bilgin zat, hemen o anda içkiyi terk ediyor. İşreti bırakıyor. Rivayetlere göre Hz. Ömer bu alim kişiye zaman zaman danışıyor ve Hz. Ömer’in danışmanı olduğu söyleniyor. İşte İslam’daki hoşgörü budur, işte yüce İslam dini budur. Böyle bir hoşgörü hangi dinde, hangi ideolojide, hangi görüşte mevcuttur. İslamafobi, İslam düşmanlığı hastalığına tutulan Batı emperyalizmi bunları biliyor.

Hoşgörülü olmanın dördüncü şartı. Gadab, şiddetli öfkeden sakınmaktır.

Öfke, taşkın bir sel gibidir. Önüne geleni yakar, yıkar, sürükler. Azgın bir boğa gibidir. Önüne geleni çiğner geçer.

Ali İmran Suresi 134. Ayet:

Müminlerin özellikleri ve güzellikleri sayılırken onlar öfkelerini yenerler. Kusurlarından dolayı onları bağışlarlar. Allah iyiliklerin açıklanmasını, kötülüklerin gizlenmesini sever. Öfkesini yenenleri över.

Nisa Suresi 69. Ayette ise;

Bu kişilerin Allah’ın memnun olduğu, hoşnut olduğu ve ödüllendirdiği kulları ile beraber olduğunu bildirir.

Demek ki münakaşa ve münazaralarda toplumsal ilişkilerde öfke ve gadaba mağlup olmamak gerekir.

-Sayın Fikrettin Çıplak hocam, son olarak; konumuza ışık tutacak, Kur’an’da ve R.SAV. in hayatından örnekler verebilir misiniz?

- Sayın Köklükaya; R.SAV. efendimize siyer kitaplarında bildirildiğine göre 12-13 suikast yapılmıştır ve bunların hepsini bağışlamıştır, affetmiştir.

-Kendisinden korkan bir kişiye titrediğini görünce, arkadaş, ben de senin gibi bir insanım. Kuru ekmek yiyen bir kadının evladıyım. Ne korkuyorsun, senin de canın var, benim de kanım var, hep insanız, diyerek peygamberlik makamında olmasına rağmen insan olduğunun farkına varmıştır.

Ben kendim için hoş görmediğimi asla başkası için de hoş görmem. (İbni saad ve İbni Mace)

-Taif olayı:

Mekke’den Taif’e İslam’ı anlatmak için giden R.SAV. orada Taifliler tarafından taşlanmak suretiyle öldürülmek istenmiştir. Mübarek vücutları yaralanmış, evlatlığı Hz. Zeyid R.A. üzerine kapanarak Allah resulünü korumuştur. Bu olayda Cebrail gelmiş, bu hainlerin üzerine yüce Allah Taif dağlarını devirecek ve bunları yerin dibine geçirecek buyurdu. Bunun üzerine Resulallah SAV. (ALLAHÜMMEHDİ KAVMİİ FEİNNEHÜM LAİLAMUN) Yani, Ey ulu Allahım. Bunlar bilmiyorlar, ben bunları ateşten koruyorum. Ama onlar beni öldürmek istiyor. Ben onların kurtuluşunu isterim. Azaba girmelerine gönlüm razı olmaz, buyurmuştur.

-Hz. Hamza’nın şehadeti olayı:

Ebu Süfyan’ın hanımı, Hind Bedirde öldürülen yakınlarının intikamını almak için (Vahşi RA.) önceleri müşrikti. Hind tarafından suikastçi olarak tutuldu. Hz. Hamza şehit edildi. Göğsü yarıldı, ciğeri çıkarıldı, çiğ çiğ Hind onu çiğnedi ve Allahın resulü Müslüman olunca onu bağışladı.

İslam’da buna benzer sayısız olaylar vardır.

-Peygamberimizin Mekke’nin fethinden sonra azılı düşmanlarını dağlarda saklananları hepsini topluca affetmiştir. Ve Hz. Yusuf’u da örnek göstermiştir. Kendisini kardeşleri tarafından köle olarak satılan, sonra kuyuya atılan, sonra Mısır’a sarayda sultan olan Hz. Yusuf’u örnek göstermiştir. Ben Yusuf’tan daha büyük peygamberim. Bütün Mekkelileri affediyorum, demiştir.

İslam tarihinde buna benzer bir çok hoşgörü örnekleri mevcuttur.

-Sayın hocam, sonuç olarak hoşgörüye dair ne dersiniz?

-Netice olarak; her şeyi anlayışla karşılamak anlamına gelen hoşgörü toplumun huzurunun mayasıdır, çimentosudur. Tolerans göstermek büyük erdemdir. Ancak asla sölpüklük, acizlik, yetersizlik, kifayetsizlik değildir. Onurdur, gururdur, övünme vesilesidir. Allahın ve kullarının nezdinde saygılı, sevgili bir örnek davranıştır.

Bölüşüm, paylaşım esastır. Öteleme, iteleme, ayrıştırma haramdır. Adaletli, hak ve hukuka saygılı olmak şarttır. Bunların da aslı sevgi, saygı, yumuşak davranış ve hoşgörüdür. Fedakarlıktır, feragattır. İnsanlar bedenleri uğruna ruhlarını öldürüyorlar. Halbuki, hoşgörü bunun ilacıdır. (Kızılderili özlü sözü)

İnsanlar yürüyen cesetler değildir. Yürüyen canlılardır. İnsan isen bir gül yeter kokmaya, değil isen gir bahçeyi yıkmaya. Konuyla ilgili Yunus’un ve Erzurumlu İbrahim Hakkı Hz.nin sözleriyle konuya son verelim.

BEN GELMEDİM KAVGA İÇİN

BENİM İŞİM SEVİ İÇİN

DOSTUN EVİ GÖNÜLLERDİR

GÖNÜLLER YAPMAYA GELDİM.

ELİF OKUDUM ÖTÜRÜ

PAZAR KURDUM GÖTÜRÜ

YARADILANI SEVELİM

YARATANDAN ÖTÜRÜ.

HİÇ KİMSEYE HOR BAKMA

İNCİTİP GÖNÜL YIKMA

SEN NEFSİNE YAN ÇIKMA

GÖRELİM MEVLA NEYLER,

NEYLERSE GÜZEL EYLER.

--

(Erzurumlu İbrahim Hakkı Efendi)

BİR KEZ GÖNÜL YIKTIN İSE

BU KILDIĞIN NAMAZ DEĞİL

72 BUÇUK MİLLET

ELİN YÜZÜN YUMAZ DEĞİL

--

GÖNÜL ALLAH’IN TAHTI

GÖNÜLE ALLAH BAKTI

İKİ CİHAN BEDBAHTTI

KİM GÖNÜL YIKTI İSE.

Ey insanlar hepiniz ademdensiniz, kardeşsiniz, Adem babanız, Havva annenizdir. Sevgi, saygı, hoşgörü zindanı saray eder. Nefret sarayı zindan eder. (Mevlana)