Bir deha tanımak ister misiniz?

Hem de gelmiş geçmiş en büyük dehalarından birini .

Bilim ve sanat onda vücut bulmuş. Hiçbir insan onun kadar çok yönlü düşünememiştir.

İstanbul’a eser yapmak için Osmanlı Sultanlarının bile kapısını çalmıştır.

Leonardo Da Vinci 15 Nisan 1452’de İtalya’nın Vinci kasabasında doğmuştur. Babası soylu bir noter, annesi ise alt tabakadan bir hizmetçiydi ve bu nedenle gayri meşru olarak doğmuştu. Bir iddiaya göre annesi Osmanlı Devletinden alınan bir köleydi.

Leonardo’nun ileride başlayacak olan Türk ilgisinin nedeni de buydu.

Gayrimeşru çocuk olmasından dolayı yasalar gereği okula gidemedi.

Leonardo Da Vinci Avrupa’nın Rönesans devrinde dünyaya gelmiştir. Rönesans devrinin en ünlü kişilerinden olan, hatta Rönesans devrinin Avrupası’na damga vurmuş en önemli kişilerinden biridir.

Şimdi sıkı durun, size Leonardo Da Vinci’nin uzmanlık alanlarını saymak istiyorum, “Filozof, astronom, mimar, mühendis, mucit, matematikçi, müzisyen, heykeltraş, botanist jeolog, kartograf, şair, yazar ve ressam.

En tanınmış yapıtları Mona Lisa (1503 - 1507) ve Son Akşam Yemeği'dir (1495 - 1497). Rönesans sanatını doruğuna ulaştırmış, yalnız sanat yapısına değil, çeşitli alanlardaki araştırmaları ve buluşlarıyla da tanınan, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük sanatçılarından ve dehalarından biridir Leonardo..

Günümüzde hâlâ dünyanın en önemli yapıtları arasında olan Mona Lisa ile özdeşleşen Leonardo Da Vinci tarihin unutamayacağı kadar büyük bir dehadır.

İnsanlık tarihinin en iyi resimlerinden birisi kabul edilen Mona Lisa için 1503’te çalışmaya başladığı söylenir. Bu resmi tamamladıktan sonra hiç yanından ayırmamış, tüm seyahatlerinde hep yanında taşımıştır.

Leonardo, 1499’da şehir Fransızlar tarafından alınıncaya kadar 17 yıl boyunca Milano Dükü için çalıştı. Dük için sadece resim ve heykeller yapmak, festivaller organize etmekle uğraşmadı; aynı zamanda binalar, makineler ve silahlar geliştirdi. 1485 - 1490 yıllarında doğa, mekanik, geometri, uçan makineler, kiliseden kale ve kanal yapımına kadar her türlü mimari ile ilgilendi; anatomi çalışmaları yaptı; öğrenciler yetiştirdi. İlgi alanı o kadar genişti ki başladığı çoğu işi bitiremiyordu. 1490 - 1495 yıllarında çalışmalarını ve çizimlerini deftere kaydetme alışkanlığı geliştirdi. Defterinde helikopter ve denizaltı eskizi ile hidrolik alanındaki çalışmaları da vardır. Bu çizimler ve defter sayfaları, müzeler ve kişisel koleksiyonlarda toplanmıştır.

Bu koleksiyonları ve Leonardo’nun el yazmalarını Bill Gates satın almıştır..

Leonardo Da Vinci 1519 yılının baharında 2 Mayıs’ da Amboise’daki evinde 67 yaşında Fransa Kralının kollarında vefat etmiştir.

Ölmeden önce Son sözleri ”Tanrıyı ve insanoğlunu hayatım boyunca çok az şeyler yaparak küstürdüm” olmuştur. Şunu bilmeliyiz ki dostlar, Dünyamız çok bilim adamı ve birçok dahi gördü, ancak hiç biri Leonardo gibi olamadı. Leonardo zamanı, mekânı ve sınırları olmayan bir dâhiydi. Leonardo Da Vinci’yi insanlığa yaptığı olağanüstü katkılar nedeniyle sevgi ve saygıyla anıyorum.

BAADDİN’DEN İNLEYEN NAĞMELER

1-Beşiktaş’ın Süper lig şampiyonluğunu kutluyorum. Hakettiler…

Fener’liler, Galatasaray şampiyon olmadı diye mutlu. Galatasaray’lılar, Fener şampiyon olmadı diye mutlu. Beşiktaş’lılar şampiyon olduk diye mutlu.

Ne güzel herkes mutlu. Tebrikler Beşiktaş…

2-Sabah kalktığında hayatta olmanın nasıl bir ayrıcalık olduğunu düşün. Nefes almanın, düşünmenin, zevk almanın, sevmenin, sevilmenin… ( Marcus Aurelius)

3-Güçlü olan zayıf yanını herkesten iyi bilendir; daha güçlü olan ise zayıf yanına hükmedebilendir. (Konfüçyüs)

4-Cem Yılmaz Twitter’da esprili bir paylaşım yapmış. Athena’nın solisti Gökhan Özoğuz’u etiketleyerek “Gökhan benim için bittin. Üç aydır Illüminatinin (Dünyanın derin devleti ) aidatını ödemiyorsun. Beni de yukardan sıkıştırıyorlar. Derhal pelerinimi ve asayı getirin. “ demiş.

5-Yanlışı alkışlıyorsan fikrin yoktur. Eğri ile doğruyu ayıramıyorsan aklın yoktur. Yalana sahip çıkıyorsan ahlakın yoktur.

6-19 Mayıs Atatürk’ün Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.

19 Mayıs 2021