Komşu Yunanistan’da yaşanan büyük orman yangını, hepimizi dehşete düşürdü.

Ülkemizde de her yıl sayısız orman yangını meydana geliyor. Bakmaya kıyamadığımız güzelim ormanlarımız küle dönüşüyor.

Atina’nın dış bölgelerinde başlayan orman yangını, kısa sürede turistik tesisleri ve yazlıkları da etkisi altına aldığı için çok sayıda can kaybına yol açtı. Bu yüzden, “ülke tarihinin en büyük felaketi” olarak niteleniyor.

*

Ormanlar, kara canlılarının yarıdan fazlasına yaşanabilir ortam sunmanın yanı sıra, atmosferin dengesini sağlama ve yağış rejimini düzenleme açısından da büyük bir işlev üstleniyor.

Ancak, doğal dengelerin bozulmasına paralel olarak yaşanan “küresel ısınma” veya “iklim değişiklikleri”, bitki örtüsünü de olumsuz etkiliyor.

Örneğin, bilim insanları, artan sıcaklarla birlikte ağaç türlerinin kuzeye veya yüksek rakımlara doğru kayması ve coğrafya üzerinde orman dağılımının değişmesi olasılığından söz ediyorlar.

Yine bilim insanları, artan orman yangınlarını da küresel ısınmayla ilişkilendiriyorlar. Orman ekosistemlerinin karbon tüketicisi olmakla birlikte, orman yangınlarında tersi bir rol oynadığına dikkat çekiyorlar.

*

Orman yangınlarında elbette insan faktörü çok önemli. Kasıt, dikkatsizlik, ihmal…Ama, nedeni bulunamayan kimi yangınların altında iklim değişikliklerinin yattığını da gözden uzak tutmamak gerekir.

*

Bir uzmanın görüşü de, “İklimi korumak yangını söndürmekten kolay” şeklinde gazete haber başlığı olmuştu.

Evet “iklimi korumak”…

Bunun için, sanayileşmiş, sanayileşmekte olan tüm ülkelerin, sorumluluk bilinci içinde üzerlerine düşeni yapmaya yönelmeleri…

Aksi halde “insanlığın sonunu hazırlamakta olduklarının” artık farkına varmaları…

Aslında, hiç tereddüdünüz olmasın ki, her şeyin farkındalar. Ama, kısa vadeli çıkarları, dünyanın geleceğinin bile önüne geçiyor.

Ne yazık ki…

*

Komşu Yunan halkının acılarını yüreğimizde hissediyoruz.

İnsani açıdan, yaralarını en kısa zamanda sarmalarını diliyoruz.

Ülkemizi böyle felaketlerden koruması için de Yüce Allah’a dua ediyoruz.