Soru:1 ürünün fiyatı artırılabilir mi?
Piyasa araştırması ile ortaya çıkan sonuç;( piyasa talebi), üretim kapasitenizin üzerinde ise sorgulanacak ilk konu fiyatınızın artırılabilir olup olmadığıdır. Gelirin artması için en kestirme yol budur.
Piyasa değeri daha yüksek olan bir mal veya hizmeti daha düşük fiyatla arz etmek “kardan zarar etme” denilen ve çoklukla ağızlarda dolaşan bir sonucunu doğurur.
Böyle zamanlardaki fiyat artışının satışları ve talebi düşüreceğinden endişe etmek psikolojik bir davranış olacaktır. Bu endişeye kararlarınızda yer vermemelisiniz. Gerekli olduğu -bilimsel saha araştırmaları ile ortaya çıkmış- fiyat artışlarını uygulamakla kayıp değil kazanç sağlarsınız. Ancak piyasa araştırması yapmadan;
- “malın talebi var o halde satışında sorun yok bir miktar zam yaparak kazancımı artırayım” eylemi size kazançtan çok kayıp getirir buna dikkat etmek gerekir.



Yukarıda yer alan grafikten de görüleceği gibi fiyat yüksek iken talep düşüktür fiyat düştükçe talep artmaya devam eder ancak fiyatın belirli bir noktadan sonra aşağı çekilmesi talebi artırmamaktadır, hatta fiyatın gereksiz bir şekilde düşürülmesi güveni sarsarak talebi de düşürür. Ürün fiyatını artırma aşaması piyasa talebine bağlı olarak analizde 1,25 noktasını işaret etmektedir
Ürün fiyatını artırırken tek başına hareket etmek yerine
• Gerekiyorsa isminde
• Ambalajında
• Veya üründe kısmi farklar yaratmak
• İmajını yenilemek
Gibi değişimlerin uygulanması fiyat artışını, daha doğru bir ifade ile “zammı” kolaylaştırır.
Piyasada görülen “yeni” “süper” “son” vb. isimler altında sunulan ürünlerde bu çabanın eserleridir.
Fiyat artırırken talebin kabul edilebilir olmaktan daha fazla düşebileceği endişesini hala taşıyor iseniz o zaman pilot uygulama yapmalısınız bu şekilde fiyat artışını önce uygun olan “seçilmiş” bir pazarda deneyebilir bunu sonuçlarına göre tüm pazarınıza yaygınlaştırırsınız.
Sonuç olarak piyasa analizi size ürün fiyatlarında oynayabilme imkânı sunar ancak unutulmaması gereken bir konuda: dayanıksız tüketim ürünlerinde fiyat artışının ardından talebin eski seviyesine çıkması hızlı olmakta ve fakat dayanıklı tüketim ürünlerinde talep uzun süre düşeceğinden kısa süreli ve küçük yüzdelerle zamlar yapılmalıdır.31.01.2016

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.