Piyasa araştırması-2
İşletmelerin çoğuna “Pazar araştırması yapmanız gerekir” cümlesi ne zaman kurulsa bu öneriye karşı:
• Bunu maliyetine kadar?
• Hangi sürede sonuç alacağız?
• Kime yaptırmak gerekir?
• Sonuçlar güvenli, mi?
Gibi bir dizi soru ile karşılaşılır.
Ama unutmayınız ki işletmenizin cesameti ne ölçekte olursa olsun piyasa analizi yapmalısınız ve bu sizin için elzemdir. İşletmenin ve araştırmanın boyutuna göre bir maliyetin kaçınılmaz olacağını baştan kabul etmek gerekir ancak bu maliyet sonucu elde edilecek fayda işletmeden çıkacak tutardan daha verimli sonuçlar doğuracaktır.
Eğer güvenilir ve özenli bir piyasa araştırması yapılırsa bu araştırma size fayda sağlayacaktır
Genellikle piyasa araştırması ve güven ilişkisi:

X-MALİYET/SÜRE
Yukarıda yer alan grafikten görüleceği gibi yatay eksen X piyasa araştırmasındaki süre ve maliyeti dikey eksen Y ise yapılan araştırmanın güvenilirliğini izaha çalışmaktadır.
Bir araştırmadan beklenen güvenilirlik arttıkça ve kabul edilebilir hata payı azaldıkça maliyetimiz ve bu işleme ait süre artacaktır
Tüm yöneticiler kararlarını %100 doğru bilgi ve araştırmaya dayalı vermeyi ister ama bunun maliyeti ve elde etme sürecinin de makul ve mantıklı olması gerekir. Bu durumda bir şeylerden feragat edilerek karar verme süreçleri için eğilim başlar.
Her araştırma için hata payı % ler ile ifade edilir “0” hata paylı bir piyasa araştırması yapmak olası değildir. %5 hata payını kabul etmek demek alınan her 20 bilgiden 1 tanesinin yanlış olduğunu kabul etmek demektir ve hata payını düşük istemek örnek alma sayısının artması sonucunu doğurur:
Örneğin %5 hata için 400 örnek alınıyorsa %3 hata paylı bir araştırma için 1000 örnek alınması gerekecektir bu payın %1 inmesi için ise 17.000 örneğe ihtiyaç vardır.
İstatistik biliminden yararlanarak yapılan bu araştırmalarda önemli olan “en düşük hata payına sahip en kabul edilebilir maliyetli ve minimum süreye yayılmış bir araştırma” sonucunu elde edebilmektir
Bu araştırmaların temel amacının “piyasa talebinin ürettiğiniz ürüne olan ihtiyacının maksimum bir üretimi gerektirdiğimi yoksa talebin üretiminizin altında mı olduğunun” araştırılarak öğrenilmesidir.
Sonuç olarak piyasa talebinin üretim kapasitenizin üzerinde olup olmadığını araştırmanın sonucu olası en kısa zaman ve maliyetle verimliliğin ve gelirin artırılmasını gözlemlemiş olursunuz. Eğer talep kapasitenizin üzerinde ise o zaman başka sorular sorma zamanı gelmiştir.27.01.2016

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.