(İŞ GELİŞİMİNDE) İLETİŞİM
Kurumsallaşma yolunda başarılı ilerleme kaydetmek için verilecek emek ve yapılanmada beşinci temel boyut geri beslemedir.
Bu konu: çalışanlara yaptıkları görev ve işlemlerde başarımlarının nasıl olduğu konusundaki bilgilerin bildirimidir. İşlerin başarımı insanlar ve o işi yapanlar açısından çok önemlidir
“İŞTEN ZEVK ALMA O İŞİ BAŞARMAK İÇİN OLMAZSA OLMAZLARDAN BİRİDİR”
İnsanlar yaşamlarının çok uzun bir zamanını çalışmaya ayırdıkları için yaptıkları işlerde neyi ne kadar başardıklarını bilmek isterler, hatta bu konuda daha aktif ve sıklıkta bilgi sahibi olmak ihtiyacındadır. Çünkü başarımlarını artması için değişime ihtiyaç olması kaçınılmazdır ve Ancak değişim başarımını ne aşamada olduğunu bilmekte yatar .
İşletmelerde bu konuda çeşitli iletişim yolları oluşturulmuştur.
• Saatlik günlük ve dönemsel raporlar
• Görsel ve anlık duyumsal tespitler
• Analiz ve denetim sonuçları
Bu ve benzeri araçların tümü çalışanların yaptıkları işin başarımının ölçüsünü tespit amaçlıdır.
“COŞKU, ZEKÂDAN DAHA ÖNEMLİDİR.” ALBERT EINSTEIN
Yukarıda yer alan her tespit seçeneğinin kendisine has özellikleri ve uygulama olanağı vardır. Örneğin bir üretim tesisinde standart mal üretiminde günlük ve haftalık raporlarla üretim miktarı maliyet vs. kolaylıkla tespit edilebiliyor iken bir hizmet sektöründe haftada kaç kişinin ziyaret edildiğinin adedi o kadar önemli olmayacaktır. Burada da ziyaret edilen kişilerin verilerinin doğru analiz edebilecek uygulamaların olması o görevi yapan açısından iş başarımını artıracaktır.
Tüm bu işlemlerde önemli olan belirlenen iş ve görevlerle ilgili o görevi icra edenleri neyi ne kadar başardıkları konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlamakla hem işlerin kalitesinin artacağını bilmek hem de çalışanların başarısının artacağını bilmek gerekir.
Sonuç olarak kurumsallaşma amacında ve vizyonunda ki işletmelerin işlerin yapılanması ve geliştirilmesi aşamasındaki temel uygulama alanlarından olan geri besleme veya iletişime verecekleri önem yürütmekte oldukları işin başarısı için temel olmazsa olmaz özelliklerdendir.