(İŞ GELİŞİMİNDE) BAĞIMSIZLIK ”ÖZERKLİK”
Kurumsallaşma yolunda başarılı ilerleme kaydetmek için verilecek emek ve yapılanmada dördüncü temel boyut özerkliktir.
Bu durum çalışanlara kendi işleri ve görevleri üstünde (biraz da olsa) kontrol gücü veren bir iş özelliğidir. Bu özelliğin yaratılması çalışanlarda sorumluluk duygusu yaratabilmek için çok önemlidir.
Genel olarak kurumsallaşmaya çalışan işletmelerde çalışanlar yönetimin ve sistemin yaygın kısıtlamaları içinde çalışmaya gönüllü olsalar da aynı zamanda biraz da belli ölçülerde özgürlük isterler. Her işlem ve adımda kurumun baskısı ve yönergelerine tabi olmak çalışanın tüm yaratıcılığını yok edeceği için temel görev alanları ve tanımlamaların dışındaki alanlarda çalışanlara inisiyatif kullanma, düşünme ve yenilik uygulayabilme olanakları olan alanlar yaratılmalıdır.
“DEĞİŞİM RÜZGÂRLARI ESERKEN AKILLILAR YEL DEĞİRMENİ YAPAR, APTALLARSA DUVAR ÖRER.” ÇİN ASÖZÜ
İşletmelerde özerklik konusunda başarılı çalışma alanları yaratabilen yöneticilerin kurumsal gelişimleri diğerlerine göre çok daha başarılıdır.
Örneğin: çalışanların iş saatlerini kendi gereksinimlerine göre değiştirebilme serbestliği düşüncesi özerkliği geliştirmede yararlı bir yol olabilir. Bu yaklaşıma iş yaşamında “esnek çalışma saati” denilmektedir. Burada amaç bir başlangıç ve bitiş saati olmaksızın işçilerin belirlenen süreyi doldurmak için görev yapmalarının sağlanmasıdır. İş görenler üretim tesisinin iş için açık olduğu saatlerin sınırları için de çalışırlar ve kendilerine tanınan süreleri kendi istedikleri bu zaman aralığında paylaşarak tamamlarlar. Bazı İşler için çok da cazip olabilecek bu düzenleme ile çalışanların sorumluluğu arttırılmakta özgürlük alanları genişlemekte işte verim sağlanabilmektedir.
“DÜNYADA BAŞARI KAZANMANIN İKİ YOLU VARDIR: KENDİ AKLINDAN FAYDALANMAK, BAŞKALARININ AKILSIZLIĞINDAN FAYDALANMAK.”LA BRUYERE
Bu konuda işverenlerin gözlerinin büyüdüğünü çalışanların gülümsediğini hemen hissediyorum, doğrudur ülkemizde bu tip iş yapılanmasını icra etmek hiçte kolay değildir, özellikle büyük kentlerin dışındaki işletmelerde daha henüz kurumsallaşmanın ne olduğunu bilmeyen kişiler bu konuda doğal olarak korkacak ve çekinecektir, bu yer ve işletmelerdeki çalışanlar için esnek çalışma saati de zaten avantadan gelir elde etme saikı yaratacaktır. Doğal olarak benim sözünü ettiğim kurumsallaşmayı içselleştirmiş eğitim ve kültür olanakları yapılandırılmış bazı işletme ve iş kolları içindir yani ideal yapılanmalar içindir.
Bu yaklaşımın işverene yararı başlama saatine bakılmaksızın çalışanların sorumlu oldukları çalışma saatlerini doldurmaları işe geç kalma iş kaybı sorunlarının olamamasıdır.
Sonuç olarak dengeleri doğru ayarlanmış ve başlangıçta doğru analiz edilmiş özerklik amaçlı yapılanmaların en önemli yararı daha fazla bağımsızlığın daha büyük iş doyumuna ve başarıma yol açmasıdır.