Fotograf makineni kap gel.
Seninle resim çekmeye gidelim!

Bilgisayarın başında yazmaya çalışırken televizyonlarda yayınlanan bir reklam aklıma geldi: Adamlar yok pahasına bilmem kaç kilo bal satıyordu. Bal alanlara ayrıca yapacakları çekiliş için birer kupon veriyordu. Bilmem kimin huzurunda düzenlenecek çekilişte şanslı olanlar buzdolabından tutun dört çekerli jipe kadar sayısız ödüller kazanabilecekti.
Bu kadar çok şey vereceklerine bir kilo bal verselerdi; daha iyi olmaz mıydı?
Sayısal makinelerle cep telefonları fotograf çekiminde yarışmaya başladı. Hangisinin kaç mega piksel fotograf çektiği tartışıldı. Göze hoş görünecek birkaç fotograf çektin mi bir de konuyla ilgili bir şeyler konuşabiliyorsan sanatçı olup boy gösterebilirsin.
Az olması, çok olması önemli değil. Para sözünün geçtiği her alanda olumsuzluklar yaşanabilir. Duyduğum kadarıyla fotograf derneklerinin gözetiminde düzenlenen yarışmada ödül alanlar açıklanır. Bir süre sonra derneğe yapılan itiraz değerlendirilir. Evlilikleri sona eren fotografçılardan birisi eşinin çektiği fotograflarla yarışmaya katılıp ödül almıştır. Eşinin yaptığı başvuru haklı bulunur.
Derneklerin belirlediği yarışma kuralları vardır. Fotograf derneklerinin onay verdiği yarışmalarda yer alan yarışmacıların yanı sıra jüri üyeleri de bu kurallara uymak zorundadır. Kurallara uymayanların jüri üyeliği, yarışmacıların yarışmalara katılma hakkı kısıtlanır. Çeşitli yaptırımlar uygulanır. Hem kendi adına, hem de başka bir bayanın adına yarışmalara fotograf gönderen bir fotografçının süresiz olarak yarışmalara katılmasının engellendiğini Afsad’da (Ankara Fotograf Sanatçıları Derneği) duymuştum. O fotografçıyı daha önceden görmüştüm.
Fotograf çekmek, fotograf sanatçısı olmak, fotograf kursu vermek kolaylaşmıştı. Liseli öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği ders programına uygun olarak ders anlatamayanlar jüride yer alabiliyordu. Fotografçılığı tartışılacak insanlar yeteri kadar çevresi varsa yarışmalara yarışmacı olarak katılamayacaklar jüri üyesi olarak adını ön plana çıkarabilir. Bazı insanlar kaygılarını her zaman göz önünde bulundurur.
Ülkemizin dört yanında mantar gibi fotograf sanatçıları yetiştiğine göre yarışmaların düzenlenmesi kaçınılmazdı. Başkalarını kesesinden yarışmalar düzenlenir. Bol paralı ödüller abonelere dağıtılır. Jüri üyesi, eşinden başka ödül verecek yarışmacı bulamaz. Bir başkası kendi kızına birincilik ödülünü uygun görebilir . Baldızların, bacanakların, ahbapların, kırk yıllık dostların içilen bir fincanın kahvenin yerini kim tutabilir?
Tarihi, turistik yerlere giden ziyaretçileri (yolunacak) kaz olarak gösteren fotograflarımı yayınlıyorum.
Söze bal reklamından başlamıştım.
Bal tutan parmağını yalarmış atasözünü unutmayalım.