DEĞERLENDİRME GÖRÜŞMESİ
İşlerin ve emeğin değerlendirilmesi salt başarımlar dikkate alınarak yapılandırılırsa doğru davranılmış olmayacaktır.
İşletme yaşamı her gün bir değişim ve gelişim demektir. Yöneticiler ve yönetilenler için ilişkileri değiştirmek zor olduğu için de değişimler daima yavaş olacaktır.
Birçok iş gören kendi amaçlarını tespit etme ve uygulama konusunda yeterli değildir ve alışkanlık kazanması da bir süreç ve eğitim gerektirir.
Bu bakımdan ister geleneksel bir başarı değerlendirmesi olsun isterse amaçlara göre bir değerlendirme olsun her ikisi de zor ve beşeri ilişkilere dayalı bir süreci gerektirir.
Bu tür görüşmelerde daha çok değerlendirilen (çalışan) için zorluklar olduğu düşünülmekle birlikte aslında değerlemeyi yapan yöneticinin de zorluklar yaşadığı durumlar fazlasıyla mevcuttur.
Diğer taraftan rasyonel normlarda düşünen bir yönetici için bu süreç, elemanları konusunda empati yaptığı daha çözümleyici ve yapıcı düşünmek durumunda olduğu zamanlardır.Görüşme konusunun var olması bile yönetici açısından her çalışanın yeteneklerini ve başarımlarını ayrı ayrı düşünme ve değerlendirme anlamını taşımaktadır. Böylelikle çalışanların birbirlerinden farklı olduklarının ve bu farklılığa göre kendilerine davranılacağı beklentisinin algılanması sağlanacaktır.
Yöneticiler çalışanlarının eksik ve hatalı yönlerini bir liste haline getirerek değerleme aşamasında bu liste üzerinden görüşlerini karşısındakine ilettikleri andan itibaren iş değerlendirme görüşmesi baştan kadük olmuş demektir. Bu şekilde eksik hata ve kusurların toplu olarak yüzlerine vurulması veya önlerine konulması çalışanları kırdığı gibi savunma mekanizmalarını da tetikleyecektir.
“BAŞARI KARŞILIKLI KATILIM, DUYGUDAŞLIK VE BUNA ULAŞMADAKİ GEREKLİLİKLER ÜZERİNDE DURULMAKLA SAĞLANIR. “
İnsanlar doğaları gereği hatalarının doğrudan ortaya konulması karşısında refleks geliştirerek inkâr yoluna giderler. Deneyimlerimle gördüğüm bu tip süreçlerde istenen faydanın kısa hatta orta dönemde bile doğru sonuç vermediği şeklindedir.
Bunun yerine önemli olan görüşmelerde çalışanların zayıf yönlerinin sıralanmasından çok amaçları başarma yolundaki gereksinimleri üzerinde durulması gerekliliğidir. Kendisine olan desteğe inanan ve bunu yaşamında gören çalışan eğer hem kendi hem de işletmesinin başarısını hedeflemişse bunu başarmak için ek çaba sarf etmeyede istekli olacaktır.
“BAŞARILARIN DEĞERLENDİRİLMESİ KONUSU, KARMAŞIK VE İNSAN İLİŞKİLERİNE DAYALI BİR SÜREÇDİR. “
Sonuç olarak. Bir değerleme konusu ne kadar nesnel görünürse görünsün sistemi yürüten ve yöneten ile değerlendirilen şahıs arasındaki beşeri ilişki sürece değer katacaktır.