Kalitenin kontrol ve analizi-2
Piyasanın özellikle arz ve talep dengesinin oluşmadığı, rekabetin bulunmadığı yıllarda kalite, kaliteli ürün ve bunların yönetimi konuları çok da üzerinde durulmayan, önemsiz olarak düşünülen işlemler olarak kalmıştır.
Gümrük duvarlarının yıkıldığı, serbest mal ve hizmet ticaretinin yaygınlaştığı yıllarda kalite konusu üreticilerin en zayıf noktalarını açığa çıkarmıştır. Rekabet ile birlikte kalitenin daha dikkat edilmesi gereken verilerden olduğu anlaşılmış, pazarlama ve üretim kadar kalitenin de satışı değiştirebildiği anlaşılır olmuştur. Buradan şu sonuca gelmek olasıdır:
“KALİTE AYNI ZAMANDA REKABETTİR”
2000 li yıllarda ülkemizde rekabete bağlı olarak kalite konusu dikkat çekici bir artışa sahne olmuştur. Ancak her şeyde olduğu gibi kalite işlemi de (modaya uymak gibi) elde edilecek olan belge ile ( Örn: ISO 9000 sistemi) her şeyi halledecek, işi biterecek gibi düşünülmüş hatta bu işin borsası bile oluşmuştur. Birçok müşavir tedarikçi firma ilgili belgenin teminin de aracılık hizmetleri vermeye başlamıştır. Departman isimleri değişmiş,(Kalite kontrol departmanı gibi sükseli isimler verilerek) kalite buralarda kullanılmaya başlanmıştır. Fakat ülkemizde her şeyde olduğu gibi kopyala, yapıştır mantığı gerçek kalite felsefe ve stratejisi dışında pazarlamayı makyajlamak, tüketiciyi yönlendirmek adına kullanılmıştır. Ancak gerçekten bu konuda çaba sarf eden birçok üretici ve sanayiciyi de tenzih etmek gerektiğini baştan söylemeliyim.
Üretim ve hizmetlerde” en kaliteli bizde” sözünü çarşı ve pazarda duymak her zaman olasıdır ancak bu iddialı sözler işin kalitesinden değil bizatihi başındaki kişinin özgüven sorunundan kaynaklanıyor diye düşünmek olasıdır.
“Üstün kaliteli bir ürün” arz etmek ile “düşük kaliteli bir ürün” arz etmek tercihi tamamen bir işletmecilik meselesidir. Öyle pazarlar ve durumlar vardır ki ne kadar kaliteli üretseniz de bunu satamayabilirsiniz, doğru tercihleri yapmak ancak bilimsel verileri dikkate alan işletme yöneticilerinin tercihi ile olacaktır.
Kaliteyi diğer tüm üretim süreçlerinin üzerinde düşünüp tüm emek ve maliyeti bu konuda sarf etmek elde edeceğiniz kazançla her zaman doğru orantılı olmayabilir.
Sonuç olarak üretim ya da hizmetin kaliteli olması başlı başına bir tercih olmayıp aynı zamanda piyasa talebi ile işletme yapısı ve tercihler ile bağlantılıdır.

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.