Dün, Çorum’un 2023’te 400 bin nüfusa ulaşabilmesi için “büyüme stratejisi”nin belirlenmesi ve topyekûn bu hedefe kilitlenilmesi gerektiğini ifade etmiştik. Çorum kenti, 250.464 nüfusuyla bir eşiği aşmıştı, ama “hızlı” ve “nitelikli” büyüme için daha çok yol kat etmesi gerekiyordu.
EKONOMİK sıkıntıların da “büyüme” yoluyla aşılması, durağanlığın atlatılması için, yeni bir kent vizyonuna ve Çorum’un önünü açacak büyük yatırımlara ihtiyaç vardı. Bunlardan biri, Alışveriş ve Yaşam Merkezi, Ahlatcı Grup tarafından gerçekleştiriliyor. Yine Belediye’nin yatırım portföyünde de kentin ihtiyacı olan büyük park ve meydan projeleri yer alıyor.
Çorum’un büyümesi için “hızlı tren” ve “havaalanı” hiç kuşkusuz en önemli öncelikler. Hızlı tren projesi -çok hızlı olmasa da- yürüyor. Havaalanı konusunda ise, Vali Ahmet Kara yeni bir ufuk açtı. Uzun yıllar “gündemimizde yok” denilen Çorum’un yarım kalmış havaalanının bitirilebileceği umudunu yeşertti.
Çorum, 1967’den beri profesyonel futbol liglerinde temsil ediliyor. Çorumspor’un ardından şimdi de Çorum Belediyespor, üçüncü ligden ikinci lige çıkabilmenin mücadelesini veriyor. Çorum’un sportif açıdan da Türkiye’nin gündeminde hak ettiği yeri alabilmesi, büyük takımları ve taraftarlarını ağırlayabilmesi için, Belediyespor’un kademeli olarak Süper Lig’e kadar çıkarılması zorunlu.
Milletvekillerinin sözünü aldıkları, biri 1.000, biri 500 kişilik iki büyük salona, galerilere ve sanat atölyelerine sahip olacak devasa güzel sanatlar kompleksi de, büyük kent vizyonu açısından “olmazsa olmaz” projelerden biri. Çorum adına bir diğer zorunluluk da, Hitit uygarlığının başkentini etkin biçimde turizme açacak tanıtım atağının ve organizasyonlarının gerçekleştirilmesi, sonuca ulaştırılması. Çorum’un Kapadokya gibi kültür turizminin merkezlerinden biri haline getirilmesi.