Kâzım Karabekir paşanın kızı Timsal Karabekir, İstanbul Erenköy’de babası adına kurduğu Kültür Merkezinde, kültür ve sanat adına çok güzel etkinlikler yaparak, Kâzım Karabekir paşanın aziz hatırasını yaşatıyor.

Kültür Merkezinde yapılan çoğu etkinliklerde karşılaşarak, tarih sohbetleri yaptığım  Timsal hanım çok donanımlı, çok kültürlü özel ve güzel bir hanımefendi.

Dün gece Kâzım Karabekir Türk Sanat Müziği Topluluğunun Kozyatağı Kültür Merkezinde Avukat Sadık Yürekli’nin sunduğu, Bestekâr şef Osman Aksu’nun yönettiği “Tasavvuftan Günümüze” adlı konserine gittim.

Sadettin Arel’in Nihavent peşrevinden sonra Timsal hanımın da yer aldığı koro, Muallim İsmail Hakkı Beyin “Seni hükm-ü ezel aşub-i devran etmek istermiş” adlı Nihavent şarkısını okuduktan sonra, 11 Nihavent şarkı koro ve solo olarak söylendi.

Daha sonra sahneye davet edilen Cemalnur Sargut hanımefendi; kısaca “ Tasavvuf ve  yüce Mevlana’yı anlattı. Mevlana’nın  Allah aşkı anlatılırken, nedense onun şu güzel dizeleri hatırlanmaz.

Aşk beni ârif etti, / İnceltti zarif etti,/ Ben aşkı bilmezdim, / Aşk beni tarif etti…

Sonra, Dede Efendi’nin Hüzzam Mevlevi âyini eşliğinde iki semazen sema yaparak bizleri uhrevi âleme sürükledi.

İkinci bölümde ses sanatçısı ve şef Nisa Gürtuna Şekip Ayhan Özışık’ın “Bir gün bana döneceksin yıllardan sonra” adlı Acemkürdi şarkısıyla, Sadettin Kaynak’ın “Gönlüm özledikçe görürdüm “ adlı Muhayyer kürdi şarkısını okudu.

Mimar Tayfun Atalan Şekip Ayhan Özışık’ın “Rüzgar söylüyor şimdi o yerlerde bizim eski şarkımızı” adlı muhayyerkürdi şarkısını okudu.

Unutulmaz şarkıların ( Sana gönül borcum var, sevgi dolu şu gönlüm) bestekârı şef Bilge Özgen de sahne alarak; “Dediler zamanla hep azalırmış sevgiler” adlı Hicaz şarkısını okudu. Önümde oturan Bilge bey’e “hocam Aşiyan Musiki Merkezinde de bu şarkınızı okumuştunuz, bu şarkınızı çok mu seviyorsunuz?” dediğim de “bestelerimin hepsini çok seviyorum evladım” dedi.

Daha sonra sahne alan solist Bülent Ağcabay; sözleri Karacaoğlan’a ait, Sadettin Kaynak’ın “Ela gözlerini sevdiğim dilber” adlı Evc şarkısını, Şef Osman Aksun’un

“ Kerem senin, eyle yahu,/ Ko sitemi, söyle yahu” adlı Ferahnak ilahisini okudu.

Sonra, Şef Osman Aksu sahneye hocası Dr. Abidin Gerçeker’i davet etti.

Solist Bülent  Ağcabay değerli şef ve bestekâr Dr. Abidin Gerçeker’in “Gel güzelim barışalım, dargınlığı koy bi yana” adlı Ferahnak şarkısını da çok güzel yorumlayarak ayakta alkışlandı.

Konser “Kırmızı gülün âli var ve benim yarim gelişinden bellidir” adlı iki türküyle sona erdi. Sunucu Avukat Sadık Yürekli lüzumsuz konuşmalar yapmadan, garip fıkralar anlatmadan çok güzel bir sunum yaptı.

Şef ve bestekâr Osman Aksu hocam da çok başarılıydı. Sevecen tavrıyla ve bir musiki evliyası edasıyla kendinden geçerek sazları ve koroyu idare etti. Anadolu Yakası Musiki Cemiyetinden hocamız olan Osman beyi yaklaşık 7-8 sene önce bu sütunlarda  sizlere tanıtmıştım. Yazım nedeniyle Çorum’daki arkadaşları kendisini arayarak tebrik etmişler. Çok memnun olmuştu.

On dört sazdan oluşan saz ekibi sahneye sığmadı. Solistler yanlarından geçerken çok zorlandılar. Bu tür konserlerde zaman ayarı çok önemlidir. İstanbul’un kargaşasında aptal dizilerden ve maçlardan zaman ayırıp konsere gelen müzikseverleri bıktırmamak lâzım.

Konserlerde en fazla 20 şarkı okunmalı ve en çok da iki saat sürmeli. 

Bu vesileyle, beni bu güzel konsere özel olarak davet eden Timsal Karabekir’e, Osman Aksu hocama ve yönetici Tamer Savaşgören üstadıma teşekkür ediyorum.