21 Nisan 2019 Pazar günü Ankara Çubuk'ta, şehit cenaze törenine katılan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na saldırı yapıldı.

-Peki, neden yapıldı? Nedir amaç?

-Üstelik bir şehit cenazesinde verilmek istenen bu tehlikeli mesaj nedir? Önce küçük bir liste...

* * *

-Yıl 1959, 29 Nisan: İnönü'ye saldırı...

İsmet İnönü yurt gezisine çıkar. Uşak'taki yurt gezisinde dönemin İçişleri Bakanı İlhan Engin geziyi engellemek ister. Oluşan gerginlikte İnönü taşlanır. Başından yaralanır.

-Yıl 1959, 4 Mayıs: İnönü'ye saldırı...

İnönü İstanbul'a gelir. Yeşilköy Havaalanı'ndan şehir merkezine giderken Topkapı'da trafik müdürü tarafından durdurulur. Kalabalık İnönü'ye saldırır. Binbaşı Kemal Bayraktar'ın emriyle askerlerin müdahalesi sonucu linç olmaktan kurtulur.

-Yıl 1960, 2 Nisan: İnönü'nün bulunduğu tren durdurulur.

İnönü Kayseri'ye gitmektedir. Valinin emriyle tren Himmetdede istasyonunda durdurulur. Binbaşı Selahattin Çetiner'in müdahalesi ile tren Kayseri'ye hareket eder.

-Yıl 1964, 21 Şubat: İnönü'ye suikast...

İnönü başbakanlık binasından ayrılırken, Mesut Suna isimli Kayserili bir elektrik teknisyeni İnönü'ye üç el ateş eder, ama vuramaz. Soruşturmada "Türkiye'nin daha güzel olacağına inandığım için yaptım" der.

-Yıl 1969 Ankara, İnönü'ye saldırı...

Yargıtay Eski Başkanı İmran Öktem'in cenazesinde İnönü'ye saldırılır. General Nabi Albartun silahını çeker, "memleketin sahibi var" diye bağırır, İnönü'yü kurtarır.

* * *

-Yıl 1975, Haziran ayı: Ecevit'e saldırı...

CHP'nin Gerede mitinginde Bülent Ecevit'in otobüsüne taşlı saldırı yapılır. Bir cami minaresinden kalabalığa ateş açılır. Yaralananlar olur.

Milletvekilleri, Ecevit'i meydandan uzaklaştırır.

-Yıl 1977, 27 Nisan: Ecevit'e saldırı...

Gümüşhane Şiran'daki CHP mitingi sırasında kalabalığın üzerine kurşun yağdırılır. Erzincan ve Tunceli milletvekilleri dahil 8'i ağır çok kişi yaralanır.

Koruma polisleri havaya ateş açar ve Ecevit güçlükle belediye binasına sığınır.

-Yıl 1975, Eylül ayı: Ecevit'e saldırı...

Elazığ mitinginde silahlı saldırı yapılır. Ecevit, üzerine yatan milletvekilleri tarafından kurtarılır. 50 kişi yaralanır. CHP binası ve pek çok dükkân yağmalanır.

-Yıl 1977, 29 Mayıs: Ecevit'e saldırı...

İzmir Çiğli Havaalanı'nda silahlı saldırı yapılır. Miting hazırlığı sırasında seçim otobüsüne binerken yaklaşan biri ateş eder. Ecevit'i sıyıran kurşun arkasında bulunan dönemin İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan'ın kardeşi Mehmet İsvan'a isabet eder.

-Yıl 1980, 17 Haziran: Ecevit'e saldırı...

CHP milletvekili Zeki Tekiner'in cenazesi için Nevşehir'e gider. Törende bir binanın çatısından Ecevit'e ateş edilir.

Ecevit'i sıyıran kurşun tabuta saplanır.

* * *

-Yıl 2016, 25 Ağustos 2016: Kılıçdaroğlu'na Artvin'de saldırı...

Artvin’in Şavşat ilçesinde halka konuşan Kılıçdaroğlu, Artvin'e gitmek üzere yola çıkar. Şavşat-Ardanuç yolunda silahlı saldırıya uğrar. 1 er şehit olur, 2 astsubay yaralanır.

Kılıçdaroğlu, jandarmaya ait zırhlı araçla uzaklaştırılır.

-Ve yıl 2019, 21 Nisan Pazar: Kılıçdaroğlu'na Ankara Çubuk'ta saldırı...

19 Nisan 2019 Cuma günü Hakkâri'deki 4 şehitten biri olan Yener Kırıkçı'nın cenazesi, Çubuk ilçesinin Akkuzu köyünde defnedilecektir.

Cenaze törenine Kılıçdaroğlu da katılır. Önce sesli protesto edilir. Ardından çok tehlikeli bir sonuç verecek fiziksel saldırıya uğrar. Adeta linç edilmek istenir. Bir eve alınarak daha büyük bir olaya dönüşmesi engellenir.

Üstelik bu saldırı Milli Savunma Bakanı, Emniyet Genel Müdürü, Genel Kurmay Başkanı, bakan ve milletvekillerinin ve de korumaların da bulunduğu bir mekânda olmuştur.

* * *

Peki, bu saldırı ve de bu saldırılar neden?

Evet, yıllarca bu toplumun zihnine kin ve nefret ekildi. Yıllarca karşı siyasetlere öfkeyle bakıldı. Yıllarca toplumsal hassasiyetler kaşındı.

Sonuçta toplum birbirine düşman edildi. Hassasiyetler patlamaya hazır birer bombaya, toplum çekilmeye hazır bir tetiğe dönüştürüldü.

Elbette böyle bir toplumu provoke etmek ve de kitlesel çatışmalardan faydalanmak isteyen derin yapılar pusuda bekler ve de beklemektedir.

Bunun için Kılıçdaroğlu'na yapılan saldırı, hafife alınacak bir olay değildir. Çünkü daha büyük ve de daha tehlikeli sonuçlara gebedir bu tip olaylar.

Nitekim çok kanlı olaylar yaşatıldı bu ülkeye; çok kanlı olaylar yaşandı bu ülkede.

Ve de o gün, mesajı görüntüsünden daha tehlikeli bir olay yaşandı Ankara'nın Çubuk ilçesinin Akkuzu köyünde.

İşte bu nedenle siyaset dili özenli seçilmeli.

İşte bu nedenle siyaset dili barışın dili olmalı.