GRUP DİNAMİĞİNİ GELİŞTİRMEK (1+1=3)
İnsanların birlikte yaşaması ile birlikte gruplaşmalar var olmuş ve günümüze kadar gelişerek ilerlemiştir.
Bu konuda düşünceler oluşturulmuş felsefeler geliştirilmiştir( en önemlilerden biride MÖ 400 Aristopanes’dir. Yaptığı çözümlemeler ile bir grup içinde çeşitli sorularla dayanışma ve çözülmeyi analiz etmiş ve bunu etkileşim ile ilgili dramalar ortaya koyarak İnsanlığın ufkunu açmıştır.)
Sanayileşme ile birlikte insanlar ve grupların işleyişi doğrudan mal ve hizmeti etkiler olduğu için “grup etkileşimi” daha farklı gözle izlenerek süreçler bilimsel temeller üzerinde analiz edilmiştir.
İşletmelerde insan davranışları içerisinde etkileşim özelliklede grup etkileşimi aşamasında aklımıza çeşitli sorular gelmektedir. Örneğin:
• Küçük bir grup da liderin rolü nedir?
• Gruptaki roller farklı amaçlar için hazırlanırsa sonu ne olabilir?
• Grubun amaçlarının ortak olması halinde hangi konuşlarda sapma olmaktadır?
• Grubun aynı anda işlev gösteren değişik liderlik potansiyelli elemanları var mıdır?
• Hangi, kararlar grup kararı için uygun olmalıdır?
• Bireysel kararlarda mı grup kararlarında mı başarı şansı daha yüksektedir?
• Grup kararı şirket vizyonunu ne kadar etkilemektedir?
Bu soruların bazıları konusunda hala tereddütler mevcuttur ancak kesin olan bir şey vardır oda bireysel değil grup kararlarının pozitifliği konusunda kanaatin var olduğu.
Küçük gruplarda insanların yüz yüze ilişkide bulundukları toplumsal sürece” grup dinamiği” denebilmektedir.
Dinamik (kelimesi) eski Yunan’dan gelen güç, kuvvet, erk anlamında bir sözcüktür. Dolaysıyla, grup dinamiği, grup içinde var olan güçlerin incelenmesi anlamını taşımaktadır.
Grup dinamikleri konusu, hatırladığım kadarı ile 1920 li yıllarda işletme ve iktisat okullarında incelenmeye ve öğretilmeye başlanmıştır.
Grupların kendilerini oluşturanların kişisel özelliklerinden farklı özellikleri vardır. Bu durumu matematiksel bir şekilde izah etmek istiyorum
Şimdi 1+1=3
Dediğimizde aritmetiksel alanda hata yapmak kaçınılmazdır sonuç bir mantık ve matematik hatasını verir.
Buna karşın grup dinamiği içerisinde “bir artı 1 üçe eşittir” demek tamamen rasyonel bir fikir olacaktır. Çünkü bir grupta yalnız iki kişi diye bir şey yoktur ve bu iki kişi ilişkiler ve etkileşimler hesaba katılmadan düşünülemez ve bu durumda sayıyı ve sonucu 3 olarak kabul etmek gerekecektir.
Bu durumda 1+1(+1)=3
1+1 ‘in yanına belirleyici ve değer artırıcı bir güç olan grup dinamiği gelerek sonuca doğrudan etki etmiş ve toplamı 3 e çıkarmıştır, şimdi bu sonuca akılcı değil dinilebilir mi?
Gruplarda başlıca iki tip grup etkileşiminden söz edilebilir.
1. Bireylerin fikir tartılması yaptığı (toplantı)
2. İnsanların bir arada bir iş yaptığı zaman var olan durum ( buna aynı zamanda ekip de denilmektedir)
Sonuç olarak işletmelerin kurumsallaşması yolunda örgütsel faaliyetlere ihtiyaç vardır işletmelerin örgütsel en küçük birimi de gruplardır (ekipler) ve bu grupların dinamiği artı değer oluşturarak işletmenin kurumsallaşma vizyonuna olumlu etkiler sağlar.