Paris’te, 12 ölüm, 4’ü ağır 11 yaralı ile sonuçlanan, tehlikeli geleceği olan bir olay yaşandı.
Ölü ve yaralı sayısı bakımından; Ortadoğu’da senelerdir yaşanan olaylardan farklı değil, ama dünya ayağa kalktı. Kınama yarışı bütün hızıyla devam ediyor. Bizim idarecilerimiz de kınadı.
Ben de bütün gücümle kınıyorum.
Benim de katıldığım kınamayı duyunca teröristlerin ıslah olacaklarına şüpheniz kalmamıştır.
*
Bu kadar iltihaplanmış konu, önemli operasyon gerektiriyor.
Önce bu konu ifade özgürlüğünün ayarlanması gerektiğini gösteriyor.
Gönlümüz istiyor diye gerçekler değişmez. İfade özgürlüğünün durumu batılı gözü ile bakınca çok normal, ama İslam camiasının büyük bir kısmının algısına göre anormal. Yani özetlersek kitlelerin hassasiyetine saygılı olmak gerekiyor. O hassasiyeti rencide edecek durumların önüne set çekmek lazım. Dinle, peygamberlerle alay etmek gibi özgürlükler olmamalı. Bütün özgürlüklerin limiti vardır ve olmalıdır. Benim şahsi görüşüm budur.
Konuyu görüştüğüm Fikret Çıplak hoca efendi; “Başkasının putuna hakaret etmeyin! anlamında olan ayet var” dedi. Görüyorsunuz puta bile hakaret yok. Çünkü o sana göre put ama tapana göre saygın ve önemli.
Gelelim acı bir gerçeğe:
Müslüman camiasının büyük bölümü sözle, diyalogla çözülecek olayları; silahla, öldürmekle çözümsüzlük haline getirmeyi yeğler olmuş. İşe 4 halifenin üçünü şehit ederek başlamış. 1400 sene geçmiş, benzer şekilde devam ettiriyor.
Hâlbuki İslam’ın başlangıcından itibaren, “Sizin dininiz size, benim dinim de banadır.”(Kafirun Suresi 6. ayet)
“Bir kişiyi öldürmek, bütün insanları öldürmek gibidir. Kim de bir canı kurtarır yaşatırsa, bütün insanları yaşatmış gibi olur.” (Maide Suresi 32. ayet)
Öğütleri başlangıçta en yetkili ağızdan verilmiş, ama hala din ve mezhep anlaşmazlıklarından ölümler sürüyor.
“Allahtan ümit kesilmez” diye deyim var; insanların da aklını başına alıp, gayret etmesi gerekiyor.
Yazımız “işlenen cinayet din uğruna olmuştur” gibi görüntü veriyor. Yapmak istediğim; olayın etkisiyle genel dertleşme. Yoksa bu gibi olayları işleyenler ne Müslüman ne de insan sayılır.
Teröristin kaçmak için arabaya binmeden önce yaralı polisi de öldürerek ayrılması, teröre karikatür bahanesini uydurma sahteliğinin açık delili olarak görülüyor.
Karikatürü çizeni, yayınlayanı öldürdün. Polisin suçu ne?
Olay İslam aleminin imajını son derece hırpalamıştır. Gereksiz gerginliği arttırmıştır. Akıllı, sağduyulu olmak, çare üretmek gerekiyor.
Geçmiş olsun, yaşadığımız son olay olsun!
2015 yılının ilk kötü olayını şiddetli ve çok pahalı yaşamış olduk. İnşallah devamı gelmez…
En güzel günler sizlerin olsun.