OLAY

Müminlerin annesi Hz. Ayşe R.A. annemiz anlatıyor; Günlerden bir gün R.SAV.e bir eli, sağ eli kurumuş genç bir kadın geldi. Başından geçen olayı anlattı. Gece rüyasında elinin kuruduğunu şöyle anlattıp; R.SAV. efendimiz, “Bu nasıl bir rüyadır ki elinin kurumasına sebep oldu” buyurdular. Kadın anlatmaya başladı. Annem babam ve ben biz bir aile idik. Annem çok tutucu ve son derecede cimri idi. Beraber yaşadığımız süre içerisinde bir Allah’ın kuluna bir zırnık verdiğini görmedim. Babam da onun tersine cömert mi cömert, iyilik sahibi idi. Annem namazlı niyazlı, itikatı sağlam ibadetci ama cimri idi. Birgün çamaşır yıkıyorduk. Kapıya yaşlı bir dede geldi. Giyecek ve yiyecek istiyordu. Annem vermiyordu. Benim de vermek yetkim yoktu. Çok üzüldü. Anneme yalvardım. Anne ne olur ihtiyar, beli bükülmüş adam kapıda bekliyor, birşey verelim dedim. Annem peki, elinde merdivenleri sildiğin gömleği ve aşağıda dolapta az bir iç yağı var. Onu verelim dedi. Merdivenleri sildiğim gömleği temiz su ile duruladım ve dolaptan biraz ekmekle biraz iç yağını ekmeğe koydum, ihtiyara verdim. Allah derdine derman olsun diye dua ederek gitti.

Aradan zaman geçti. Annem cimriliğinden hiç şaşmıyor. Devamlı bu yüzden babamla ve benimle kavgalı idik. Zaman böyle geçti. Önce babam, bir müddet sonra da annem vefat etti. Bu gece rüyamda onları gördüm. Annem cehennemde ızdırap içinde, sırtında ihtiyara verdiğimiz gömlek, elinde de biraz iç yağı onu yalıyordu. Üzüldüm, ağladım. Yanıyom yavrum, nolur bir bardak su, su diye bağırıyordu. İçim bağrım doğrandı. Babamı aradım cehennemde, bulamadım. Annem, kızım cennete bak, cehennem cimrilerin, cennet cömertlerin yeri dedi. Koştum cennete, babam firdevs cennetinde cennet ehline kevser suyu, kevser şurubu dağıtıyor. Annemin halini babama anlattım. Babam, kızım nafile uğraşma, senin ona götüreceğin su ona ateş olur. Onun içeceği suyu dünyadan getirmesi gerek. Cennetin suyu cehenneme fayda etmez yavrucuğum. Unutma ahirette ne cennet var ne de cehennem. Bunları herkes dünyadan getiriyor, diye kızına anlatsa da; ne olur babacığım, bir naşaba su ver de anneme götüreyim, diye ısrar edince, baba yüreği dayanamdı ve ona bir bardak su verdi. Su dolu kabı kapan kız koştu cehenneme annesine yetiştirdi. Cennet suyunu (Abu hayat) cehennem meleği görevli zebani kızcağıza, kızım yapma dur. “Cennet suyu cehennem ehline haramdır.” (Araf Suresi, 50. Ayet) okudu ise de, kızcağız elindeki su dolu kabı cehennemde susuzluk çeken annesine uzattı. Uzattı ama kızın eli o anda kurudu ve su kabı yere düştü. Korku ve ızdırap içerisinde uykudan uyandı. Elhamdülillah rüya imiş, dedi ama bir de ne görsün, eli gerçekten dirseğine kadar kurumuş.

Sabahleyin alemlerin rahmeti, müminlerin hucceti, asilerin şefaatçisi olan Hz. Muhammed SAV.e koştu ve olayı ona anlattı. Bu olayın R.SAV.e anlatımına şahit olan müminlerin annesi Hz. Aişe de bu olayı alemi ibret için bizlere nakletti.

R.SAV. o kızcağıza; “Yavrucuğum, sen Allah’a asi gelmişsin ve meleğin Allah elini kurutsun bedduasına uğramışsın. Babanı dinlememişsin. Ahiret dünyada kazanılır. Ahiretin derdi de şifası da dünyadan oraya gider. Herkes cehenneme kendi ateşini kendisi buradan götürür. Cennet nimetleri de öyledir. Dünya ahiretin tarlasıdır. Burada ne ekersen orada onu biçersin. Ne verirsen elinle o gider seninle. Annenin sırtında gördüğün eski gömlek, dünyada o yaşlı ihtiyara verdiği gömlekti. Yediği iç yağı da o garibe verilen yağdır. Dünyada ba yedirirsen orada bal yersin, yok burada köpeğe olsun bal yedirirsen yine orada bal yersin” buyurdular ve ellerini semaya açarak; “Yarabbi, bu hanım doğru söylüyorsa koluna eşşafi (şifa veren ulu Allah) hürmetine koluna şifa ver” dedi. Asasını, bastonunu hanımın koluna koydu. Bir mucize olarak hanımın koluna can geldi.

(SÜRECEK)