel fırtınaların, acıları üzerine yazılan ağıtları, her yönüyle inceleyerek, akademik bir çalışma ortaya koymuş.
Sözlüklerde ağıt, ölenin ardından iyiliklerini, meziyetlerini, duyulan acıyı dile getiren ve makamla söylenen şiir, mersiye diye tanımlanır.
Kitabın önsözünü yazan Prof. Hayrettin İvgin: “Ağıtlar, ölüm nasıl olursa olsun, geleneğe uygun yapılan törenler içinde yakılmış, söylenmiş, acılı, ezgili yürek sözleridir!” diye tanımlamış.
Hasan Korkmaz kitabında “Ağıtlar; bizi tarihi olaylara da ulaştırır. Olayların gerçeğine varmamızı kolaylaştırır!” der.
Kitaba yorum yazan: Şair-Yazar Can Yoksul da, “Ağıtlar konusu çok derin, ortaya konulması çok zor bir olgudur. Tarihsel, sosyolojik, felsefi, psikolojik, edebi yönleri de vardır. İnsan, ağıtların duygusal dünyasına girince fırtınadaki kuru yapraklar gibi savrulur. Nereye gideceği, ne yapacağı, başına neler gelebileceği hiç bilinmez!” diyerek, ağıtların araştırılmasındaki, toplanmasındaki zorluğu dile getirir. Ayrıca: “Ağıtlar yalnız bir kişinin, bir ailenin değil, bütün toplumun yüreğinin sesidir. Yalnız doğal afetler, toplumsal acılar üzerine değil, zamansız ölümler üzerine de birçok ağıtlar yakılmıştır!” diye açıklama yapar.
Yazar yaşandığı döneme hapsolmuş birçok ağıtı ortaya çıkarmış, özveri gerektiren zorlu bir çalışmayı sözlü kültürden kalıcıya taşımıştır…
Bu çalışmada olayın yaşandığı yöreye giderek varsa olayın tanıklarına ulaşmayı başarmıştır. Yörede söylenen 198 ağıtı kitabında toplamıştır.
Hasan Korkmaz:
“ Çorum’da bu konuya eğilip, ağıtlar üzerinde araştırma yapan bir yazar olmamış… Oysa bizim geçmişin izlerini ararken başvuracağımız kaynaklardan biri de kuşkusuz ağıtlardır. Bu konuda çalışırken gördük ki, yitip giden ağıtlar ortaya çıkartılandan daha çoktur. Daha kötüsü, öyküsü ile birlikte söylenen ağıtların bütünüyle unutulduğu, başka yörelere mal edildiğidir. Yakıldığı bilindiği halde pek çoğuna ulaşılamamış, unutulup gitmiş, belleklerde bile kalmamıştır…
Halk edebiyatının en özgün türlerinden biri olan ağıtlara dikkat çekmek, yöreye ait bir eksikliği gidermek için yaptığım çalışmanın sonunda bu kitap ortaya çıkmıştır.”
Bu ağıtların toplanmasıyla, sözün uçup gitmesi yerine kalıcılığı sağlanmıştır. Bu çalışma ile yazar tarihe not düşmüştür…
Şair- Yazar Hasan Korkmaz arkadaşımı kutluyor, başarılarının süreceğine… Yürekten inanıyorum.