İstanbul’daki Çorum’lular olarak, yeni ÇEKVA (Çorum Eğitim ve Kültür Vakfı) Başkanımız  Alaca’lı iş adamı Avni Çelik’in (Sinpaş Gayrı Menkul Yatırım Ortaklığı sahibi)  çağrısıyla 31 Temmuz 2011 Pazar günü saat 11.00’de Çorumevinde toplandık.

Herkesin tatilde olduğu bir dönemde, Başkan Avni beyin, Genel Koordinatör Erdal Karslı’nın ve Çekva Müdürü Zühal Çırak’ın gayretleriyle Genel Kurulda çoğunluk sağlandı ve Çekva vakıf senedinde olması gereken değişiklikler kabul edildi.

1995’te İstanbul’da kurulan Çekva’nın Çorum, Antalya ve İzmir’de şubeleri var.

Çekva , Çorum’lu dar gelirli Üniversite öğrencilerinin eğitimine maddi ve manevi  katkıda bulunur.

Ben de iki sene önce, eski İmar ve İskân Bakanı Prof. Dr. Ahmet Samsunlu’nun Başkanlığını yaptığı Çekva yönetim kurulunda çalıştım. İki sene boyunca İstanbul’da yaşayan Çorum’lu iş adamları ve sanayicilerimizi ziyaret ederek, onların dar gelirli öğrencilerimize burs vermelerini sağladık.

Sene başında yönetimi, Avni Çelik Başkanlığında seçilen yeni yönetime devrettik.

Avni bey, 83 olan burslu öğrenci sayısını 400’e, 100.00.TL. olan öğrenci burs miktarını da 250,00 TL.’na çıkarmak için çalışacağını ifade ederek, iş hayatındaki başarısının tesadüf olmadığını gösterdi.

Bildiğiniz gibi, Alaca’lı hemşehrimiz meşhur Avni Çelik  Türkiye’de konut sektörünün lokomotif şirketi SİNPAŞ’ın patronu.

Bugün Çorum ve Türkiye’nin yüzakı iş adamlarından olan Avni Çelik’i tanımak ve tanıtmak bir Çorum’lu olarak boynumuzun borcudur.

1950 yılında Alaca’da doğan Avni bey üniversite yıllarında Ankara’ya gider. Gündüz çalışıp, gece okuyarak Mühendis olur. İki yıl kamuda çalıştıktan sonra, İstanbul’a gelir. İlk projesi Ayvalık Sarımsaklı’da olduğu için Sarımsaklı İnşaat ve Pazarlama A.Ş.’ni kurar. Bugün Türkiye’nin en büyük konut firması olan Sinpaş böyle doğar.  

Üç kuşaktır tüccar olan bir ailenin inşaat mühendisi oğlu Avni Çelik iş hayatındaki başarısını şöyle açıklıyor:

"Babamın 11 kardeşi ve benim de 61 yeğenim var. Kurumun içinde soyadı Çelik olanlar var; ama bunların hepsi profesyonel. Görevi yerine getirmeyen bir Çelik'i bir gün kaldırıp yere koydular.

Profesyonellik anlayışımla yakınlarıma para verebilirim; ama iş asla."

Genel Kurula yaptığı teşekkür konuşmasında Avni Çelik, 17 Nisan 2010 tarihinde Fransa’da iken, İzlanda’ da  bir yanardağın çıkardığı kül bulutu yüzünden Avrupa’da  hava trafiğinin felce uğraması nedeniyle yaşadığı bir macerayı anlattı:

“Acilen Türkiye’ye dönmem gerekiyordu. Paris havaalanı kapanınca Marsilya’ya gitmek için beş bin Euro’ya bir minübüs kiraladım. Yola çıktığımızda Marsilya havaalanı da kapanınca, Milano havaalanı için yola devam ettik. Şoför fiyatı yedi bin Euro’ya çıkardı. Milona’ya varınca orası da kapandı. Roma havaalanı açık dediler, şoför fiyatı dokuz bin Euro’ya çıkardı, onu da kabul ettim. Roma’ya varınca, korkunç  bir kalabalık ve izdihamla karşılaştım. İşlemler için sıraya girdik, uçağa yetişmem imkânsız. Çaresizlik içinde beklerken, bir genç yanıma gelerek, “Beyefendi siz Avni Çelik değil misiniz?” dedi. “Evet” dedim. “Ben sizin bursunuzla okuyan bir Elektronik Mühendisiyim, Roma’da bir, iki gün kalmam farketmez, siz çok saygı duyduğum önemli bir insansınız, işleriniz vardır. Buyrun benim sırama girin” diyerek, sırasını bana verdi. Uçağa yetiştim, Türkiye’ye döndüm. Gözleri yaşaran Avni bey, “Hayatımda yaşadığım en büyük mutluluk budur, hayatta yapılacak en kutsal ve büyük yatırım insana yapılan yatırımdır” diyerek sözlerini bitirdi.

Allah’ın seçilmiş kuludur güzel insanlar,

Hakk’a pervanedir, Hakk’a âşık yaşarlar,

Varlık, yokluk âleminde gizli, âyân dolanır,

Ölmeden ölür, asumanda ışık saçarlar…

(Mehmet Özata) 3/8/2011/İstanbul