Çorum İlköğretmen Okulu’nu bilir misiniz? Birkaç yıl önce kapatılan Çorum Anadolu Öğretmen Lisesi’nden söz etmiyorum. 1955 yılında, şimdi üzerinden R. T. E. Caddesi geçirilen, İmam Hatip Lisesi’nin aşağısındaki ahşap binada açılarak 1968 yılında şu anda Sosyal Bilimler Yüksek Okulu olarak kullanılan yerleşkeye taşınan okuldan söz ediyorum. 1972’de 3 yıllıktan 4 yıllığa çıkarılıp, 1976’da Eğitim Enstitüsü’ne dönüştürülen, 1980 darbesiyle de tümüyle kapatılan yatılı okulu kastediyorum.

İşte bu okul gibileri Türkiye’nin her tarafında 89 taneydi ve gerçek anlamıyla dört dörtlük öğretmen yetiştirirdi. İlkokuldan sonra sınavla öğrenci alanlar 7, ortaokuldan sonra gene sınavla girilenler ise 3 ya da 4 yıl eğitim verir, buralardan 17-18 yaşlarında mezun olan gençlerimiz doğrudan ilkokul öğretmeni olarak köylere atanırdı. Ben de bunlardan biriydim ve yaşım 18’i doldurmadığı için 64 öğrenciye öğretmenlik yaptığım halde aylarca maaş alamamıştım.

O dönemlerde Türkiye’nin her tarafında öğretmen yetiştiren bu okullardan mezun olan gencecik öğretmenlerimizin önemli bir bölümünü ne yazık ki ebediyete uğurladık. Günümüze yetişebilenler ise şu anda 65 yaş üstü olarak emekliliğini yaşıyor.

Bunları niye anlattım biliyor musunuz? Bir döneme damgasını vuran ve yıllarca öğretmen gibi öğretmenlik yapan bu nesil, günümüzde çekildiği köşesinden çıkıp sanal ortamda yeniden bir araya gelmiş durumda. Türkiye’nin çeşitli illerindeki 49 İlköğretmen Okulu ve Lisesi mezunları ÖĞRETMEN OKULLARI VE ÖĞRETMEN LİSELERİ BİRLİĞİ adıyla örgütlenmesini tamamlamak üzere. Bu örgütün Çorum temsilciliğini de ben üstlendim.

Eee, öğretmen örgütü olur da etkinlik ya da eylem yapmadan olur mu? Ve de o ilk eylem Atamızla buluşma olursa tadından yenmez hani. 11 Kasım saat 11’de 49 ilden 500 arkadaşımız Öğretmen Okulları Marşı’nı yürekten haykırarak Anıtkabir’e koştular. Hem de ellerinde O’nun eseri NUTUK’larıyla. Ve bu kutlu günü yani 11 KASIM 2011 tarihini ÖĞRETMEN OKULLARI VE ÖĞRETMEN LİSELERİ BİRLİĞİ’nin kurulduğu gün olarak kabul ederek kucakladılar Atalarını.

Bitmedi. Aynı gün öğleden sonra Ankara Yenimahalle Belediyesi’nin toplantı salonunda yeniden bir araya gelerek birlikteliklerini tüm dünyaya duyurdular. Peşinden de BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK ANI ORMANI projesinin ilk ayağı olan ve Yenimahalle Belediyesince ayrılan alana 1200 büyük boy fidanın ilk dikimlerini gerçekleştirdiler. Şu anda dikim çalışmaları devam eden bölgenin resmi açılışı ise Öğretmen Okullarının ilk açılışı olan 16 Mart 1848’e atıfta bulunularak 16 Mart 2022 tarihinde yapılması kararlaştırıldı.

BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK ANI ORMANI projesinin ikinci ayağı olan Ankara Akyurt ilçesi sınırları içine dikilecek 30.000 fidan için ise ön çalışmalar tamamlanmak üzere. Çok yakın bir tarihte orada da fidanlarımız toprakla buluşacak.

Bu arada, “projenin giderleri için parasal kaynak nereden sağlanıyor?” diye aklınıza bir soru geldiyse, hemen yanıtlayayım. Her iki proje için gerekli olan harcamaların tamamı açtığımız kampanyaya katılan arkadaşlarımızın bağışlarıyla karşılanmış durumda. Kampanyamız şu günlerde de devam ediyor ve gerekirse hedefimiz olan 30.000 fidandan daha fazlasını da dikebileceğiz. Bu arada bir fidan bedelinin 10 TL olduğunu da belirteyim. 11 Kasım’da Ankara Yenimahalle’ye dikilen 1200 fidan ise büyük boy olduğu için daha yüksek bir bedelle alındı. BAŞÖĞRETMEN ATATÜRK ANI ORMANI kampanyamıza katılan tüm arkadaşlarımıza buradan teşekkür ediyorum. Kampanya sonunda bağış yapan tüm arkadaşlarımıza “KATILIM BELGESİ” verilecek.

11 Kasım’da Çorum İlköğretmen Okullular olarak 9 arkadaşımız bizleri temsilen Atamızın huzuruna çıktılar. Bu arada Çorum ekibimizin liderliğini yapan Emel ÖZCAN arkadaşımız Anıtkabir’de düşerek kolunu iki yerinden kırdı ama kendisini aradığımda bana söylediği şu oldu: “Çok mutluyum. Bir değil, iki kolum da kurban olsun Atama!” Kendisine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Bir devire damgasını vuran eğitim ordusunun gönlü genç, bedeni yaşlı, soyadı farklı kardeşlerinin hepsini de kutluyor, o bitmeyen enerjileriyle daha nice sağlıklı yıllar diliyorum.

DÜŞÜNEN SÖZLER:

Dünyanın her tarafında öğretmenler, insan topluluğunun en fedakâr ve muhterem unsurlarıdır. Atatürk

Öğretmenlik Tanrı sanatıdır. Hz. Ali

Öğretmen mum gibidir, kendini tüketerek başkasına ışık verir. Ruffuni

Dünyada her şeye kıymet biçilebilir. Ama öğretmenin eserine kıymet biçilemez. Socrates

Eğitimde temel etken öğretmenin karakteridir. Hiçbir müfredat programı veya eğitim sistemi öğretmenin karakteri kadar çocuğu etkileyemez. Doğan Cüceloğlu

Bir öğretmen ebediyete hükmeden insandır. Tesirlerinin nerede biteceği asla bilinemez. Henry Adams

Heykeltıraş mermere ne ise; öğretmen de çocuğa odur. Addison

Eserinin altına imzasını atamayan tek sanatkâr öğretmenlerdir. Atatürk