4- YENİ ÜRÜNÜ YENİ PAZARA SATMAK:
Satış artırma çabaları içerisinde 3 farklı stratejik konumlamayı tamamladıktan sonra son olarak “yeni bir ürünün yeni bir pazarda satış” konusunu incelemeye başlayabiliriz
Bu alternatif hem uygulama hem de işlerliği açısından en zor ve riskli olan duruma sahiptir. Çünkü ürünün yeni olması yanında arz edildiği pazarda yenidir.
Bu arz şeklini daha maceraperest ya da gözü kara girişimcilerin tercih etmesinin mantığı da burada yatmaktadır. Arz tamamen yenidir ve gerilim yüksektir “tutarsa” başarı yakalanır ve tatminkâr olur. Bazı girişimciler de bir üründe başarısız olurlarsa hemen bir başkasını üretip (başka bir) pazara sunarak birinciden olan kayıplarını telefi etmeye çalışırlar, ancak: “piyasalar arıların konduğu çiçekler gibi her çiçekten alınacak bir kadre bal özü taşımaz” işte risk tam buradadır.
Kıyı kasabalarının (Ege ve Akdeniz’de) birçoğunda gördüğümüz büyük kent müteşebbislerinin birçoğu bu girdaba düşmektedir, metropolün yoğunluk ve karmaşasından bıkıp bir sahil yerleşiminde kafe, bar, lokanta ya da butik otel açıp işletmek ve “şipidik terlikle para kazanma hayali” hiç de düşünüldüğü gibi olmaz. Muhakkak gözlemlemişsinizdir: her yıl yenileri göçmen kuşlar misali gelip 1-2 yıl işleri sürdürmeye gayret eder, pek azı başarılı olur, çoğunluğu emek ve sermaye kaybı yaşayarak ya hayallerinden vazgeçerler ya da ortama uyarak bulundukları il veya ilçede hayatlarını oranın standartları ile idame ettirmeye çalışırlar.
“Yeni Pazar yeni ürün” konusu her zaman olumsuzluklar taşımaz, bazen verilen hizmet ve ürün o bölge ya da pazarın gerçekten uzun süredir açlığını çektiği ve özlemle beklediği bir talep yapısına sahip olabilir o zaman “atılan taş vurulan kuşa” değer
Bazen de öyle mekânlar vardır ki sahipleri veya ürünleri değişse de uzun yıllar istikrarlı bir biçimde hizmete devam edebilmektedir.
İşte tam da burada risk ve kazanç faktörü ortaya çıkmaktadır genel olarak “büyük riskler büyük kazançlar” için göze alınır. Eğer böyle bir girişim içerisindeyseniz çok büyük mücadeleler ve sıkıntılar yaşayacağınızı baştan kabullenmelisiniz.
Sonuç olarak eğer sebat ile riskleri göğüsler ve bilimsel verilerden ayrılmadan uzun vadeli eylem planları ile çaba gösterirseniz sizde yeni bir ürün ya da hizmeti bu yeni pazarda arz edip kazanç sağlayabilirsiniz.

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.