DEĞİŞİME DESTEK SAĞLAMAK:
İşletmelerde kurumsallaşma başlı başına bir değişimdir. Bu değişime işverenler kadar çalışanlarında destek vermesi kurumsallaşmanın başarılı olmasında en büyük etkendir. Çalışanların bu değişime destek olmalarını sağlamanın çeşitli yolları vardır, bunlardan belki en önemlisi değişim ile çalışanların ekonomik kayıplara uğramayacağının yollarının gösterilmesi hatta garantilerinin ortaya serilmesidir. İşçiler ekonomik olarak kayıplara uğramayacağını hissetmek ve bu garanti içeresinde iş görmek eğilimini sürekli yaşarlar. Değişim ve kurumsallaşma aşamasında işverenlerin veya yöneticilerin yeni makine ya da süreçlerin sonucunda onların kazançlarında azalma olmayacağına ilişkin güvence vermek çoğu zaman kolaylık sağlayacaktır. Bu aşamada işçileri yeniden eğitmek işletmeyi yeniden yapılandırmak kadar önem taşımaktadır.
“BAŞARISIZ İNSANLARIN YOLLARINDAKİ TAŞLAR, BAŞARILI OLANLAR İÇİN BİRER BASAMAKTIR.” FLAUBERT
Emek yoğun bir teknoloji ile çalışan bir iş kolunda emeğe ihtiyaç duymayan makina ve teknolojilerin kullanılması emek sahipleri olan işçi için her zaman kabullenilmesi zor süreçler doğurur. İşten çıkarılma sıkıntısı yaşayan çalışanlara gelişimin nimetleri ile değişim sonucunda kıdem haklarının ve işlerinin korunacağı ve eğitim süreçleri ile emeklerinin değerlendirileceği gösterilir ve garantiler oluşturulursa çalışanlar bu sürece engel olmak yerine destek olacaklardır. Bu tür uygulamaklar bir değişim karşısında çalışanların kendilerini ekonomik açıdan güvende hissetmelerini sağlar.
Bir başka yaklaşım şeklide iş görenlerin değişimin getireceği yarardan pay almalarını sağlamaktır. Kar ve üretim paylaşımı yöntemleri buna örnektir.
Bir değişimin olanaklı olması kadar hızlı ve en az maliyetli olması da en arzulanan biçimidir. İşletme için en iyi olan çalışan için her zaman iyi olmayabilir ve hatta kısa dönemde iyi olmayan bir değişim uzun dönemde işletme ve hatta çalışan için iyi sonuçlar doğurabilir. Buradan şu sonuca gelebiliriz değişime hedef olanların algıları ile değişimi uygulayanların ki her zaman farklılık gösterecektir. Bu açık durum çoğu zaman değişimi yönetenler tarafından her zaman dikkatlerden kaçmaktadır.
Yönetenler önemsiz ve gereksiz değişimlerden kaçınarak değişime gerekli desteği sağlama konusunda başarılı olabilirler. Çalışanlar sürekli ve sinir bozucu küçük değişimlerle bunaltıldıklarında esas olması gereken büyük ve köklü değişimlere karşı direnç gösterme eğilimine girmek zorunda kalırlar.
“MA¬LI¬NI KAY¬BE¬DEN BİR ŞE¬YݬNİ KAY¬BE¬DER; NA¬MU¬SU¬NU KAY¬BE¬DEN BİR¬ÇOK ŞE¬YݬNİ KAY¬BE¬DER; CE¬SA¬RE¬TݬNİ KAY¬BE¬DEN HER ŞE¬YݬNİ KAY¬BE¬DE¬R” CݬCE¬RO,

Sonuç olarak: Yöneticiler işletmelerinde istikrarsız bir kurumsallaşmaya yol açan aşırı ve radikal bir değişim ile dikkatli planlanmış maliyetleri düşürecek ve çalışanları da motive edecek değişimler arasında tercihlerini dengede tutabildikleri oranda destek bulacaklardır.