DİSİPLİN (GİRİŞ):
Kurumsallaşma yolundaki işletmelerimizde disiplin konusu büyük önem arz eder. Bu konuda birçok yönetici gereken itinayı göstermekten de imtina eder çünkü genellikle disiplin konusu “ceza” ile karıştırılmaktadır.
“HATA DEĞİL ÇARE BULUN. “HENRY FORD
Disiplin konusunun ister işletme hayatında olsun isterse özel yaşamda olsun daima buruk bir algısı olması kaçınılmazdır. Çocukluktaki haylazlık ve yaramazların eğitim ve kültür yapımıza göre karşılık bulması ve genelliklede ceza ile sonuçlanması bu konu gündeme geldiğinde daima bize suç-ceza algısı yaratmaktadır.
Yetişkinlerin disiplin yöntemleri ile yola getirilmesi onların bu şekilde arzulanan sistem ve uygulamalara yönlendirilmesi doğal olarak geçmişten gelen anılarımızın da payı büyüktür ve bu nedenle de yetişkinlere yönelik disiplin uygulamalarının zorluk derecesi yüksektir.
Ancak unutulmamalıdır ki yöneticiliğin asal görevlerinden biri de işletmesi ve yönetimi altındakileri doğru bir biçimde disipline edebilmektir. Bu yöneticilerin işinin bir parçasıdır.
Disiplinin cezalandırma ile bağdaştırılması yöneticileri bu hükümleri uygulamakta isteksiz bir konuma sürüklemektedir. Yönetiminizdeki çalışanların performans problemleri olabilir bu performans doğrudan kalite ve verimlilikle ilgili olduğunda ve davranış hataları işletmenin toplam kalitesini etkileyecek boyuta geldiğinde elinizdeki kartlardan biride disiplin uygulamalarıdır. Bu gibi durumlarda sorunları gidermek üzere görev yapan yönetici “ben disiplin uygulamalarını icra etmek istemiyorum” deme lüksüne sahip değildir ( yeter ki yönetici de disiplini salt ceza olarak icra etmek olarak idrak etmesin)
Bir yönetici olarak görev üstlendiğinizde işletmede var olan veya bizzat oluşturduğunuz kural kaide ve yöntemlere uyulmasını üstlendiğiniz gibi şirket politikalarının da sorumluluğunu kabul etmek durumunda olacaksınız. Bir yönetici olarak basit performans ve davranış hatalarını bunlar daha da büyüyüp iş verimine engel olamadan önce önlemek zorundasınız. Çoğu zaman size veya başkalarına göre küçük görülebilecek hatalara göz yummak eğilimi sizi daha rahat hissettirebilir ancak bu yöntem uygulandığında hatalar gelişir büyür ve bir gün müdahil olsanız dahi çözümleme kabiliyetini yitireceğiniz aşamaya gelebilir. Artık bu aşamada daha sert önlemler alma mecburiyetinde kalınılacaktır. Sert önlemler suçluların cezalandırılması hatta kovulması iyi bir yol değildir belki o an için sizi, amirinizi veya patronu memnun edebilir ancak orta ve uzun dönemde birilikte çalışılan yoğun emekli işletmelerde örneğin kovulma nedeninin çok sağlam temellerde olmaması ve benzeri sebeplerle nihai aşamada uyguladığınız yöntem başka sorunlara sebep olacak ve sonuçta “serlik sertliği” “etki tepkiyi” “tepki iş verimini” ve “iş verimi karlılığı” etkileyecek sonuçta başarısızlık kaçınılmaz olacaktır
“MEVCUT BİLGİ BİRİKİMİMİZLE ÖYLE SORUNLAR YARATIRIZ Kİ AYNI BİRİKİMİMİZ BU SORUNLARI ÇÖZMEMİZE YETMEZ.” A. EINSTEIN
Sonuç olarak Basit bir performans sorununun nelere sonuç olabileceğini birazda fazlaca dramatize etmemle birlikte gerçekte unutulmamalıdır ki personele uygulanacak sert tutumlar çağdaş demokratik yönetimlerde hiç de tasvip edilen bir yöntem değildir. Bu tip uygulamalar yöneticinin güvenilirliğini sorgulattığı gibi çalışanlar üzerindeki otorite kaybına da yol açacaktır…
03.11.2014