7-FİYAT ANALİZİ
Verimliliğin artırılması ve kazanç artışının sağlanması konusunda elimizdeki bir diğer araç fiyat analizidir.
Herkesin bileceği gibi fiyat dediğimiz değer; mal ve hizmetin satışında büyük önem arz eder. Öyle ki;
“ mal ve hizmetin “hakkının” üstünde yer alırsanız satışını, altında kalırsanız kazancınızı azaltırsınız.”
Burada önemli olan hak dediğimiz reel ve rasyonel fiyatın mal ve hizmet için doğru tespit edilmesi gerekliliğidir.
Ürün fiyatını birçok faktöre göre belirleyebilir ve analize tabi tutabilirsiniz eğer ürününüz piyasada tekel konumunda ise ve muadili olup karşılaştırma gerekliliği yoksa her şey çok kolaydır bunun için
• Kaynaklarınız
• Pazar talebi
• Tüketici tercihleri fiyatlarınızı analiz etmek için yeterli olacaktır
Ama her zaman mal ve hizmet tekel konumunda olmayacak benzer ve muadil ürünler ve rakiplerle dolu bir piyasada kazanç elde etmek için çabalamak durumunda kalacaksınız o halde durumu biraz daha irdeleyip analize devam edelim:
1. Tüketicilerin mal ve hizmetlerinize olan talebine yani Pazar analizine göre fiyatların belirlenmesi konusu:
Amacımız bu aşamada satışı artırmaktır. Fiyat satış için gerekli bir değerlendirme yöntemi olduğu için tespiti büyük önem arz eder, bunun için fiyat ve piyasa talebini analiz ederek eğilimleri sıkı kontrol etmelisiniz. Bu analizde temel rehberiniz: fiyatı ne kadar düşürürseniz satışınız hangi oranda artacaktır olmalıdır. Yine bu aşamada hesaplanması gereken en önemli konu toplam karınızı en üst seviyeye çıkaracak yani kar maksimizasyonunu sağlayacak fiyat seviyesini yakalamak olmalıdır.
Aslında bu hesabın basit bir formülü vardır.



Görüleceği gibi en rasyonel ve karlı alternatif fiyatın 250 TL indiği ortadaki tercihtir. Ayrıca fiyatın 200 -250 arasındaki bölümlerinde fiyat oluşturmak daha doğru olacaktır.
Sonuç olarak sadece yukarıda yer alan analiz değerleriyle değil rakip fiyatlarını da temel alarak bir analiz yapabilir ve fiyatlarınızı bu çerçevede belirleyebilirsiniz yeter ki bilimsel verilerden uzaklaşmadan afaki değerlendirmeler yapmayınız
“DOĞRU FİYAT TERCİHİ KAZANÇ ARTIŞINIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR.”
Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.