Hoca unvanını pek çok kişi alabilir... Ancak, “Hocaların Hocası” unvanı çok az kişiye nasip olmuştur.

Türkiye’de Klasik Türk Musikisi tarihine geçen yüzlerce ve belki de binlerce ses ve saz sanatçıları, bestekârlar mutlaka Süheyla Altmışdört hocamızın eğitiminden geçmiştir. Ben de 1963 yılında tahta bavulla geldiğim İstanbul’da Edebiyat Fakültesi Tarih bölümünde okurken İstanbul Üniversite korosuna katılarak Süheyla hocamızdan eğitim alma mutluluğuna erişmiştim.

6 Nisan 2019 tarihinde Çorum Haber gazetesindeki köşemde aynı başlıkla sevgili hocamız Süheyla Altmışdört’ün kısa hayat öyküsünü anlatmıştım.

8 Aralık 2019 Pazar günü gittiğim Büyük Kulübün konserinde sevgili hocamız Süheyla Altmışdört’le görüşürken Diş Hekimi Bülent Çelik üstadım aşağıdaki fotoğrafımızı çekmiş. Habersiz çekilen bu güzel fotoğraf beni çok duygulandırdı. Bu yüzden “Hocaların Hocası” sevgili hocamız Süheyla Altmışdört’ü bu hafta da yazmaya karar verdim.

Trabzon’da doğan sevgili hocamız ilkokulu çeşitli illerde okuduktan sonra orta ve lise eğitimini Trabzon’da tamamlamış.

1948 yılında geldiği İstanbul’da Fulya Akaydın’dan piyano dersleri almış. 1951 yılında Belediye Konservatuvarına girmiş. 1954 yılında sınıf atlayarak konservatuvardan mezun olmuş. Koservatuvarda Münir Nurettin Selçuk, Mesut Cemil, Şefik Gürmeriç ve Nevzat Atlığ’dan ders almış.1957 yılında Belediye Konservatuvarında Türk Halk müziği ve Türk Klasik müziği dalında nazariyat öğretmenliği yapmış.

Daha sonra İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı adını alan bu kurumda batı müziği, Türk müziği solfej ve usul dersleri vermiştir.

1963 yılından itibaren tam 42 yıl aralıksız olarak İstanbul Üniversitesi Klasik Türk Müziği korosunu çalıştırmış ve yüzlerce konserde şeflik yapmıştır.

Büyük Kulüp korosunun konserinde konuk sanatçılar olarak şarkı söyleyen Prof. Dr. Ali Rıza Kural, Münip Utandı, Adnan Mungan, Çiğdem Anıl Yarkın, Güzin Değişmez ve Bekir Ünlüataer de Süheyla hocamızın yetiştirdiği sanatçılardır.

Ben 1967 yılında fakülteden mezun olduğum için Üniversite korosundan ayrılmak zorunda kalmıştım. Aradan geçen 52 senede İstanbul Üniversitesi Klasik Türk Musikisi korosunda Süheyla hocamdan aldığım musiki terbiyesi ve musiki sevdasıyla İstanbul’da çeşitli korolarda görev aldım. Türk müziğinde şöhret olmuş pek çok ses ve saz sanatçısı, bestekâr ve müziksever dostlarla tanıştım.

Ebedi âleme göç etmiş yakinen tanıdığım değerli büyüklerim, Melahat Pars, Selahattin İçli, Fikret Karahan, Abdullah Yüce, Semahat Özdenses, Necdet Tokatlıoğlu, Avni Anıl, Arif Sami Toker ve Fahrettin Çimenli’yi rahmetle anıyorum.

Musiki sayesinde tanıma şerefine eriştiğim yaşayan üstadlarım, Nevzat Atlığ, Alaeddin Yavaşca, Ender Ergun, İnci Çayırlı, Melihat Gülses, Necip Gülses, Erol Sayan, Münip Utandı, Adnan Mungan, Serap Mutlu Akbulut, Bülent Ersoy, Bilge Özgen, Zeynettin Maraş, Fatih Salgar, Mehmet Güntekin, Hacer Tısoğlu, Sadık Kavas, Osman Nuri Özpekel, Çorum’dan Halil Özçelebi, Enver Leblebici, Selda Erdost, Osmancık’lı Ali Dursun Yağlı ve Osmancık’lı udi Muammer Okutan’ı sevgi ve saygı ile anıyor, uzun ömürler diliyorum.

BAADDİN FIKRALARI

1-Baktın olmuyo, bakmayacaksın!

2-Heykeltraş Rodin’in, İlâhi Komedya’nın yazarı Dante’yi örnek alarak yaptığı “Düşünen Adam” heykelinin dünyada pek çok kopyaları yapılmış ama onu akıl hastanesinin bahçesine koyan tek ülke Türkiye imiş!

3-Espri yapmak zekâ işidir. Espriden anlamak da zekâ işidir. Espriyi ciddiye almak ise geri zekâlıların işidir.

4-Kadın sevmek için üç şey ister. 1) Güven, 2) İlgi, 3) Sevgi, para, aşk, köşk, araba ev, sadakat, çiçek, ayakkabı, çanta, mobilya, takı, toka… Yok lan üç değilmiş!

5-Sevgilisinden ayrılan bir Japon ne kadar şanssızdır lan. Unutabilmesine imkân yok, nereye baksa aynı yüz, kime baksa ayını gözler!

*

21 Aralık Cumartesi günü saat 14.00’de İstanbul Kadıköy Saray muhallebicisinde 1963 Çorum lisesi mezunları olarak toplanacağız. Bakalım bizim ihtiyar delikanlılardan kaç kişi gelecek?

18 Aralık 2019

Mehmet Özata, Süheyla Altmışdört ve eski Devlet Korosu Şefi Fatih Salgar’la…