Çorum sakin, huzurlu…Ama, ülke genelindeki gerilimler, ister istemez Çorum’a da yansıyor. Özellikle sosyal medyaya maço ve lümpen tipler egemen oldukça, uygar şekilde tartışılabilecek ve mutlaka bir ortak paydada buluşulabilecek en “anlaşılabilir” konular bile, küfür, hakaret, tehdit, şantaj gerekçesine dönüşebiliyor.
Yani, Çorum’un huzurunun, toplumsal barışının, bugünün koşullarında ne yazık ki, pamuk ipliğine bağlı olduğu gerçeğini gözden uzak tutmamak gerekiyor.
“Çorumluyuz, birbirimizden sorumluyuz” diyoruz. Öyleyse, işlerin şirazeden çıkmasına izin vermeme sorumluluğu da, hepimizin omuzlarında.
Şiraze, biliyorsunuz, sözlük anlamı itibariyle, “ciltlenmiş kitabın yapraklarını düzgün tutmaya yarayan ince örülmüş şerit”. “Şirazeden çıkma” deyimi ise, düzenin bozulması, dağılma, akli denge yitimi, zıvanadan çıkma, işlerin çığırından çıkması anlamlarında kullanılıyor.
Münferit olay gibi görünen küçük bazı olaylar vardır ki, “şirazeden çıkma” yolunda kendi özgül ağırlığından çok daha büyük tahribatlara neden olabilir. Çorum’da da, ne yazık ki, bu doğrultuda bir takım psikolojik fay kırılmaları yaşanmaya başladı. Olaylar hemen başka mecraya kaydırılabiliyor ve kutuplaşmalar derinleştirilebiliyor.
Bize göre Çorum’un en önemli şansı, gerek iktidar, gerekse ana muhalefet partisinin başında, gerçekten sağduyulu, barışçı ve demokratik hoşgörü sahibi insanların bulunmasıdır. Ak Parti İl Başkanı Rumi Bekiroğlu ile CHP İl Başkanı Hasan Suvacı, “toplumsal barış” adına elele verip, kamuoyunda yer yer yükselen tansiyonu düşürebilecek olgunluktadırlar.
Henüz ortada kaygılanmayı gerektiren bir durum yoktur, ama birikmeye başlayan olumsuz enerjiyi, daha fazla büyümeden boşaltmak yerinde olur. Aksi halde, bir deli çıkar, bir kuyuya taş atar, sonra kırk akıllı çıkaramaz! Onun için “işler şirazeden çıkmadan” gerilimleri azaltacak jestlere ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.
Yeni göreve başlayacak olan Çorum Valisi Necmeddin Kılıç’ın da, toplumsal barışın korunması, tesanüdün sağlanması adına gereken çabayı göstereceğine yürekten inanıyoruz. Kendisini Niğde’deki yemekte tanıma fırsatını bulduğumuz için, bu beklentimizi “güvenle” ifade ediyoruz.