Ülkemizdeki var olan işletmeleri toplumumuzun eğitim kültür ve alışkanlıklarından uzakta düşünmemiz yanıltıcı olacaktır. İster bireysel isterse kolektif olarak icra edilsin tüm gelire yönelik çabaların bir işletim mantığı ve amacı vardır.
Pareto analizi olarak bu amacın kazanç artışına neden olacak ipuçları ve reçetelerini sunarken işletme ve insan mantığının sınırlarının da verimliliği etkilediğini unutmamak gerek diye düşünüyorum.
Eğer birey ya da toplum yaptığı iş ve işlemlerde kendi kabiliyet yetenek ve bilgilerini artırırsa bunun genele yayılması ve son tahlilde bütününün toplumsal yarara ulaşması sağlanabilecektir.
Şimdi toplumda var olan işletmelere söyle bir bakacak olursak: Günümüzde işletmeler Bireysel, az emekli, yoğun emekli olabildiği gibi
• Sanayi işletmesi
• Hizmet işletmesi
• Kamu kuruluşu
• Toptan mal ve hizmet üreten ve pazarlayan işletmeler
• Parkende mal ve hizmet satışı yapan işletmeler
• Küçük ya da büyük cesametli işletmeler gibi ana ayırımlara tabi tutulabilir.
Hangi biçimde olursa olsun tamamının bir gelir/gider, maliyet / kazanç ve verimlilik sorunu olduğu açıktır. İster bir kişi olsun isterse binlerce kişi çalışsın her işletme için verimli ve kazançla günü kapatmak temel amaçtır.
Şimdi buradan hareket ile önceki makalelerde açıkladığım pareto analiz yönteminin gelir ve kazancın artırılması yönündeki uygulamasını biraz daha kapsamlı anlatmaya çalışacağım, buradaki temel amacım topluma mal ve hizmet sunan değişik işletmelerin bu analizi uygulayarak kar ve verimliliklerini artırması ve toplumsal refaha katkının artırılması olacaktır.
Temel olarak konuların detaylı analizine başlamadan önce ana başlıklarını şu şekilde sıralayabiliriz
1. Hizmetlerin ve ürünlerin sıralanması
2. Sıralanan hizmet ve ürünlerin detaylı incelenmesi
3. İncelenen hizmet ve ürünlere piyasa ihtiyaç ve talebinin analizinin yapılması
4. Satış analizi ile satış mütekabiliyetinin artırılması
5. Kalitenin kontrol ve analizi
6. Satış sonrası hizmet analizi
7. Fiyatların analizi
8. Dağıtım sisteminin analizi
9. Tanıtım ve reklam faaliyetlerinin analizi
10. Personel istihdam ve kaynaklarının analizi
Yukarıda yer alan başlıkları bundan sonraki makalelerde sırası ile inceleyerek yöntem ve analizlerimi siz değerli takipçilerle paylaşacağım.20.12.2015

Not: Makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun haber vermek koşuluyla kısa alıntılar yapılabilir, ancak yazarının izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.