Geçen hafta, şehirlerde dağınık olarak bulunan tarihi binaların, özel bir mahalle kurularak yenilenmesi gerektiğini yazmıştım.
Yazıma, sağlam bir örnek göstererek onay veren İsmail Erdemli; “Safronbolu Evlerine bir çok yerden ziyarete giden var. Bu evler bir arada olmasalar, örneğin Bağdat caddesinde apartmanlar arasında dağınık şekilde olsalar, kim ziyaret eder ki?” dedi.
Yazımdan dolayı beni gururlandıran bu görüşün sahibi İsmail Erdemli’nin; Çorum’da yaptırdığı seçkin binalar ve yazımla ilgili gösterdiği şık örnek, ODTÜ’den mezuniyetin boşa gitmediğini gösteriyor.
Kendisine teşekkür ediyor başarılarının devamını diliyorum.
*
Çöp konteynırlarından, çöp arabasına dökme sisteminin iyi olmadığını, çok gürültülü olduğunu düşünüyordum.
Bizim dairenin önünde bulunan konteynır çöpünü gece saat bir sıralarında almaya geliyorlar. O saatte benim uyanık olduğum gece çok oluyor. Tangır tungur gürültüleri duydukça sistem hatası diye düşünüyordum.
Başka bir yerde gündüz çöp boşaltması yapan ekibin bir elemanı, çöp arabasının basamağında durup bir eliyle arabaya tutunmuştu. Boşta kalan eliyle uzandı, boşalmış konteynırın kapağını taak diye örttü. Bunu görünce sistemin bozukluğundan dolayı gürültü olmadığını, ekibin gürültüden rahatsız olunmasına duyarsız olmasından kaynaklandığını anladım.
O zaman ekiplere gürültü çıkarılmasının yanlış olduğu konusunun, amirleri tarafından öğretilmesinin önemi ortaya çıkıyor.
Sistem de daha iyi hale gelirse elbette en iyisi olacaktır.
*
İstanbul-Ankara oto yolunda ünlü lokanta ve yöresel ürün satan yerlerden birinde mola verdik. Oturduğumuz masa çay servisi yapılan kısma yakındı.
Doldurulacak temiz çay bardakları plakalar üzerinde ağızları yukarı gelecek şekilde dizili duruyor. Garsonlardan biri çay dolduracağı bardağı altından tutmadı. Parmağını boş bardağın içine daldırıp, baş parmağını bardağın dışından bastırarak alıp çay musluğunun önüne koydu. Ve turizm temizliği konusunda çok ekmek yememiz gerektiğini göstermiş oldu.
Bunu görünce, işletme yetkilisine garsonu göstermeden olayı anlattım. Yetkiliden , “firmamızda böyle şeyler olabiliyor!” cevabını aldıktan sonra yolumuza koyulduk.
Uyarımız inşallah faydalı olacaktır. Müşterilerin buna benzer uyarıları görev bilmeleri ülke yararınadır.
*
Metal meşrubat kutularının üzeri toz, kir tutmaya uygun dizaynda üretiliyor. Kapağın açılması için kilitli kısma parmak ucu ile basılınca kutuyu kapatan kapağın yarısı, meşrubatın içine giriyor. Kir bulaşmış su afiyetle içiliyor.
Ya bu sistemin değişmesi ya da kir birikimini önleyecek plastik takke gibi kapakla kapatılması gerekir.
Uyarımız ilgili bakanlığın ve üretici firmaların önlem alması içindir.
En güzel günler sizlerin olsun.