Bugün sizlere devletin yaptığı resmi bir araştırmadan ve bunun sonuçlarından söz etmek istiyorum. 50 yılını eğitime adamış birisi olarak bence çok önemli sonuçları var ve bunları sizlerin de bilmesinde yarar olduğunu düşünüyorum.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB), PISA ve TIMSS gibi öğrencilerin akademik becerileriyle ilişkili öğrenci, öğretmen ve okul özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Türkiye genelinde binlerce 4’üncü ve 8’inci sınıf öğrencisine yönelik Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi (ABİDE) eğitim araştırmasının veri analizleri tamamlandı. MEB Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce, ABİDE araştırması 81 ilde, 1.230 okulda, 75.000 8’inci sınıf öğrencisine; ayrıca da 1.062 okulda ve 41.054 4’üncü sınıf öğrencisine yönelik üç yıl önce nisan ayında düzenlendi. Her bir ilde örnekleme seçilen 8’inci sınıf öğrencilerinin yarısına Türkçe ve Fen Bilimleri testleri, diğer yarısına da Matematik ve Sosyal Bilgiler testleri uygulandı.

ABİDE Araştırması kapsamında veri toplamak amacıyla beceri testleri ve anketler kullanıldı. Beceri testlerinde yer alan soruların yarısı çoktan seçmeli, diğer yarısı ise açık uçlu sorulardan oluştu. Bir testte 27 soru kullanıldı. Bu soruların üçü ilk kez 2018 uygulamasında kullanılan pilot sorular oldu.

Beceri testlerine ek olarak uygulanan anketler yoluyla, öğrencilerin akademik becerileri ile ilişkili olabilecek faktörler hakkında veri toplandı. Bu kapsamda, ABİDE Araştırması’na katılan öğrencilerin tamamına öğrenci anketleri, bu öğrencilerin dersine giren Türkçe, matematik, fen bilimleri ve sosyal bilgiler öğretmenlerine öğretmen anketleri, ABİDE uygulamasının gerçekleştirildiği okulların yöneticilerine ise okul anketleri uygulandı.

Şimdi gelelim anket sonuçlarına:

ABİDE araştırması 8. sınıflar raporuna göre, öğrencilerin en yetersiz olduğu alan matematik. Bu derste öğrencilerin yüzde 85.8’si orta ve alt, yüzde 53’ü ise temel ve temel altı düzeyde. Yüzde 16,4’ü, dört işlem sorularını çözemiyor, basit hesaplamalar yapamıyor. Yani şu anda 8. sınıfta okuyan her yüz öğrenciden 16.4 öğrenci toplama, çıkarma, çarpma ve bölme yapmayı bilmiyor.

Türkçede ise öğrencilerin yüzde 66,1’i ortanın altında ya da orta düzeyde. Bu öğrenciler, deyimleri, atasözlerini, hiciv ve nüktelerdeki mesajları anlayamıyor. Neden-sonuç ilişkisi kuramıyor.

Fen bilimlerinde öğrencilerin yüzde 86’sı orta ve alt düzeyde. Yüzde 39,8’i vücuttaki organların yerini ve görevini bilmiyor.

Sosyal bilimlerde yüzde 65, 3’ü orta ve alt düzeyde. Her 4 öğrenciden biri harita okuyamıyor, iki farklı olay arasında bağ kuramıyor.

İlkokul 4. sınıfların raporunda da benzer sonuçlar yer alıyor. Türkçe ‘de öğrencilerin yüzde 27,9’u, matematikte yüzde 39,9’u, fen bilimlerinde yüzde 37,5’i ve sosyal bilgilerde yüzde 29, 7’si yetersiz seviyede.

KIZ VE ERKEK ÖĞRENCİLERDE DURUM

ABİDE 2016 raporunda İLGİNÇ SONUÇLAR DA VAR. Buna göre öğrencinin hedefi, derslere verilen değer gibi konularda kız öğrencilerin erkeklere göre daha önde, eğitim hedeflerinin daha yüksek, okula yönelik tutumlarının daha pozitif olduğu ve derslere daha fazla önem verdikleri ortaya çıktı.

KADIN ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ DOYUMU DAHA FAZLA

Kadın öğretmenlerin, erkek öğretmenlerle karşılaştırıldığında daha fazla mesleki doyum sağladığı tespit edildi. Yani kadın öğretmenlerin erkeklerden daha fazla görev bilincine sahip oldukları anlaşıldı. Ayrıca, okul yöneticisi anketinde yer alan değişkenler üzerinde yürütülen analiz çalışmaları, öğrenci kaynaklı olan ve öğrenci kaynaklı olmayan sorunların kadın yöneticilerin görev yaptığı okullarda daha az yaşandığını gösterdi.

Araştırma bunların dışında önemli sonuçları olan pek çok konuyu daha kapsıyor. Yazıyı fazla uzatmamak adına bunları diğer yazımda sizlerle paylaşacağım.

Kalın sağlıcakla…

DÜŞÜNEN SÖZLER:

Planınız bir yıl içinse pirinç ekin, on yıl içinse ağaç dikin, yüz yıl için ise insanları eğitin. Huang-Çe

İşleriniz iyi gidiyorsa eğitim bütçenizi iki katına çıkarın, işleriniz kötü gidiyorsa dört katına. Peters

Eğitim, yoksullar için bir sermaye, zenginler için bir faizdir.

Bir milletin ıslahı, kötülerin imhasıyla değil, yeni neslin eğitim ve terbiyesiyle mümkündür. Hilmi Tunahan