OYUN EĞİTİMİ-OYUN OYNAMA(SİMÜLASYON):
Kurumsallaşma yolundaki firmaların eğitim süreçlerini ve tiplerini 3 ana başlık altında toplamıştım. Bunlardan oyun eğitimi çok fazla kullanılmamakla birlikte bazı süreç ve işlemlerde oynanan oyunun işletme ve çalışanlar açısından algısı yüksek olabilmektedir.
Bu yöntem rol yapmayı de bünyesinde barındıran laboratuvar bir etkinliktir. Rol oynama veya rol yapma çalışmasında etkileşimdeki kişiler duygularını sürece dâhil ederken oyun eğitiminde idari sorunlar ele alındığı için vurgular ve hareketler daha somut süreçler içerisinde hareket eder. Bu nedenle oyun ile eğitim veya kurumsal eğitim oyunları rasyonel ve duygusal unsurlar arasında daha iyi ve doğru bir denge sağlar bu durum da gerçek iş hayatına daha paralel sonuçlar doğurur
“İŞLERİNİZ İYİ GİDİYORSA EĞİTİM BÜTÇENİZİ İKİ KATINA ÇIKARIN, KÖTÜ GİDİYORSA DÖRT KATINA.” TOM PETERS
Oyun eğitimi (bir nevi simülasyon diyebiliriz) bir bilgisayarın kararlar için sonsuz veri işleme kapasitesinin varlığı sonucu ortaya çıkmıştır. Ancak oyunları veya çalışmaları bilgisayar olmadan da yapmak mümkündür.
Bu eğitim tipini biraz daha teknik bir dille anlatmaya kalkarsam sanırım: “oyun oynama-simülasyon-temelde benzeşen kurumsal koşullar altında sıralı karar vermeyle ilgili bir grup çalışmasıdır” demek doğru olacaktır.
Bu yöntem çeşitli biçimlerde organize edilebilir ancak temelde birbiri ile rekabet halindeki küçük gruplar veya takımlar olarak konuşlandırılması daha gerçekçi olacaktır. Takımlar kendileri için yabancı olan (hedeflenen vizyon istikametinde) bir sistem modeli çerçevesinde karar oluştururlar alınan kararlar sitemli bir biçimde kaydedilir yani bilgisayara aktarılır ve sürekli kayıtlar ve analizlerle kılavuz olacak geribildirim ve kriterler tespit edilir. Zaman hayatın doğal akışından farklı olarak ele alınır örneğin bir pazarlama süreci( simülasyonunda) 3 aylık bir dönem ise gerçek zamanda bu 1 saatlik bir süreçte ele alınabilir.
“ÇAĞIMIZIN BİR ÖZELLİĞİ DE, ARAÇLARIN KUSURSUZLUĞU YANINDA AMAÇLARIN BELİRSİZLİĞİDİR.”ALBERT EINSTEIN
Başlangıçta bu eğitim şekli askeri eğitimlerde kullanılmıştı sonraları iş hayatındaki verimi ve kurumsallaşmadaki katkısı dikkate alınarak daha fazla kullanılır olmuştur bu yöntemle:
•Takımlar halinde çalışılabilir ve karşılaştırmaya olanak sağlar
•Liderlik eğitimlerine katkı sağlar
•İletişim şekli veya modeli konusunda doğru analizler sunar
•Grup içi çatışmaların ortaya çıkmasına ve tanımlanmasına olanak sağlar
•İnsan yeteneklerin gelişmesine imkân sağlar
•Zaman kısaltılmasına olanak sağladığı için yıllara sâri işlemlere ait modellemeler kullanılabilir böylelikle daha fazla veriyi tecrübe etme imkânı kazanılır
•Kişiler bu modelde daha az duygusal olarak kendilerini oyuna kaptırarak gerginlik ve direnç noktalarında daha rasyonel tepkiler verirler
•Yönetici ve danışmanlar için işletmeyi yönlendirmek ve çalışanları motive etmek için gerekli verileri elde etme ortamı sağlanır
“BAŞARILI BİR TAKIMIN BİRÇOK ELİ AMA TEK BİR BEYNİ VARDIR.”BILL BETHELL
Sonuç olarak bu yöntem doğru eğitimciler gözetiminde, doğru fizibilite edilmiş reel vizyonlar için konuşlandırılabilirse yapılan simülasyon neticesinde kurumsallaşma için gerekli eğitim doğru yönde sağlanmış demektir.
(Devam edecek)