ETKİLEŞİM:
İşletmelerde var olan ve yeniden yapılanan işlemlerin icrası aşamasında kişilerin birbirlerini ve dolaysıyla işletmenin tamamını etkilemesi ve bu etkileşimin şirket vizyonunu oluşturması kaçınılmazdır. Bu etkileşimler de toplantılar yoluyla icra edilir.
Birçok yönetici için olası toplantılara tepki:
• “Uf yine bir toplantı”
• “daha haftanın 3. Günü şimdiden 5 toplantı yaptım”
• “bugün toplantım var”
• “yine mi toplantı yapmak zorundayım”
Şeklinde yaşanabilmektedir.
Kimi Yöneticiler: toplantı, konferans, komite işlemleri vb. vesilelerle zamanın israf edildiğini düşünerek bu durumu şaşkınlık ve kararsızlıkları için mazeret olarak kullanma eğilimindedirler. Bazen de:
• “Bir kişilik komite en iyi komitedir”
• “Aldığım her karar doğrudur ve toplanmaya gerek yoktur”
• “Bu şirkette toplantıdan çıkan tek şey insanlardır” gibi ifadelerde bulunurlar.
Bu da kendine güveni olmayan başkalarının düşünce ve bilgisine ihtiyaç duymayacağını zanneden klasik yönetici tavrıdır.
Bütün bu olumsuz tepkilere rağmen toplantılar ve diğer grup faaliyetleri işletmelerimizde yaygınlaşmaya devam etmekte, kurumsallaşmanın bir gereği olarak yaygınlaşmaktadır.
Modern yöneticilerin her hangi bir biçimde organize edilmiş bir toplantıya katılmadıkları gün yok gibidir. Hatta çok fazla toplantılardan sonra “toplantı sendromu” ile baş ağrısı çeken sıkıntı duyan stresle mücadele etmek zorunda kalan çok fazla yönetici olduğu da bir gerçektir.
İşletmelerimizde toplantılar gereklidir, ancak yanlış kullanıldığında ve doğru icra edilememişse daha çok karmaşa ve işlerin tıkanması kaçınılmaz olur. Bazı komisyonlar kararlara ulaşmak ve sorunları nihayetlendirmek yerine, ertelemek ya da olayları gizlemek, yeteneksizlikleri örtbas etmek için işlem geliştirebilmektedir.
Sonuç olarak amaç ve araçları doğru tespit edilmemiş her türlü toplantı işletmenin yanlış etkileşimine neden olacaktır. Bu nedenle her türlü birliktelikte hedefler ve amaçlar doğru metotlar ile yapılandırılmalı ve insanların düşünce ve fikirlerine saygı duyulmasını sağlayacak ortamlar gerçekleştirilmelidir.