Olimpiyat Oyunları, dünya çapında dört yılda bir yapılan geniş kapsamlı bir spor organizasyonudur.

Olimpiyatlar 1896'dan beri Dünya Savaşları dışında her dört yılda bir yapılmaktadır.

“Slumdog, Milyoner” filminin Oscar ödüllü yönetmeni Danny Boyle’un hazırladığı ve 27 milyon sterline mal olan Londra Olimpiyatları açılış törenini dünyada yaklaşık bir milyar kişi izlemiş.

Londra Olimpiyat Stadyumu, 40 koyun, 12 at, 3 inek, 2 keçi, 10 ördek, 9 kaz ve 34 çobanın yer aldığı örnek bir İngiliz köyü haline getirilmiş.

Kraliçe 2. Elizabet’in, James Bond aktörü Daniel Craig’le beraber uçaktan atlıyormuş gibi stadyuma gelmesi büyük alkış aldı..

Sürekli değişen canlı sahnesiyle izleyenleri büyüleyen açılış töreninde, köprüler kuruldu, direkler dikildi, yerin altından binalar çıktı, meşaleler yakıldı. 

İlk Olimpiyatlar antik Yunanistan’da başladığı için geçit töreninde ilk sırada, Sokrates, Eflatun ve Aristo’nun torunları sayılan Yunanlı atletler yer aldı. Olimpiyatlara katılan 204 ülke atletlerinin geçit töreni çok renkli görüntülere sahne oldu.

Yaklaşık 1 saat süren geçit törenin ardından büyük olimpiyat ateşi tutuşturuldu.

Törende 10 bin gönüllü görev yapmış. Törende efsanevi müzik grubu Beatles ‘in üyesi Paul McCartney ‘nin de aralarında bulunduğu ünlü sanatçılar sahne aldılar.

Toplam 26 spor dalında müsabakaların yapılacağı Olimpiyat oyunlarında güvenlik için Londra sokaklarında 36 bin asker, polis ve özel güvenlikçi görevlendirilmiş.

Londra’da üçüncü defa yapılan olimpiyat oyunlarının  açılışını zevkle izledim

Olimpiyatların açılışında uzun süre gösterilen, Dünya Çapında Ağ Birliğinin (World Wide Web veya kısaca 3 www) İngiliz mucidi Tim Berners-Lee (1955 doğumlu), dünyaca ünlü İngiliz şair ve tiyatro yazarı William Shakespeare, (1564-1616) ve Harry James Potter’un yazarı J.K. Rowling beni çok etkiledi.

Dünyaca meşhur İngiliz fizikçi ve evrenbilimci engelli Stephen William Hawking’in unutulması çok düşündürücü.

Bugüne kadar hiçbir İslam ülkesinde yapılmayan Olimpiyatlar için bencil batıyı sorgulamak lazım.

2020’de Türkiye Olimpiyatlara aday ülkeler arasında yer alıyor.

Bakalım Olimpiyat oyunlarının İstanbul’da yapılmasına izin verecekler mi?

Olimpiyat açılışını Londra’da izleyen Hürriyet gazetesinden Cengiz Semercioğlu 30 Temmuz tarihli yazısında;

“Bu kadar kalabalığı organize etmek büyük iş. Londra’da 200 bin görevli şehre gelenlere yardımcı oluyorlar, kalabalığı yönlendiriyorlar. Güvenlik de had safhada.

İngilizler belli ki bu işi çok ciddiye almışlar ve çok sıkı hazırlanmışlar. Bu yüzden Olimpiyatın ilk hafta sonu sorunsuz geçti. Kalabalık var ama izdiham yok. Etkinlik çok ama kargaşa yok. İnsan bu kadar disiplini görünce, 2020 Olimpiyatlarından gözü korkuyor vallahi...” diyor.

Çorum’dan Olimpiyatlar nasıl görünür bilmem ama, yeni Umre’den dönen Çorum’lu Ziraat Mühendisi Halit Yıldırım kardeşim dünyaya bir başka gözle bakıyor.  

Dünyada her şey fani, her şey geçip gidermiş,

Her gelen bu âlemden bir renk seçip gidermiş,

Gülistan gibi gelse, cezp etse de kendine,

Bir dala konan kuşlar bir gün uçup gidermiş…(Halit Yıldırım /Çorum)

Ben de zaman zaman akıbetimi sorgulayarak hayatımın muhasebesini yaparım.

Sona geldim, başlangıç nasıldı bilmiyorum,

Çok şeyler yaşadım, kader miydi bilmiyorum,

Beşik ”nereden?”, kefen” nereye?” diye sordu,

Akıbet dedim; nasıl, ne zaman bilmiyorum…(Mehmet Özata)