“Ateş düştüğü yeri yakar”

Bir süre daha konuşacak bir şeyler bulduk. Herkes kendi anlayışına göre, çene yapısına bağlı olarak konuşacak; dur durak bilmeden yine konuşacak. Kendi söylediklerinin yanı sıra, sadece kendisi gibi düşünenlerin konuşmalarını dinleyecek. Gün günü kovalayacak; başka konular gündemi değiştirecek. Bizler yine yeni gündeme bağlı olarak yine konuşmaya devam edeceğiz. Televizyon karşısında pahalı telefonlarla sadece rakamlar dilimizden dökülecek!
Yürekleri yakan depremler oldu. Uzmanlar sustu, aslına bakarsanız susması gerekenlerin çenesi hiç yorulmadı! Aynı şeyleri yaptık: Yardımlar için birbirimizle yarıştık. Herkes deprem uzmanı kesildi. Acıları paylaştık. Yaralarımızı sarmaya çalıştık. Konuşacak başka şeyler gündeme gelince deprem konusunu mevsimlik giyecekler gibi naftalinleyip raflara kaldırdık.
Deprem bu; laftan sözden anlamıyor ki, bir başka yöremizde yine karşımıza çıktı. Kimi çöpe atılacak giyecekleri, kimi elinde avucunda olanları depremzedelerle paylaştı. Bu günlerde kimsenin umurunda değil. Falcılara sormaya gerek yok; bir süre sonra beklemediğimiz bir yerde daha büyük acılara yol açabilir.
Ülkemizde yaşanan olaylar dünyanın başka ülkelerinde benzer şekillerde insanların karşısına çıkabiliyor. Daha açık konuşmak gerekirse başka ülkelerde kuraklık oluyor, Günlerce süren yağmurlardan insanlar etkileniyor. Depremler oluyor. Yer altından madenler çıkarılıyor. Gökdelenler yapılıyor. İnsanlar depremlerle karşılaşıyor. Japonya örneğinde olduğu gibi, orada olan depremlerde bizdeki acıların benzeri yaşanmıyor. Şili’de maden ocağında çalışan işçilerin burnu kanamadan yeryüzüne çıkarılıyor.
Acıları paylaşmak, acı çekenlere yardım etmek gerçekten güzel. Yeni acılar yaşamamak için çaba göstermek; konuşmak yerine uzmanları dinlemek daha güzel olmalı. Soma’da işçileri kurtarmak için gösterilen çabaların küçük bir kısmı önceden gösterilmiş olsaydı bütün dünyayı yasa boğan bu acı yaşanmayacaktı.
Gün gelir; maden ocaklarında çalışan bizim işçilerimiz, başka ülkelerde yaşayan maden işçileriyle aynı kaderi, aynı alın yazısını paylaşır.