YÖNETİCİNİN DİSİPLİN UYGULAMADAN İMTİNA ETMESİ:
İşletmelerdeki insan davranışlarını incelediğimizde görmekteyiz ki birçok yönetici emri altındaki çalışanlarla ilgili disiplin konularında ceza vermekten kaçınırlar. Yine birçok araştırma sonucunda görülmüştür ki yöneticinin sorumlulukları arasında yer alan disiplin cezaları yöneticilerin en sevmedikleri konulardan birisidir. Genellikle bu tür sorunlar olduğunda konuyu kişiselleştiren yöneticilerde oldukça fazla görülmektedir.
Yine işletmede disiplin sorunları ortaya çıktığında yöneticiler genellikle problem ya da sorunu görmemezlikten gelmek veya sorumluluğu bir üst kademeye pas etmek gibi uygulamaları da sıklıkla kullanabilmektedirler. Çünkü bu tip yöneticiler disiplin uygulama sorumluluğunun nahoş bir tepkisi olabileceğini düşünerek çokta sorumluluk almamayı tercih etmektedirler.
"YAPMAK İSTEDİĞİN HER ŞEYİ DÜŞÜNEREK KARAR VER, VERDİĞİN KARARI DA MUTLAKA GERÇEKLEŞTİR.” BENJAMİN FRANKLİN
Yöneticilerin disiplinsiz çalışanlar ile bir iletişim ve görüşme zemini uygulama sorumluluğundan niçin kaçındıkları konusu analiz edildiğinde görülmektedir ki:
•Eğitim eksikliği: disiplin ve sorunları işle ilgili temel ve gelişmiş eğitim ve deneyimden uzak bilgi eksikliği içindeki yöneticiler yeterli tecrübeye sahip olmadıklarından veya yeterince ehil olmadıklarını düşündüklerinden bu tür diyaloglardan uzak dururlar
•Üstlerinden destek bulamamam endişesi: üst yönetim veya sermaye sahipleri ile iletişim sorunu yaşayan birçok yöneticide disiplin konusundaki uygulamaların sonuçlarının yukarıdan doğru anlaşılmayacağı veya hoş görülmeyeceği endişesi ile bu tür uygulamalardan kaçınmaktadırlar
•Katı yönetici imajı: bu endişe yöneticiyi çalışma arkadaşlarının kendilerini sert tanımlamayabileceği ve kırgınlıklara sebep olarak işlerini yavaşlatabileceği endişesi ile hareket ederek disiplin uygulamalarından kaçınmaktadırlar bu tip yöneticilerin temel kaygısı personel ile olan dostluklarının zarar görebileceği endişesidir.
•Zaman kaybı: işletmedeki disiplinsizlikle ilgili bazı sorunlar ortaya çıktığından bazı yöneticiler çok daha önemli sorunlar varken ufak tefek sorunlarla vakit kaybetmek yerine örneğin satışın artması, siparişin yetiştirilmesi, hesapların kontrolü vs uygulamalara öncelik vermenin daha doğru olduğunu düşünmektedirler doğal olarak daha kıymetli olduğunu düşündükleri iş zamanlarını disiplin sorunlarını göz ardı ederek ötelemek çoğu zaman çok daha büyük sorunlara yol açacaktır.
"EĞER HEPİMİZ, YAPABİLECEĞİMİZ HER ŞEYİ YAPSAYDIK, ŞAŞKINLIKTAN KENDİ AKLIMIZI BAŞIMIZDAN ALIRDIK. “THOMAS EDİSON
•İşçinin tepkisinden çekinme: bazı yöneticiler disiplinsizlikte bulunan bazı çalışanların bu olaya karşı verdiği tepkiden ve hatta uygulanacak disiplin cezalarından çekinmekte ve bezende ürkerek uygulamaktan kaçınmaktadırlar oysaki suç cezasız kalmaz kaldığında da o işletmede çare bulunmaz
•İş veriminden çekinme: Çalışanın öfke ile bilerek ve istemeyerek çalışmayı yavaşlatacağı veya hatta sabotaj bile yapabileceği endişesi taşıyan bazı tecrübesiz yöneticiler söz konusu disiplin uygulamalarını halının altına süpürmeyi marifet sayabilmektedir.
Sonuç olarak: yeterince eğitilmiş ve deneyimleri ile bu eğitimine artılar katmış bir yönetici yukarıda saydığım hususlarla nasıl baş edebileceğini öğrenmişlerdir. Bu öğreti –onların- özgüvenlerini de artırmakta ve atacakları adımların doğru ve güvenilebilir sonuçlar yaşamasına sebep olmaktadır. 17.11.2014