Son Senatör, Şair Yazar Abdullah Ercan, (1922-07.01.2011) İlk ve ortaokulu Çorum’da; 1946 yılına değin Çorum’da lise olmadığı için de liseyi Samsun’da okur. Ardından Ankara Hukuk Fakültesini bitirir. (1944) 1948 yılında Çorum’da Avukatlığa başlar. 1950 seçimlerini yitirip muhalefete düşen CHP’nin, 28 yaşındayken il başkanlığına getirilir.1950’den 1962 yılına değin bu görevini sürdürür. Demokrat Parti döneminde, 1950’li yılların ikinci yarısında bir süre hapis yatırılır. 1961 Anayasasını hazırlayan “Kurucu Meclis”te Çorum’u temsil eder. 1977’de Senatör olur. 1980 Askeri darbesiyle görevi sona erer. 1980 yılında emekli olup, kendisini tamamen sanata edebiyata verir. 1995 yılı mayısından bu yana sürdürdüğümüz Sanat Dostları toplantılarımızın katılımcılarındandı. İlerlemiş yaşına karşın müthiş bir zekası ve aşınmamış bir belleği vardı. Doğu-Batı dünyasının önemli şairlerinin şiirlerini ezbere okurdu. Yazılıkaya kültür sanat dergimizde de ilk başlarda felsefe yazılarıyla ve Batı klasiklerinden seçtiği şiirlerle sağlığı bozulana dek yer almıştır.
Basılı yapıtları şunlardır:
1-“14. Yüzyıldan Günümüze Çorumlu Şairler” Birinci basım 1991) Geliştirilmiş ikinci basımı (1998) Taslak düzeltilerinde karınca kararınca da olsa araştırmacı-yazar Abdulkadir Ozulu’yla birlikte benim de emeğim vardır.
2-“Şiirler” kitabı; (1991 ve 97 basımı)
3- “Düşünceler Duygular şiir kitabı 2002)
Eğitimci Yazar Tayyar Kerman (1922- 28.11.1999) Çorumda doğdu. İlk ve ortaokulu Çorum’da, ilköğretmen okulunu da Sivas’ta okudu. (1946 yılına değin Çorum’da lise düzeyinde okul yoktu.) İki yıl Çorum köylerinde öğretmenlik yaptıktan sonra, Gazi Eğitim Enstitüsü’nü bitirdi. 1946’dan 1953’e değin Samsun’da Türkçe öğretmenliği yaptı. Sonra Çorum’a geldi. 1953-57 yılları arasında Kıbrıs’ta, Baf Kurtuluş Lisesi’nde Türkçe-edebiyat okuttu. 1961 yılında Çorum İlköğretmen Okulu’na atandı. Sonra bu okula müdür oldu. 1970 yılında da atandığı Milli Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli kademelerinde görev yaptı. Buradan 1981 yılında emekli oldu. Çorum’a yerleşti. Hizmet süresi 37 yıldı.
1995 yılından ölümüne değin Çorum’da etkin olarak “Sanat Dostları” toplantılarımızın içinde oldu. Birlikteliğimizin adı olan Sanat Dostları, sevgili Tayyar Kerman’ın önerdiği adlardan birisiydi. Bu ad zamanla tuttu, benimsendi. Kısaca söylemek gerekirse, birlikteliğimizin ad babası Tayyar Kerman öğretmendi. O üretimlerini hem bizlerle, hem de yerel basında okurlarıyla paylaşmaktan büyük haz ve mutluluk duyardı. Benim İlköğretmen Okulu bitirmelerine girdiğimde okul müdürü idi. Aynı zamanda da Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeniydi. Sınavlarda kendi derslerinden aldığım yüksek notlarla dikkatini çekmiştim. Yıllar sonra Çorum Haber Gazetesinin eki olarak çıkardığımız Yazılıkaya Kültür Sanat Dergisinin mutfağında birlikte olmuştuk. O kadar alçakgönüllü bir kişiliği vardı ki, dergide yayımlanması için getirdiği yazılar için. “Beğenirseniz dergiye alırsınız, beğenmezseniz elersiniz. Öğretmenimin yazısıdır diye ayrıcalık yapmayın,” derdi. “Aman Hocam, nasıl eleriz?” diyecek olsam. “Bal gibi elersiniz. Çünkü boynuz kulağı geçti” diye beni onurlandırırdı. Çünkü gelen yazıları Gazetenin Genel Müdürü Mehmet Yolyapar ve Gazanfer Eryüksel’le birlikte seçip belirliyorduk. O, amatör bir ruhla yazdığını söylese de, yazdıkları usta işi, yetkin yapıtlardı. Yaşasaydı, yarım kalmış çalışmalarını da tamamlayacak, Türk edebiyatına yeni ve özgün yapıtlar kazandıracaktı. Ama olmadı.
Basılı üç kitabı şunlardır:
Manzum Denemeler
Çorum Ağzından Derlemeler
Ünlü Deyimlerin Yorumları ve Öyküleri
Mahmut Tunaboylu, (1954-31.12.2002) Çorum’un yetiştirdiği oldukça çalışkan ve üretken bir yazın ustasıydı. Oldukça etkin ve yetkin ürünler vermiş, birçok çocuk romanı, öykü, tiyatro yapıtı ve köşe yazısı yazmıştı. Kültür, sanat ve edebiyat alanında aldığı 14 ödülü de bu başarısının açık bir kanıtıydı.
Tunaboylu’nun sağlam bir Türkçesi, arı duru bir dili vardı. Köşe yazılarında olduğu gibi öykülerinde de sözlü anlatım geleneğinin tüm olanaklarından yararlanmış, belli bir estetik düzeyi her zaman tutturmuştu. Güçlü bir gözleme sahipti. Öyküleme tekniği olağanüstüydü. Konularını yaşadığı coğrafyadan alır, toplumcu, gerçekçi bir çizgide oluştururdu öykülerini. Olay kişileri bizdendi, bizlerdendi. Tunaboylu, mizahta gösterdiği başarıyı yazdığı dramatik konulu öykülerinde de göstermişti. Ne yazık ki 48 yaşında yaşama veda etti.
Bazı yapıtları şunlardır: “Keloğlan”, ”Ormandaki Tehlike”, “Dünyanın En Güzel Çocukluğu”, “Karadeniz Kaptanı”, “Mavi Bulut”, “Mavi Kanatlı Kurbağa”.
Eğitimci Yazar Şükrü Gümüş, (1948- 28.08.1984) İlkokulu köyü Göcenovacık köyünde, İlköğretmen Okulunu da Çorum’da okudu. İlk görev yeri olarak da özellikle Hakkari’yi seçti. Burada oluşturduğu 22 yaşının ürünü olan “Zap Boyları” adlı romanıyla Milliyet Roman yarışmasında mansiyon almıştı. Ancak ne var ki O’nu, Ömer Seyfettin, Orhan Veli gibi çok genç bir yaşta ve en verimli döneminde henüz 36 yaşındayken, 28 Ağustos 1984 günü yitirdik. Kendisinden geriye henüz yayınlanmamış “Topal Karınca” adlı bir romanı, bir kitap oluşturacak toplamda öyküleri, tamamlanmamış taslak roman çalışmaları kaldı.
Şükrü, çok yetenekli bir yazardı. Türkçeyi olağanüstü bir biçimde güzel kullanıyordu. O’nun yöresel halk dilini başarılı bir biçimde kullanması, keskin gözlemciliği, betimlemelerdeki dil ustalığı ve bunların sonucunda Türkçemize yeni açılımlar getirmesi, üniversite halk bilimi ve dil bilimi uzmanlarınca inceleme konusu olacak varsıllıkta ve güzellikteydi. Kıyı sanat yönetmeni Ahmet Özer aracılığıyla Şükrü Gümüş’ün ölümünün 10. yılında ödüllü “Şükrü Gümüş Roman Yarışması” düzenlendi. Ödül, yarışmayı kazanan Murat Tuncel’e Çorum’da verildi. Söyleşinin sınırlarını aşmamak için Çorumlu yazarları burada noktalıyorum


17 Nisan 2007…Musa Uysal (Emmi) Atatürkçü Düşünce Derneği Çorum Şubesi’nde devre zarkadaşlarıyla…


Muzaffer Gündooğar bir imza gününde…Ocak 2008…


Haziran 2008…Gündoğar, rahmetli Dr. Ali Emiroğlu ile…

(SÜRECEK)