Bu bölümde yıllar içinde kurumsal yapılarda ve anılarımda kalan yöneticiliğin olumlu ve olumsuz bazı özelliklerinden bahsetmek istiyorum,
Yönetici olmanın olumlu yanları:
•Liderlik için daha büyük fırsatlara ulaşma şansı
Yönetici olmanız kurum içinde çalışan bir takımın üyesi olmadığınız anlamını taşımaz. Kurum içinde çalışma ortamları süregeldikçe yöneticinin önüne her zaman yeni imkânlar ve fırsatlar çıkacaktır. Bu durum çalışanın kişisel gelişimi için daha yararlı sonuçlar doğuracaktır. Yönetici olmak her zaman mümkün olabilir fakat yöneticiliğiniz liderliğe dönüştüğünde marjınal fayda ortaya çıkacaktır. İşte bu amaç doğrultusunda çalışma hayatı ve yöneticilik insana bu fırsatları vermektedir.
•İşletme içi bilgi ye daha hızlı kolay ulaşma şansı
İşletmeler yaşayan organizmalar gibidir, her an yeni bir şeyler olmaktadır. Diğer iş görenlerin ulaşamadığı birçok bilgi yöneticinin eli altındadır, bu geniş bilgi doğru ellerde kullanıldığında, işletme için olumlu sonuçlar doğurması kaçınılmazdır yönetici diğer çalışanların katılmadığı toplantı, konferans, seminer gibi şirket içi ve dışı faaliyetlere katılarak organizasyon hakkında daha çok bilgiye ulaşacaktır.
“NE KADAR ÇOK BİLGİ O KADAR ÇOK BAŞARI DEMEKTİR” K.TETİK
•Eğitim ve kendini geliştirme konularında daha fazla fırsat
Yönetici olarak daha fazla bilgi ve deneyim elde etmenin yolu daha fazla okumak daha fazla araştırmaktır, bu da size diğerlerinden daha fazla uzman ve yetkili kişilerle iletişim kurma şansı vermektedir. Sonuçta yönetici hem kendi bilgi ve birikimini geliştirir hem de içinde bulunduğu kurumun kültürüne katkı sağlar.
•Başkalarının refah ve mutluluğuna katkı sağlamada daha çok fırsat yakalamak
Bir yönetici olarak yönetiminiz altında yer alanların; ihtiyacı olanlara ihtiyaçlarını temin konusunda yetkili konumda olmanız, onların taleplerini karşılamada imkân sunmanıza kolaylık sağlayacaktır. Astların iş kalitesinin gelişimine katkı sağlamak sosyal imkânları -bir kademe- artırabilmek için yöneticinin elinde her zaman fırsatlar geçecektir. Bunları olumlu bir şekilde kullanmak hem işletme içindeki faydayı artıracak, hem de ilgili kurumun karlılığına doğrudan etki edecektir.
“BAŞKALARINI YÖNETECEK KİŞİNİN HER ŞEYDEN ÖNCE KENDİSİNİ YÖNETMESİ GEREKİR “ PHİLİP MASSİNGER
•Kalite verim ve karlılığı yakalamada, yetenekleri kullanmada daha fazla yetkili olmak
İşletmedeki çalışma verimini, ürün mamul ya a hizmetlerin kalitesini geliştirmek ve bu amaçla çeşitli değişiklik ve uygulamalar yapmak yetkisini yakalamak ve hele sonuçta bunun faydalarını görmek bir yönetici için çok olumlu sonuçlar doğurmaktadır.
•Bilgi deneyim ve yetenekleri başkalarının eğitiminde kullanma olanağı bulmak
Yıllar içinde kazanılan bilgi ve birikimlerin -o konuda- yeteneği olanlarla paylaşılması ve paylaşılan bilgilerin kullanılması sonucu faydanın ortaya çıkma şansı yönetici pozisyonlarında daha fazla olanaklı olmaktadır.
•Maddi ve manevi doyumlara ulaşmada kolaylık
Ülke gerçekleri de dikkate alındığında yönetici pozisyonlarında ki istihdam koşulları diğer pozisyonlara göre çalışana daha fazla maddi olanak sağlamaktadır bunun maddi faydasının yanı sıra yöneticinin yaşadığı yönetme manevi doyumu da parayla ölçülemeyecek kadar kıymetlidir.
“KENDİNİ YÖNET DÜNYAYI YÖNETECEK GÜCÜ BULURSUN “ EFLATUN
•Yüksek iş tatmini yaşamak imkânı
Yöneticinin bir işletmede her çalışandan daha fazla yetki görev ve sorumluluğu olasına karşın her çalışandan daha fazla da bir iş tatmini yaşadığı gerçektir.
•Daha fazla kurum içi ve kurum dışı sosyal statü ve olanak
Bu aşamada toplumun değer yargıları otaya çıkmaktadır bazen bazı unvanlar toplumsal statü sembolü olabilmektedir. Bu statüler çalışan olduğu kadar içinde bulunduğu topluluklar içinde toplumsal yer ve saygınlık oluşturmaktadır.
Kurumsal bir yapı içersinde yukarıda sıralan gerçekler olduğu kadar yöneticinin de yaşadığı olumsuz anlar, yalnızlık duygusu ve zorluklarda iş hayatının gerçeklerindendir.
Devam edecek...