Soru-3 Üretim miktarı artırılabilir mi?
Bu konu öncelikle üretim -proses- sürecinin analizi ile başlar. Bu analiz için endüstri mühendisliği verileri size çok geniş imkânlar ve faydalar sağlayacaktır eğer mevcut üretim biçiminin çok eski ve yetersiz olduğunu düşünüyorsanız yeniden yapılanma (reorganizasyon) süreci sizin için kaçınılmazdır.
Bu yapılanma ile üretimde evrimden çok devrimler( radikal kararlar) ile daha büyük sonuçlar elde edersiniz fakat bu metodun değişim, onarım, düzenleme gibi faaliyetlerden daha zor ve riskli olduğunu da baştan belirtmekte fayda vardır.
Üretim süreçleri ve mal, malzeme akış trafiğini incelediğinizde prosesinizde birbirini takip eden ve birbirini etkileyen entegre bir yapılanma göreceksiniz basitinden daha karmaşık olana doğru bu yapı tüm üretim süreçlerinde mevcuttur. Bu süreç üzerinde çalışırken:
• Saatlik,
• Günlük
• Aylık verilerin
Tespit edilmesi ( Pareto analizlerini hatırlayalım) ile bu zaman aralıklarında yavaşlamalar sorunlar olduğu gözlemlenecektir. İşte bu bölümler “sorunlu alanlardır“ buralardaki sıkıntıları gidermek için yapılacak düzenlemelerde amacınız maliyetleri yükseltmeden verimliliği ve kazancı artıracak en basit ve en düşük maliyetli düzenlemelere öncelik vermek olmalıdır. Bu konuda da endüstri ve işletme mühendislerinden destek almanızda yarar vardır. Bunun için de öncelikle:
• Sıfır maliyetli çalışma metotlarının geliştirilmesi
• İş akışında analizler ve düzenlemeler
• Üretim analizi ile basitleştirme ve hızlandırmalar
• Arıza önleme ve koruyucu önlemler alma
• Toplam verimli bakım ve gözetim faaliyetleri oluşturma
• İş üniteleri kurarak verimli çalışma yöntemlerini üretime entegre etme
Gibi faaliyetler üretim miktarınızın arıtılmasından önceki yapılacaklar kategorisindedir. Ayrıca grup ve ekip çalışmalarını organize ederek veya özendirerek her grubun bağımsız olarak kendi sorunlarını halletmesini ve verimlilik artırıcı faaliyetlere istekli olmasını sağlamalısınız. Fakat emir komuta içinde (beden gücü dışında etkisi olmayan) bir işkolu çalışanına bunu anlatmanız da uygulatmanızda zor olacaktır.
Diğer taraftan grup dinamikleri ve ekip çalışması konusu Ülkemizde çok da eski bir uygulama değildir. Konunun anlaşılması faydalarının kanıksanması için eğitimli dinamik işveren ve çalışkan iş görenlere ihtiyaç vardır.
Sonuç olarak üretim artışı için en az maliyetli darboğaz giderme yöntemleri işletmeniz için yeterli çare olmamışsa o zaman daha farklı yöntemler uygulama zamanı gelmiştir.7.02.2016

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.