Varoluşumuz gerçek bir mucizedir. Bu mucizeyi farkedip varlığımıza şükretmeliyiz. Jean de la Bruyere de “Hayat hissedenler için bir facia, düşünenler için ise bir komedidir.” demiş. Hayatı ve yaşamı kapsayan hikmetli ve felsefi sözlere bayılırım.
Bu çağda güzel söz söyleyen olmadığı için antik çağ filozoflarının güzel sözleriyle teselli bulup hikmet ve felsefe âleminde yoğunlaşmaya çalışıyorum.
FAZİLETİN RENGİ: Utancından yüzü kızaran bir delikanlıya Diyojen, “Aferin evladım, işte faziletin rengi budur.” demiş.
HİKMET SAHİBİ : Filozof Empedokles, bir sohbet sırasında, “Hikmet sahibi bir insan bulmakta zorlanıyorum” deyince; filozof Ksenophanes, “Normaldir efendim” cevabını vermiş. “Çünkü bir hikmet sahibini, ancak hikmet sahipleri tanıyabilir.”
İKİ KÖLE : Makedonya kralı Philip, bir gün oğlu İskender’in hocası olan Aristotales’e kızar ve onu aşağılamak için, “Ne olacak sanki? Senin yerine bir köle tutar, onun oğlumla ilgilenmesini ve eğitmesini sağlarım.” der. Bu sözler üzerine ünlü düşünür kendinden emin bir şekilde kral’a “Evet majesteleri, iyi fikir ! “O zaman çok geçmeden iki köleniz olur” diye karşılık verir.
CEZA : Büyük İskender’e, “ Falanca kişiler sizin aleyhinizde konuşuyorlar; onlara gerekli cezayı verseniz de sustursanız olmaz mı?” dediklerinde, İskender, “O zaman, onlar, söyledikleri şeylerde haklı olurlar.” demiş.
Antik çağdan günümüze çağdaş filozof Baaddin’in ilginç bir esprisiyle gelelim.
ÇAĞDAŞ FİLOZOF BAADDİN : “Evde tartıştıktan sonra ceketini alıp giden hep erkek olur. Çünkü, kadın hangi ceketini alacağına karar veremez.”
*
Bu sezon Dostlar Musiki Topluluğuna katıldım. Şefimiz Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu sanatçısı Adnan Mungan. Adnan Mungan, konuşur gibi şarkı söyleyen çok değerli bir sanatçıdır.
4 Kasım Çarşamba akşamı Cemal Reşit Rey konser salonunda Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği korosunun Ferahnâk konserine gittim.
Konserde şefimiz Adnan Mungan dört Nihavent şarkı okuyarak gönülleri fethetti.
Konser öncesi fuayede Dünya sinemasının 120. Yılı sergisinde İzzet Günay, Göksel Arsoy ve Ediz Hun’la tanıştım. Üçü de halka mal olmuş çok sevilen sanatçılardı. Sevgi onları şımartmamış, aksine olgunlaştırmış. Kokteylde halktan aldıkları sevgiyi büyük bir tevazu içinde pozitif enerji olarak halka yansıtmayı başardılar.
5 Kasım Perşembe günü Kadıköy Aden otelde emekli (Veteran) Mobil’ci dostlarla buluşarak hasret giderdik.
Aynı gün 1963 Çorum Lisesi mezunu kardeşimiz Mehmet Mergen’i Selimiye Camiinde kılınan ikindi namazından sonra askeri törenle ebediyete uğurladık. Cenaze çok kalabalıktı. Çorum’lu kardeşlerimiz ve özellikle mensubu olduğu Silahlı Kuvvetlerden arkadaşları, komutanları Mehmet’i görkemli bir törenle ebedi âleme uğurladılar. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun.
7 Kasım Cumartesi günü 1963 Çorum Lisesi mezunu arkadaşlarımız, Tuncay Erzurumlu, Metin Muci, Hüseyin (Talaş) Eyüpoğlu, Haldun Karaoğlu ve Hüseyin Kadayıfçı ile Özgürlük Parkı Fua kafe’de buluştuk.
Toplantıda Mehmet Mergen’i, Çorum lisesindeki unutulmaz anılarını paylaşarak rahmetle yâdettik ve ruhuna Fatiha okuduk. Çorum’dan Av. Adnan Çırakoğlu’nu, Ankara’dan Av. Arif Damar’ı telefonla arayarak arkadaşlarla görüştürdüm.
10 Kasım’da da benim hayat alanım Özgürlük parkında, park çalışanları ve spor yapan arkadaşlarımla toplanarak aziz Ata’mızı rahmetle andık.
Mecitözü’lü kardeşimiz Ünal Taş bayrağımızı yarıya indirirken ben de törene katılan arkadaşlara İstiklal Marşımızı söylettim.
11 Kasım 2015